ارزش معاملات بازارسرمایه به ۳۷میلیارد دلار رسید

حضور اوراق بدهی در بازار سرمایه به رونق معاملات در بازار سرمایه کمک کرد. از سوی دیگر امسال حجم معاملات آتی نسبت به سال قبل ۲۰۰درصد افزایش یافته و معاملات صندوق‌های سرمایه‌گذاری نیز با رشد قابل توجهی مواجه شده است. امسال همچنین معاملات تالار کشاورزی در بورس‌کالا با رشد مواجه شده است و معاملات مشتقه هم برای نخستین‌بار در همه بورس‌ها به‌کار گرفته شد.

در کنار همه اینها امسال در طول ۱۰ماه ارزش کل معاملات صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله یا‌ ای‌تی‌اف با رشد ۱۱۳درصد مواجه شده است. در این مدت همچنین حجم معاملات بازار پایه ۲۹درصد رشد کرده است. در ۱۰ماه امسال در مجموع ۳۱۰۰میلیارد تومان سهام در بازار پایه مورد دادوستد قرار گرفته است که حجم آن ۲۹درصد بیشتر از پارسال بوده است.

امسال در مجموع سرمایه‌گذاران ۱۴۷هزارو ۵۰۰میلیارد تومان کالا، سهام، اوراق مشارکت و سایر اوراق بدهی در بورس‌های ایران خریداری کرده‌اند که از این مقدار نزدیک به ۶۲هزار میلیارد تومان در بورس‌کالا دادوستد شده است. به این ترتیب این بورس هم‌اکنون به لحاظ بیشترین میزان معاملات در صدر همه بورس‌ها قرار دارد.

بعد از بورس‌کالا بورس تهران با مبادله ۵۱هزارو ۲۷۸میلیارد تومان محصول در جایگاه دوم قرار دارد که البته همه این معاملات در قالب سهام و اوراق بهادار دسته‌بندی می‌شود. فرابورس هم در این مدت شاهد مبادله ۳۴هزارو ۲۷۹میلیارد تومان اوراق بهادار بوده است که بخش عمده این معاملات مربوط به صکوک و اسناد خزانه دولتی بوده است.

از مجموع کل معاملات انجام شده در فرابورس در ۱۰ماه امسال ۲۵هزارو ۹۳۵میلیارد تومان معادل ۶٫۵میلیارد دلار به معاملات اوراق بدهی اختصاصی یافته است. انجام این مقدار اوراق بدهی که عمدتا به صکوک و اسناد خزانه دولتی اختصاص دارد در سه‌دهه گذشته بی‌سابقه است. دولت از طریق انتشار اسناد خزانه اسلامی در بورس سعی دارد بدهی‌اش را به پیمانکاران، سازمان‌ها و بخش خصوصی پرداخت کند.

امسال همچنین دولت در لایحه بودجه سال۹۶ قرار است اوراق جدیدی برای بازپرداخت سود اوراقی که بعد از ۳سال سررسید خواهد شد منتشر کند. در ۱۰ماه امسال همچنین ۲۱میلیون تن کالا به ارزش ۲۹٫۲هزار میلیارد تومان معادل ۷٫۳میلیارد دلار از طریق بازار سرمایه خریداری و رهسپار بازار‌های داخلی و خارجی شده است. از این مقدار ۱۲هزارو ۳۰۰میلیارد تومان مربوط به معاملات محصولات صنعتی و معدنی و ۹۱۵۳میلیارد تومان مربوط به مبادلات محصولات پتروشیمی بوده است.

در ۱۰ماه امسال همچنین ۵۲۱۶میلیارد تومان هم فرآورده‌های نفتی از طریق تالار معاملات بورس‌کالا دادوستد شده است. ارزش کل محصولات کشاورزی هم در این مدت ۱۶۵درصد رشد کرده است. امسال در طول ۱۰‌ماه سرمایه‌گذاران ۲میلیون تن محصول کشاورزی به ارزش ۲۴۰۰میلیارد تومان از طریق بورس خریداری کرده‌اند که در تاریخ بازار سرمایه بی‌سابقه بوده است.

سال قبل در طول ۱۰‌ماه جمعا ۷۳۷هزار تن کالا به ارزش ۹۰۰میلیارد تومان مورد دادوستد قرار گرفته بود.به همه این آمار‌ها باید معاملات رشد ۱۷۰۰درصدی معاملات سلف را در بورس‌کالا اضافه کرد که این میزان رشد هم در تاریخ بازار سرمایه بی‌سابقه است.

از ابتدای امسال تاکنون ۴۳۰۰میلیارد تومان قرارداد سلف در بورس‌کالا انجام شده است درحالی‌که سال قبل در این مدت فقط ۲۴۰میلیارد تومان قرارداد سلف در بورس‌کالا انجام شده بود. در این مدت همچنین ۸۴۶میلیارد تومان وام مسکن از طریق فرابورس مورد دادوستد قرار گرفته که نسبت به سال قبل یک درصد کاهش نشان می‌دهد.


 منبع: همشهری


منبع: alef.ir