آمار گمرک از وضعیت واردات کشور

گمرک جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: کالاهای واسطه ای ۶۸ درصد از ارزش واردات در هشت ماهه امسال را به خود اختصاص داد در حالی که اقلام مصرفی سهم ۱۰ درصدی از واردات داشتند.

به گزارش ایرنا، گمرک ایران برای نخستین بار امسال اقدام به انتشار گزارش تفصیلی از سهم کالاهای سرمایه ای، واسطه ای و مصرفی وارداتی در دوره هشت ماه امسال کرده است.

بررسی این آمار نشان داد که در مجموع ۲۱ میلیون و ۵۶۳ هزار تن اقلام وارداتی به ارزش ۲۷ میلیارد و ۳۸۳ میلیون دلار در دوره مزبور وارد کشور شده است.
از این میزان کالاهای سرمایه ای به وزن ۵۹۹ هزار تن و به ارزش ۶ میلیارد و ۴۱۲ میلیون دلار از نظر وزنی سه درصد و از نظر ارزشی ۲۲ درصد واردات این دوره را از آن خود ساخته است.

سهم کالاهای واسطه ای به میزان ۲۰ میلیون و دو هزار تن و به ارزش ۱۷ میلیارد و ۸۳۴ میلیون دلار بود که از نظر وزنی ۹۳ درصد و از لحاظ ارزشی ۶۸ درصد را از مجموع واردات در برگرفت.
همچنین در این مدت بالغ بر ۹۶۲ هزار تن کالای مصرفی به ارزش سه میلیارد و ۱۳۷ میلیون دلار وارد کشور شد که از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب چهار درصد و ۱۰ درصد واردات این دوره را به خود اختصاص داد.
اکنون همه محموله های ورودی به کشور با توجه به قابلیت های موجود در سامانه جامع گمرک، نظیر امکان اخذ الکترونیک اطلاعات همه اسناد ضروری برای ورود کالا، دریافت اطلاعات از طریق سیستم الکترونیکی قبل از ورود، تعیین خودکار مجوزهای مرتبط با کالا و سازمان مجوز دهنده، با اعمال مدیریت ریسک هوشمند، مورد کنترل و ارزیابی در مراحل اولیـه اظهار قرارمی گیرند.
گمرک در این گزارش افزوده است، محموله هایی که از ریسک بالا برخوردار باشند، مشمول بازرسی فیزیکی یا کنترل توسط دستگاه ایکس ری (X-RAY) و یا هردو خواهند شد.
علاوه بر این در پاره ای از موارد، به منظور افزایش ضریب اطمینان از صحت و سلامت در انجام تشریفات گمرکی، برخی از محموله ها به صورت تصادفی نیز انتخاب و مورد ارزیابی فیزیکی و یا اسکن توسط دستگاه ایکس ری و یا هر دو قرار می گیرند.
گمرک ایران به منظور پیشگیری از بروز تخلفات و ورود کالاهای قاچاق (ورود کالاهایی که در اسناد ارائه شده به آنها اشاره نشده است) از مبادی رسمی، با استفاده از سامانه جامع و بهره گیری از کنترل و نظارت های سازمان های همجوار در قالب پنجره واحد تجارت فرامرزی اقدام به اعمال شاخص های مدیریت ریسک و کنترل همه محموله های ورودی با توجه به سطح ریسک شناسایی کرده است.
بنابراین گزارش، سازمان مزبور تصریح کرد: هر تخلفی، قاچاق محسوب نمی شود و روزانه به طور میانگین در گمرکات سراسر کشور میلیاردها تومان مابه التفاوت و مجازات جریمه به دلیل تخلفات گمرکی از ذینفعان اخذ می شود، بنابراین قاچاق از تخلف مجزاست و ضمانت اجرای آنها و نحوه رسیدگی و جریمه آنها نیز متفاوت است.
بنا بر اعلام گمرک، مصادیق قاچاق در قانون امور گمرکی ثبت شده و مصادیق تخلفات گمرکی در انواع رویه های گمرکی نیز در قانون امور گمرکی مبحث تخلفات و نیز در سایر مواد ذیل هریک از رویه ها ی گمرکی تعیین شده است.
گمرک ایران در این گزارش خاطرنشان ساخته است، هشت ماهه امسال حدود ۲۵۰ هزار فقره اظهار نامه وارداتی در گمرکات سراسر کشور، بالغ بر ۸۹ هزار فقره با سهم حدود ۳۶ درصد مورد ارزیابی فیزیکی توسط ارزیابان و دستگاه های ایکس ری قرار گرفته است.
سازمان یاد شده می افزاید: استاندارد جهانی برای کنترل فیزیکی محموله های ورودی کمتر از ۱۰ درصد است. 
همچنین در ۸۱ هزار فقره اظهارنامه با سهم ۳۲ درصدی همه اسناد و مدارک توسط کارشناس بررسی شده و ۸۰ هزار فقره اظهارنامه با سهم ۳۲ درصد نیز توسط سامانه جامع امور گمرکی به صورت خودکار کنترل شده است.
به گزارش ایرنا، گمرک جمهوری اسلامی ایران پیش از این از افزایش ۵٫۷ درصدی صادرات هشت ماهه غیرنفتی کشور در همسنجی با پارسال و ادامه مثبت بودن تراز تجاری خبر داده بود.
در هشت ماهه امسال تشریفات گمرکی ۸۱ میلیون و ۷۶۱ هزار تن کالای صادراتی و ۲۱ میلیون و ۵۶۳ هزار تن کالای وارداتی در گمرک های سراسر کشور انجام شد.
صادرات غیرنفتی کشور در این دوره به ۲۸ میلیارد و ۱۱۷ میلیون دلار رسید که این رقم پارسال ۲۶ میلیارد و ۵۹۰ میلیون دلار بود.
همچنین واردات کشور به ۲۷ میلیارد و ۳۸۳ میلیون دلار رسید که در همسنجی با پارسال ۹۴ صدم درصد(۰٫۹۴ درصد) افزایش نشان می دهد.
برپایه این آمار، تراز تجاری جمهوری اسلامی ایران در هشت ماهه امسال همچنان مثبت بود و عملکردی بهتر از مهرماه ثبت شد.
 


منبع: alef.ir