بزرگترین دروغ های رسانه ای درباره ی تغذیه ی افراد ( غلات کامل و رژیم غذایی گیاهخواری )
تقریبا هر هفته موضوع جدید ی درباره ی مسائل تغذیه ای در رسانه های مختلف مطرح می شود : راه حلی جدید برای کاهش وزن ، مواد غذایی که مضر بودن آنها تازه کشف شده و غیره . بسیاری از این ادعاها نادرست بوده و گاها نیز برای اثباتشان سال ها تحقیق و بررسی مورد نیاز است ، اما اثرات آنها تا مدت ها در جامعه باقی می ماند .
دروغ های تغذیه ای رسانه ها بسیار معمول هستند و اکثرا هم کارخانه داران و تولید کنندگان مواد غذایی ، برای افزایش فروش خود به این دروغ ها دامن می زنند .
به همین دلیل هم تصمیم گرفتیم حقایقی که بر اساس مدت ها آزمایش و تجربه بدست آمده درباره ی این موضوعات با شما مطرح کنیم :
دروغ شماره ی یک ، لزوم مصرف دانه ها و غلات کامل
همیشه وقتی صحبت از یک رژیم غذایی با چربی پایین به میان می آید ، مصرف دانه ها و غلات کامل توصیه می شود .
اخیرا نیز میزان مصرف آرد گندم ، محصولات تولید شده از ذرت و برنج افزایش چشمگیری داشته و همزمان با مصرف این مواد غذایی بیماری های خود ایمنی ، دیابت نوع ۲ ، سرطان و بیماری های قلبی گسترش یافته است .
سال ها است مردم به خوردن این دسته از مواد غذایی تشویق شده اند و به همین دلیل نیز در صدر لیست دروغ های رسانه ای قرار می گیرد .
حقیقت این است که غلات کامل ، حاوی مواد مغذی زیادی نیستند و بر عکس به سوخت و ساز بدن شما آسیب می زنند .
گلوتن موجود در بیشتر غلات موجب بروز التهاب ، یعنی دلیل اصلی بسیاری از بیماری های مزمن مثل انواع آلرژی ها ، آرتروز ، زوال سیستم شناختی ، برخی از انواع سرطان و بسیاری دیگر ، می گردد .
نشاسته ای که در این غلات وجود دارند نیز موجب افزایش آنی قند خون می شود ، زیرا نشاسته بلافاصله بعد از مصرف در طول پروسه ی گوارش به قند تبدیل می گردد . همانطور که می دانید افزایش میزان انسولین در بیماران مبتلا به دیابت بسیار خطرناک است ، اما در افرادی که به این بیماری مبتلا نیستند هم موجب کاهش سطح انرژی و تمرکز خواهد شد .
علاوه بر این ، افزایش قند خون چاقی را بوجود می آورد و حتی ممکن است موجب تغییرات هورمونی شدید و در نتیجه بیماری متابولیک گردد .
راه حل : از جوانه ی غلات و منابع سالم فیبر استفاده کنید
همانطور که دید ، غلات کامل شاید غذای خیلی مناسبی برای شما نباشند . اما می توان از جایگزین های بسیار مغذی دیگری استفاده کرد . به یاد داشته باشید تمام کربوهیدرات ها برای سلامتی مضر نیستند و حضور آنها در برنامه ی غذایی ضروری می باشد .
عدس ، لوبیا ، نخود ، مارچوبه ، آووکادو ، بادمجان ، انواع توت و طالبی همگی جایگزین های بسیار مناسب و سالمی برای سوخت و ساز و رساندن فیبر کافی به بدن محسوب می شوند .
و به یاد بسپارید برای مصرف غلات ، نوع جوانه زده ی آن بسیار مناسب تر است .
دروغ شماره ی دو ، رژیم گیاهخواری بهترین است
با این حال که سبزیجات برای سلامتی انسان بسیار مفید هستند ، واقعیت این است که بسیاری از گیاهخواران به غلات و حبوبات تکیه ی بیشتری دارند و به همان اندازه به میوه ها و سبزیجات اهمیت نمی دهند . علاوه بر این ، این نوع از برنامه ی غذایی سرشار از کربوهیدرات است و کمبود پروتئین و چربی های اشباع شده در آن حس می شود .
در واقع کمبود ویتامین B12 و دیگر مواد مغذی کلیدی در گیاهخواران بسیار محتمل است . البته افرادی که در کنار انواع گیاهان محصولات لبنی مصرف می کنند ، تا حدی این کمبود ها را جبران می نمایند ، اما نه به طور کامل . در این نوع از رژیم غذایی همچنین مواد معدنی و چربی های مورد نیاز موجود در استخوان و گوشت حیوانات ، وجود ندارد که ممکن است موجب تخریب سلول های مغزی شود.
تنها ، پروتئین های حیوانی ، حاوی آمینو اسیدهای ضروری و ویتامین B12 هستند . این مواد مغذی در سلامت استخوان ها ، توده ی ماهیچه ای ، تعادل در هورمون ها ، عملکرد شناختی ، ثبات عاطفی و خستگی مزمن تاثیر بسزایی دارند .
مشکل دیگری که در رژیم های گیاهخواری دیده می شود ، مصرف بسیار بالای سویا است . فیتواستروژن های موجود در سویا رفتار استروژن را در بدن تقلید می نمایند و میزان بالای این ماده خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان را افزایش می دهد .
راه حل : میزان مناسبی از گوشت ، ماهی و محصولات لبنی کامل را در برنامه ی غذایی خود بگنجانید .
اگر گیاهخوار هستید ، بهتر است از برخی از محصولات حیوانی مثل کره ، کفیر و تخم مرغ ، که منابع خوبی برای ویتامین های گروه B محسوب می شوند ، استفاده کنید .
منبع: mahsho.com