تولیدگران؛ بلای جان صنعت
با وجود ظرفیتهای بالای تولید، بخش صنعت صنایع بهخودکفایی در تأمین نهادههای تولید نرسیده و هنوز هم ناگزیر به واردات بسیاری از مواداولیه، ماشینآلات و تجهیزات خطوط تولید و بستهبندی است.
علاوه بر مشکلات تأمین مواداولیه تولید، نظام توزیع سنتی مبتنی بر دلال بازی، نوسان نرخ ارز و محدودیتهای تأمین و واردات مواداولیه در کشورهای مبدأ و تنگناهای تعرفهای داخل کشور برای ورود این اقلام، عرصه را بر واردکنندگان مواداولیه تنگ کرده است. اگرچه نرخ بالای ارز میتواند به سود صادرات باشد اما همواره واردات مواداولیه گویسبقت را از صادرات کشورمان ربوده و بیتردید واردات با نرخ بالای ارز تأثیر مستقیمی بر افزایش هزینه تمامشده تولیدکنندگان دارد. همچنین ارز دو نرخی در رشد هزینه تمامشده و قیمت مصرفکننده کالا تأثیرگذار است.
این در حالی است که در بخشهای مختلف صنعتی، تولید و عرضه کالاهای باکیفیت، سالم و ایمن، تولیدکنندگان را ملزم به تهیه مواداولیه مرغوب و با کیفیت تولید، هرچند با تحمل قیمت بالاتر میکند. این موضوع در برخی زیر بخشهای صنعت مانند صنایع غذایی بهدلیل ارتباط نزدیکتر با سلامت مصرفکنندگان نمود بیشتری داشته و تولیدکنندگان نمیتوانند افت کیفیت به بهای قیمت تمامشده بالا را مدنظر قراردهند.
اکنون بسیاری از تولیدکنندگان صنعتی دارای ماشین آلات و خطوط تولید فرسوده هستند اما برای نوسازی و جایگزینی این خطوط با کمبود نقدینگی مواجهاند. نرخ بالای تسهیلات بانکی و دشواری دریافت و بازپرداخت آن نیز تأثیر منفی برکاهش هزینه تمامشده تولید داشته است.
شیوه کنونی تأمین مواداولیه، تولید، بازاررسانی و عرضه محصولات صنعتی موجب رشد هزینه تولید و کاهش قدرت رقابتپذیری این محصولات برای مواجهه با رقبا در بازارهای هدف صادراتی و حتی بازار داخلی شده است. همچنین میزان و قیمت تمامشده تولید صنایع غذایی بهطور مستقیم از کم و کیف تولید محصولات کشاورزی تأثیر پذیرفته و بالاتر بودن قیمت مواداولیه صنایع غذایی نسبت به قیمت خرید تضمینی نیز از عوامل مؤثر دیگر در گرانی تولید محصولات این بخش است.
تولید گران کالاهای صنعتی ضمن تشدید فاصله قیمت تمامشده این کالاها با قدرت خرید مردم، موجب کاهش قدرت رقابتپذیری تولیدکنندگان شده و علاوه بر تنگناهای بیشتر تولید، در نهایت توسعه صنعتی را به چالش میکشد. از سوی دیگر نرخگذاری کالاهای داخلی باید بهگونهای باشد که مردم را به سمت مصرف محصولات داخلی سوق دهد. رفع این چالشها، نیازمند اصلاح زیرساختهای تولید در بخشهای کشاورزی و صنعت و پرداخت تسهیلات ارزان قیمت برای بازسازی خطوط تولید و بستهبندی و کاهش قیمت تمامشده محصولات است.
کارشناس صنایع غذایی
منبع: alef.ir