تله‌های مالی برای ترامپ در روزهای توفانی

تعداد روزهایی که دونالد ترامپ وارد دفتر کار خود در کاخ سفید شده به تعداد یک انگشت دست نمی‌رسد که با بحرانی دیگر روبه‌رو شده است. عده‌ای از وکلا و حقوقدانان امریکایی طرح دعوی را در دادگاه نیویورک علیه دونالد ترامپ، رییس‌جمهور جدید ایالات متحده آغاز کردند که برمبنای آن وی را به نقض قانون اساسی امریکا متهم کرده‌اند. یک گروه متشکل از وکلای سابق کاخ سفید و متخصصان حقوقی این موضوع را مطرح کرده‌اند که دونالد ترامپ با پذیرش پول از دولت‌های خارجی برای توسعه کسب و کار خود بسیاری از قوانین داخلی امریکا را نقض کرده است.

به گزارش اعتماد، این وکلا معتقدند که دونالد ترامپ این پول را از طریق اجاره اتاق‌های هتل و املاکش به دست آورده است. حالا این حقوقدان‌ها در تلاش هستند تا جلوی دریافت چنین پول‌هایی را بگیرند و دریافت و پرداخت این پول‌ها را به گونه‌ای تنظیم کنند که منوط به تصویب کنگره امریکا شود. این گروه از حقوقدان‌ها نگران هستند که امپراتوری گسترده تجاری دونالد ترامپ که بیشتر آنها را هتل‌ها تشکیل می‌دهند، عملکرد او را به عنوان رییس‌جمهور ایالات متحده تحت تاثیر قرار دهد.

با توجه به گزارش سی‌ان‌ان، دونالد ترامپ بیش از ۵۰۰ نهاد کسب و کار در بیش از ۲۵کشور خارج از ایالات متحده دارد که با آنها نیز مستقیم و غیر مستقیم در ارتباط است. سخنگوی این تیم حقوقی در مصاحبه مطبوعاتی خود گفت: ما نمی‌خواستیم به این نقطه برسیم. ما امیدواریم که رییس‌جمهور دونالد ترامپ اقدامات لازم را برای جلوگیری از نقض قانون اساسی قبل از اینکه قدرت را در دست بگیرد، انجام دهد اما به نظر می‌رسد این کار صورت نگرفته است.

اوایل ماه جاری میلادی دونالد ترامپ اعلام کرد که برنامه‌ای برای جلوگیری از هرگونه تضاد منافع بین کسب و کار و ریاست‌جمهوری امریکا دارد و رسما اعلام کرد که دیگر خود را درگیر کسب و کار کمپانی ترامپ در داخل و خارج از کشور نمی‌کند. طبق گفته وکلای رییس‌جمهور، دونالد ترامپ، مدیریت دارایی‌های خود را به دونالد جونیور و اریک ترامپ منتقل می‌کند. اریک ترامپ، معاون اجرایی سازمان ترامپ نیز به خبرنگاران گفته است که طرح این دعوی در دادگاه صرفا برای منافع سیاسی و آزار و اذیت صورت گرفته و غم‌انگیز است. با این حال چه قبل و چه پس از ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ بسیاری نگران آن هستند که تضاد منافعی میان ریاست‌جمهوری و کسب و کار دونالد ترامپ به وجود بیاید که بر رفتار نهایی او در کاخ سفید تاثیر بگذارد.

سناتور الیزابت وارن پیش‌تر عنوان کرده بود مساله اصلی ما یک دولت خوب است، از همین رو رییس‌جمهور و معاون رییس‌جمهور منافع کسب و کار خود را باید رها و اموال خود را نیز به کنگره اعلام کنند. بر اساس ‌بندی از قانون اساسی امریکا، رییس‌جمهور این کشور نمی‌تواند در قالب هدیه، پولی از دولت‌های خارجی دریافت کند. وکلای آقای ترامپ می‌گویند که بر اساس این بند رییس‌جمهور نمی‌تواند پول قابل توجهی از قدرتی خارجی بگیرد که این با آنچه در قالب صورتحساب هتل پرداخت می‌شود، تفاوت دارد. فرزند آقای ترامپ گفته که با این حال درآمد حاصل از اجاره اتاق هتل‌های ترامپ به مسوولان دولت‌های خارجی به خزانه دولت واریز می‌شود.

گفتنی است، از زمان رقابت‌های انتخاباتی ریاست‌جمهوری امریکا در سال گذشته میلادی فشار زیادی روی دونالد ترامپ برای ارایه اظهارنامه مالیاتی خود بود، اما او وعده داد که پس از انتخابات این اظهارنامه را منتشر می‌کند اما حالا حدود دو ماه از پیروزی ترامپ در انتخابات می‌گذرد، اما هنوز هیچ اظهارنامه مالیاتی از سوی دونالد ترامپ منتشر نشده و ابهامات فراوانی در خصوص فرار مالیاتی دونالد ترامپ وجود دارد که حتی در اسنادی که پیش از انتخابات منتشر شد، نشان می‌دهد که حدود هجده سال است که دونالد ترامپ مالیات خود را نپرداخته، از همین رو دونالد ترامپ تلاش می‌کند تا از شفافیت مالیاتی در میان مردم و افکار عمومی جلوگیری کند. طبق گزارشی که سایت دونالد ترامپ ارایه داده است این سازمان در شش کشور آسیایی، هشت کشور اروپایی و خاورمیانه و ده کشور در قاره امریکا سرمایه‌گذاری کرده است. طبق این گزارش‌ها یک تاکستان، ۳۷هتل و ساختمان به همراه ۱۷زمین گلف از جمله مایملک دونالد ترامپ محسوب می‌شود.

تیلرسون در مسیر تایید سنا
هنوز کابینه دونالد ترامپ از سد سنا نگذشته است. هنوز بسیاری از نامزدهای پست‌های مختلف کابینه ترامپ پشت صف انتظار سنای امریکا برای تایید نهایی قرار دارند. اما به نظر می‌رسد رکس تیلرسون، نامزد وزارت امورخارجه امریکا که یکی از مهم‌ترین پست‌های کابینه محسوب می‌شود رفته‌رفته در حال جلب نظر سناتورهای جمهوریخواه برای تایید نهایی است. آخرین خبرها حاکی از آن است سناتور جان مک کین از آریزونا و لیندسی گراهام از کارولینای جنوبی که پیش‌تر از جمله مخالفان رکس تیلرسون به حساب می‌آمدند نیز اعلام کردند که به تیلرسون رای مثبت خواهند داد. مک کین و گراهام در بیانیه‌ای عنوان کردند، پس از بررسی‌های دقیق سخنان تیلرسون، این تصمیم اتخاذ شد تا از نامزدی تیلرسون برای تصدی پست وزارت خارجه حمایت کنیم. این بیانیه می‌افزاید ما هنوز هم نگرانی‌هایی در مورد معاملات گذشته تیلرسون با دولت روسیه و شخص ولادیمیر پوتین داریم اما معتقدیم که تیلرسون می‌تواند مدافع تاثیرگذار منافع ایالات متحده باشد. جمهوریخواهان اکنون با توجه به اینکه ۵۲ کرسی را در سنا در اختیار دارند این احتمال می‌رفت که عدم حمایت آنها از تیلرسون رای اعتماد او را در سنا به خطر بیندازد. بناست کمیته روابط خارجی سنا دوشنبه بعدازظهر به وقت واشنگتن در خصوص تیلرسون رای‌گیری کند که تا زمان تنظیم این گزارش هنوز این رای‌گیری صورت نگرفته است.

این کمیته شامل سناتور مارکو روبیو از فلوریدا است که چندان از پاسخ‌های تیلرسون در خصوص روسیه راضی نبود. با این حال در حالتی که دموکرات‌ها بخواهند رای منفی به تیلرسون دهند، وی نیازمند رای تمامی جمهوریخواهان در سنا است. با این حال روز یکشنبه رهبر اکثریت سنا میچ مک کانل عنوان کرده بود که من پیش‌بینی می‌کنم همه نامزدهای کابینه دونالد ترامپ در سنا تایید خواهند شد. حالا انتظار می‌رود در هفته جاری سایر نامزدها نیز مورد تایید قرار گیرند.

دومین حکم اجرایی ترامپ
روز گذشته سی‌ان‌ان گزارش داد که رییس‌جمهور ایالات متحده طی فرمانی اجرایی رسما خروج امریکا از قرار داد تجاری ترنس پسفیک راامضا خواهد کرد که تا لحظه تنظیم این خبر هنوز این اتفاق رخ نداده است. این اقدام می‌تواند سازگار با وعده‌های انتخاباتی دونالد ترامپ باشد. بسیاری معتقدند غول املاک و مستغلات سیاست‌های ضد جهانی شدن را دنبال می‌کند و طبق گفته خود بنا دارد تا معاملات تجاری عادلانه‌تری را برای کارگران امریکایی به امضا برساند. گفتنی است دونالد ترامپ در ویدیویی که برنامه صد روز اول خود را برای مردم امریکا تشریح کرده بود در نخستین اقدام وعده داده بود که ترنس پسفیک را لغو کند.

بسیاری از کارشناسان حقوق بین‌الملل معتقدند که ترامپ می‌تواند مجدد با دوازده کشور دیگر که زیرمجموعه این توافق قرار می‌گیرند وارد مذاکره شود. اما سوال اینجاست که اگر ایالات متحده از این توافق خارج شود آیا این توافق ارزش سابق خود را خواهد داشت و کشورهایی مانند استرالیا می‌توانند آن را سرپا نگه دارند. گفتنی است در این اتحادیه علاوه بر ایالات متحده، استرالیا، مالزی، کانادا، ژاپن، مکزیک، پرو، ویتنام، شیلی، برونئی، سنگاپور و نیوزیلند حضور دارند. اتحادی که می‌توان آن را در چارچوب سیاست چرخش به شرق ایالات متحده در دوره اوباما دانست که می‌توانست از نظر اقتصادی یک اتحاد قوی را در برابر چین ایجاد کند. با این حال بسیاری امیدوار بودند که دولت جدید بخواهد از موضع قبلی خود عقب بنشیند و با برخی مذاکرات این اتحاد را حفظ کند اما در صورت خروج امریکا از توافقنامه ترنس پسفیک عملا ماهیت آن از بین خواهد رفت و وجود این اتحادیه که حول محور امریکا ایجاد شده بود نیز از بین می‌رود.

اما در نهایت ماندگاری این اتحادیه مبتنی بر تصمیم دیگر کشورها است که حاضر باشند با وجود سیاست‌های امریکای ترامپ، سیاست مستقل خود را در پیش بگیرند. اما می‌توان لغو ترنس پسفیک را تمام شده دانست و میراثی دیگر از باراک اوباما از بین خواهد رفت.


منبع: alef.ir