بهبود ۳۲ پلهای شاخص کسب و کار ایران
گروه اقتصادی_ رسانه ها:روزنامه وقایعاتفاقیه نوشت: حال و روز کسبوکار در کشور بعد از چهار سال فعالیت دولت یازدهم، رو به بهبود است.این را میتوان از بهترشدن رتبه ایران در زمینه کسبوکار در مقایسه با صدها کشور دنیا، بهخوبی درک کرد؛ رتبهای که از زمان شروع فعالیت دولت یازدهم تا به امروز حدود ۳۲ واحد پایینتر آمده و ایران را جزء یکی از بهترینهای جهان درباره وضعیت اشتغال، معرفی کرده است. کسب رتبه ۱۲۰ در زمینه کسبوکار در بین ۱۸۰ کشور دنیا که حالا وزیر صنعت، معدن و تجارت از آن حکایت میکند، درحالی مطرح است که هنوز دولتیها از وضعیت کار در ایران، رضایت کافی ندارند و رسیدن به نقطه اوج اشتغال را نیازمند پیمودن مسافتی خیلی طولانی، ذکر میکنند.
حتی بهبود شرایط کار در ایران حالا بعد از چهار سال به تأیید مرکز پژوهشهای مرکز پژوهشهای مجلس هم رسیده و آمارهای این مرکز که یکی از بازوهای اصلی محیط کسبوکار در ایران است، نیز بهخوبی تأییدکننده بهبود اوضاع کسبوکار است.آنطور که پایش محیط کسبوکار کشور با شرکت بیش از ۲۰۰ تشکل اقتصادی از سراسر کشور، در پاییز سال گذشته نشان میدهد، فضای کسبوکار کشور در مقایسه با تابستان سال ۹۵، پیشرفت خوبی کرده است.
در متن گزارش مرکز پژوهشهای مجلس اینچنین آمده، برآیند (میانگین وزنی) ارزیابی ۲۶۸ تشکل اقتصادی سراسر کشور از ۲۱ مؤلفه کسبوکار ایران در پاییز ۱۳۹۵، نمره ۵,۸۳ از ۱۰ (نمره بدترین ارزیابی) بوده که اندکی مناسبتر از ارزیابی تابستان ۱۳۹۵ با میانگین ۵,۹۳ است. همچنین این ارزیابی نشان میدهد از نظر تشکلهای مشارکتکننده در این مطالعه، محیط کسبوکار ایران در پاییز ۱۳۹۵ در مقایسه با فصل مشابه سال قبل، یعنی پاییز سال ۱۳۹۴، با میانگین ۶,۰۴ از ۱۰ اندکی مساعدتر است.
همچنین وضعیت محیط کسبوکار در پاییز سال ۹۵ براساس نظریه عمومی کارآفرینی شین، ۵,۸ از ۱۰ بود؛ در این مطالعه عدد ۱۰ بهعنوان بدترین ارزیابی اعلام شده است.میانگین ارزیابی محیط اقتصادی نیز که شمال محیط مالی، محیط اقتصاد کلان و ساختار تولید و محیط جغرافیایی است، ۵,۸۱ و میانگین ارزیابی محیط نهادی که شامل محیط سیاسی، حقوقی، فرهنگی و ساختار دولت، محیط فناوری و نوآوری و محیط آموزشی و علمی بود، عدد ۵,۸۰ گزارش شده است.
همچنین در پاییز ۱۳۹۵ مؤلفه عرضه کالاهای خارجی قاچاق در بازار داخلی، رتبه یازدهم را در بخش خدمات، رتبه هفدهم را در بخش صنعت و معدن و رتبه هجدهم را در بخش کشاورزی دارد. مؤلفه قیمتگذاری غیرمنطقی محصولات تولیدی توسط دولت و نهادهای حکومتی، رتبه یازدهم، را در بخش صنعت و معدن و رتبه دوازدهمین مؤلفه نامساعد را در بخش کشاورزی بهخود اختصاص داده است. این درحالی است که این مؤلفه در بخش خدمات رتبه شانزدهم را دارد.
مؤلفه ضعف نظام توزیع و مشکلات رساندن محصول بهدست مصرفکننده، رتبه چهاردهمین مؤلفه نامساعد را در بخش کشاورزی به خود اختصاص داده است. این درحالی است که این مؤلفه در بخشهای صنعت و معدن و خدمات بهترتیب رتبه بیست و دوم و بیست و یکم را دارد.
مؤلفه فقدان دسترسی به فناوری مورد نیاز رتبه شانزدهمین مؤلفه نامساعد را در بخش صنعت و معدن به خود اختصاص داده است. این درحالی است که این مؤلفه، رتبه نوزدهم در بخش خدمات و رتبه بیست و دوم را در بخش کشاورزی دارد. مؤلفه کمبود نیروی انسانی ماهر و آموزشدیده، رتبه پانزدهمین مؤلفه نامساعد را در بخش صنعت و معدن به خود اختصاص داده است.
این درحالی است که این مؤلفه در بخشهای کشاورزی و خدمات بهترتیب رتبه بیست و یکم و بیست ودوم را دارد. در مجموع گرچه در شرایط فعلی، اولین مشکل همه بخشها مربوط به تأمین مالی است اما در مؤلفههای بعدی، اهمیت موانع محیط کسبوکار بخشها از یکدیگر متفاوت میشود که لزوم توجه به مشکلات کسبوکار هر بخش توسط نهادهای متولی آن بخش را آشکارتر میکند.
بهبود ۳۲ پلهای شاخص کسبوکار
بهتر شدن اوضاع ایران در زمینه کسبوکار از زبان آمار نیز بهخوبی این موضوع را تأیید میکند؛ آمارهایی که حکایت از بهبود ۳۲ پلهای کسبوکار در ایران در مدت فعالیت دولت یازدهم، میکنند. همین دیروز بود که محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در جریان افتتاح چندین طرح تولیدی از بهتر شدن وضعیت کسبوکار در ایران خبر داد. آنطور که ایرنا نوشته، وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: ایران اکنون رتبه ۱۲۰ شاخص کسبوکار در بین ۱۸۰ کشور را دارد، درحالیکه در شروع کار دولت تدبیر و امید، رتبه ما ۱۵۲ بود.به گفته نعمتزاده، شاخص کسبوکار در دولت تدبیر و امید، ۳۲ پله ارتقا یافت. او روز دوشنبه در جریان افتتاح سه طرح تولیدی در شهرک صنعتی آیتالله هاشمیرفسنجانی تبریز با اشاره به مشکلاتی که در زمینه بهبود فضای کسبوکار وجود دارد، افزود: ما در این شاخص هنوز به رتبه و جایگاه بایسته نرسیدهایم. نعمتزاده، با بیان اینکه خارجیها در راستای توسعه همکاریها وضعیت ما را رصد میکنند، از ابلاغ آییننامه کسبوکار تا دو روز آینده به دستگاهها خبر داد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت، با اشاره به اینکه آییننامه کسبوکار، ۱۰ شاخص دارد، گفت: تکالیف همه دستگاهها دراینزمینه مشخص شده است. او با تأکید بر تلاش بیشتر برای ارتقای شاخص کسبوکار گفت: با اجرای این آییننامه پیشبینی میشود رتبه ما به ۷۰ برسد. نعمتزاده با اشاره به سرعت بالای تأسیس شرکت در کشورهای مختلف دنیا، اظهار کرد: در بسیاری از کشورها ظرف یک روز میتوان شرکت تأسیس کرد و ما امیدواریم با بهبود شاخص کسبوکار بتوانیم روند تأسیس شرکت در ایران را نیز تسریع کنیم. وزیر صنعت، معدن و تجارت، با اشاره به افزایش حضور هیأتهای خارجی در دوران پسابرجام در ایران و تأثیر مثبت آن بر بهبود روابط تجاری ما با دنیا، اظهار کرد: زمینه افزایش همکاریهای خارجی فراهم شده است. گفته میشود که روز دوشنبه، با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت سه واحد تولیدی در شهرک صنعتی آیتالله هاشمیرفسنجانی (شهرک مصالح ساختمانی) تبریز بهرهبرداری شد.
همچنین، با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت سه واحد تولیدی در شهرک صنعتی آیتالله هاشمیرفسنجانی (شهرک مصالح ساختمانی) تبریز روز دوشنبه طی آیینی بهرهبرداری شد. به گزارش ایرنا، طرح توسعه شرکت لوازم خانگی سیلوان، تولیدکننده یخچال، فریزر و کولر با ظرفیت ۸۶ هزار دستگاه در سال، سرمایهگذاری ۲۰۰ میلیارد ریالی و اشتغال ۲۰۰ نفر، نخستین واحدی بود که امروز با حضور نعمت زاده افتتاح شد.
افتتاح شرکت شعلهخیز آذر، تولیدکننده رادیاتور پنلی با ظرفیت تولید هفت هزار تن در سال با سرمایهگذاری ۱۲۰ میلیارد ریال و اشتغال ۸۰ نفر از دیگر برنامههای امروز وزیر صنعت، معدن و تجارت در شهرک صنعتی آیتالله هاشمیرفسنجانی بود. همچنین شرکت کرامیکا، تولیدکننده ظروف سرامیک آشپزخانه هم با سرمایهگذاری ۴۰ میلیارد ریال و اشتغالزایی برای ۱۶ نفر، دیروز افتتاح شد.
در حال حاضر در شهرک صنعتی آیتالله هاشمیرفسنجانی با وسعت ۱۰۱ هکتار، ۱۱۸ واحد با اشتغالزایی بیش از دو هزار نفر فعال هستند. با شروع فعالیت دولت یازدهم، آمارهای خوبی در زمینه کسبوکار به گوش میرسد؛ آمارهایی که هنوز هم به گفته دولتیها برای رسیدن به نقطه مطلوب، راهی طولانی در پیش دارند. حالا روزهای حساس فعایت دولت یازدهم رسیده و نگاهی به کارنامه دولت در زمینه کسبوکار از زبان آمار و ارقام، بهخوبی مؤید رسیدن روزهای خوب برای کشور در این زمینه است.
منبع: بهارنیوز