امگا -۶ چیست ؟
اسیدهای چرب EPA و DHA نقش بسیار مهمی را در تغذیه دارند و در چند سال گذشته مطالعات فراوانی بر روی آن ها شده است که در ادامه به آن ها می پردازیم.
اگر جزو افرادی هستید که علاقه به ماهی ندارید و ذائقه شما آن را نمی پذیرد حتما از کپسول های روغن ماهی جهت تا مین این دو اسید چرب استفاده کرده و به سلامتی و طول عمر خود بیافزائید.
وجود دو اسید چرب EPA و DHA در ماهی (خصوصاً ماهی های آب های سرد) دلیل اساسی عدم یخ زدگی و انجماد آن ها در آب های سرد می باشد. این دو اسید چرب پس از خورده شدن توسط انسان و ورود آن به بدن نیز دارای همین خاصیت بوده و هیچ گاه به حالت جامد و رسوب در نمی آید. اگر به سایر روغن های حیوانی توجه کرده باشید می بینید که در درجه حرارت خاصی مایع و سپس بصورت جامد در می آیند. این حالت را خصوصاً پس از تهیه آبگوشت و قرار دادن آن در یخچال و بسته شدن حلقه چربی بزرگ بر روی آن می توان مشاهده کرد. روغن هایی که چنین خاصیتی دارند امکان دارد در بدن ما نیز دچار همین تغییرات گردند و با افت درجه حرارت به وضوح شاهد این تغییرات باشیم که البته درجه حرارت ۳۷ بدن و سایر مکانیسم های دفاعی بدن مانع از این تغییر می شوند.
برای فهم بهتر اهمیت اسید چرب امگا-۳، در ابتدا باید کمی در مورد اسید چرب امگا -۶ توضیح دهیم:
امگا -۶ چیست ؟
امگا-۶ نیز مانند امگا-۳ از گروه اسیدهای چرب غیر اشباع (مایع) مرکب می باشدولی در ساختمان خود دارای اولین پیوند دوگانه بین کربن ۶ و ۷ می باشد و همین جا به جایی پیوند دو گانه در امگا-۶ باعث اثرات بیولوژیکی متفاوت در آن نسبت به امگا-۳ شده است.
دانشمندان و محققین علم تغذیه پی برده اند که طی صد سال گذشته مصرف اسید چرب امگا-۶ افزایش یافته است و علت آن را به افزایش مصرف گوشت از یک طرف و تبلیغات فراوان به مصرف روغن های گیاهی و سویا و آفتابگردان، از طرف دیگر نسبت داده اند. این مواد حاوی اسید OMEGA-6 به مقدار زیاد می باشند و مصرف زیاد ان ها باعث افزایش سطح این اسید چرب (امگا-۶) در خون می شود. چیزی که در این جا مهم است و نقش اساسی در پیشگیری از بروز بیماری های قلبی- عروقی و مغزی دارد تعادل بین نسبت امگا-۶ و امگا-۳ در بدن است، نه افزایش نسبت هرکدام به تنهایی، به عبارتی می توان گفت افزایش یک طرفه امگا-۶ در بدن نه تنها سودمند نمی باشد بلکه می تواند اثر منفی بر روی سیستم ایمنی هم داشته باشد. اگر تفاوت سطح امگا-۶ و امگا-۳ در بدن زیاد باشد و غلبه یک طرفه امگا -۶ ایجاد شود آمادگی بدن برای ایجاد التهابات افزایش یافته و کلنگ امراض مختلف خصوصاً امراض التهابی و عفونی زده می شود. مهم در این جا بالا بردن سطح امگا -۳ و امگا -۶ به تناسب باهم دیگر است. با رعایت تعادل صحیحی در افزایش این دو می توان جلوی بسیاری از بیماری ها از جمله تنگی های عروقی و به دنبال آن سکته های قلبی و مغزی را گرفت.
منبع: مه شو