آیا یادگیری در خواب امکان پذیر است؟

جالب آنکه در مرحله عمیق‌تری از خواب که به آن N3 می‌گوییم، عکس این روند اتفاق می‌افتد؛ به این معنا که نه تنها شخصِ به خواب رفته چیزی یاد نمی‌گیرد بلکه آموخته‌ها را از یاد می‌برد و خاطرات خود را با جدیت سرکوب می‌کند.

توماس آندریلون، از محققان این پروژه می‌گوید، فرآیند سرکوب (طی مرحله N3) بر یکی از کارکردهای مهم خواب دلالت دارد و آن، قدرت مغز در فراموش کردن خاطرات است.

به گفته وی، ما وقتی بیدار هستیم بی‌وقفه خاطرات جدیدی پدید می‌آوریم و تداوم این روند ما و مغز ما را با خطر انباشت خاطرات مواجه می‌کند که در نتیجه آن ممکن است مغز توان فعالیت خود را از دست بدهد. اما مطالعات اخیر نشان می‌دهد که برای خلاص شدن از برخی خاطرات در مغز راه‌های خاصی وجود دارد.

آندریلون می‌افزاید، واداشتن مغز به یادگیری، حتی طی مراحلی از خواب که خاطرات شکل می‌گیرند، فکر خوبی به نظر نمی‌رسد. تحریک کردن مغزِ به خواب رفته ممکن است کارکردهای مفید خواب را تحت‌الشعاع خود قرار دهد.

شاید در خواب چند کلمه مطلب جدید یاد بگیرید، اما چه بسا هزینه‌ای که بابتش می‌پردازید بیش از آن چیزی باشد که آموخته‌اید.

به همین علت، آندریلون ایده‌هایی همچون یادگیری زبان در خواب را به دیده تردید می‌نگرد، اگرچه اضافه می‌کند، انواع خاصی از یادگیری وجود دارد که شاید ممکن و موثر واقع شود؛ مثل بهره‌گیری از مرحله «حرکت تند چشم در خواب» برای شرطی کردن سیگاری‌ها در جهت ترک سیگار.

سرانجام سخن آنکه، ایده یادگیری در خواب هنوز راه درازی در پیش دارد، ولی مطالعاتی از این دست کمک می‌کند تا نحوه پردازش اطلاعات در مغز را دریابیم و از آنچه مغز در خلال خواب شبانه به دست می‌آورد آگاه شویم.

در آینده شاید نیازمند ابزارهای پیشرفته‌ای باشیم که بتواند خواب را ردگیری کند و متوجه شود شخص چه زمانی وارد مرحله «حرکت تند چشم…»  می‌شود تا طی این بازه زمانی، برخی مطالب کوچک و مناسب را در مغز جای دهد.

منبع/جی اس ام


منبع: دکتر سلام