اشاره ظریف روحانی به سایر تحریم‌ها

محمد توکلی- روزنامه بهار:
در هیاهوی مناظره سوم و در وقت پایانی، حسن روحانی قول مهمی را به مردم داد. مردمی که پیش از این از او وعده‌های محقق شده‌ای مانند تورم تک رقمی، نرخ رشد اقتصادی مثبت، خودکفایی در محصولات کشاورزی به خصوص گندم، احیای دریاچه ارومیه، برداشته شدن تحریم‌های اثرگذار بر معیشت مردم در پرونده هسته‌ای و. . .  را شنیده بودند و البته وعده هایی کمتر محقق شده و باقی مانده‌ای همچون گشایش بیش از پیش فضا در حوزه‌های سیاسی و فرهنگی-اجتماعی را نیز از خاطر نبرده اند. روحانی از تلاش و برنامه ریزی برای برداشتن تحریم‌های باقی مانده سخن گفت. تحریم هایی در حوزه هایی مثل حقوق بشر، مسائل منطقه‌ای و آزمایش‌های موشکی. یکی از مهمترین ابهامات در گفته‌ها و برنامه‌های ارائه شده از سوی نامزدهای انتخابات۹۶ در حوزه سیاست خارجی همین موضوع تحریم‌های باقی مانده است.

هیچ یک از کاندیداهای این دوره از انتخابات در خصوص این دسته از تحریم‌ها تا مناظره سوم حرفی نزده بودند و گویا در نظرشان نوعی خط قرمز برای مطرح کردن این موضوع ایجاد شده بود اما رئیس جمهور روحانی به صراحت به مردم قول برطرف کردن این تحریم‌ها را داد.  تحریم هایی که شاید امروز با وجود برداشته شدن بخش اعظمی از آن‌ها به واسطه برجام چندان تاثیر بر روی زندگی روزمره مردم نگذارد اما در دراز مدت می‌تواند باعث صدمات جبران ناپذیر مجددی بر اقتصاد ملی و همچنین وجهه بین المللی کشور گردد. روحانی با درک درست اثر چنین تحریم هایی که می‌تواند باعث کاهش سرمایه گذاری‌های خارجی، جلوگیری از همکاری با بانک‌های بزرگ، احتمال اجماع‌سازی مجدد علیه کشورمان و… شود با وجود برخی موانع موجود از تلاش و برنامه ریزی برای برطرف کردن آن‌ها خبر داد. ممکن است این پرسش مطرح شود که چگونه می‌توان به این قول روحانی اطمینان کرد؟

برای پاسخ به این سؤال ابتدا باید نکته‌ای را به خاطر آورد. نکته‌ای که مورد اتفاق همراهان و مخالفان روحانی است و آن اینکه «شیخ دیپلمات» نشان داده است که توان عبور از موانع برای حل و فصل مسائل در حوزه سیاست خارجی را به خوبی دارد. به عنوان مثال، در اوایل دهه هشتاد شاهد آن بودیم که تیم مذاکره کننده کشورمان به رهبری حسن روحانی که در آن دوران وظیفه دبیری شورای عالی امنیت ملی را بر عهده داشت توانست از مطرح شدن پرونده کشورمان در شورای امنیت سازمان ملل جلوگیری کند و مانع از قرار گرفتن پرونده کشورمان ذیل فصل هفت منشور ملل متحد که به معنای افزایش احتمال برخورد نظامی است شود.

روحانی پس از هشت سال نیز با به قدرت رسیدن در قوه مجریه نشان داد که توان حل و فصل پرونده‌ای پیچیده همچون پرونده هسته‌ای که به واسطه بی‌کفایتی مقامات تصمیم گیر در دولت گذشته مانند کلافی سردرگم شده بود را دارد و با دو سال و نیم مذاکره جدی، فشرده و واقعی می‌توان با حفظ خطوط قرمز اصلی نظام در این حوزه تحریم‌های مرتبط با این پرونده را که هیچکس در اثرگذاری آن بر زندگی روزمره مردم شکی نداشته است از میان برداشت. روحانی با چنین پیشینه‌ای که در اختیار همگان قرار گرفته است قول رفع تحریم‌ها در سایر حوزه‌ها را به مردم داده است.

حال در ۲۹ اردیبهشت انتخاب با ما مردم است که چه کسی را انتخاب کنیم. فردی که در پی برداشته شدن تحریم‌های دیگری است که برخی از آن‌ها عمری به درازای چهار دهه دارند و یا افرادی که تحریم را فرصت می‌دانند و مخالفان رفع تحریم‌ها را به گرد خویش جمع کرده اند. انتخابمان کدام است؛ افزایش تحریم‌ها و بازگشت سایه جنگ یا تلاش برای برداشتن تحریم‌های باقی مانده و تعامل سازنده با کشورهای جهان؟ سخن آخر آن که روحانی برای عملی کردن این وعده خود و عبور از موانع گوناگون بر سر راهش احتیاج به پشتیبانی بالای مردمی دارد. اگر به واقع به دنبال رفع اثر تحریم‌ها بر زندگی‌مان هستیم راهی جز مشارکت گسترده در انتخابات نداریم. راهی که نتیجه آن می‌تواند افزایش حمایت‌های مردمی از رئیس جمهور روحانی گردد. حمایت هایی که می‌تواند به او در گفتگوها و رایزنی‌های داخلی و همچنین مذاکرات خارجی یاری رساند.


منبع: بهارنیوز