آرتریت پسوریازیسی چیست
پسوریازیس (psoriasis)، واژه ای یونانی به معنی خارش است. پسوریازیس نوعی بیماری شایع پوستی است که با لکه های قرمز رنگ محدود پوشیده شده با پوسته های خشک نقره ای رنگ چسبنده که در اثر تولید بیش از حد سلول های اپی تلیال به وجود می آیند شناخته می شود.ضایعات پوستی در هر قسمت از بدن ممکن است ایجاد شوند ولی در سطوح بازکننده ی بدن، برجستگی های استخوانی، پوست سر، گوش ها، ناحیه ی تناسلی و اطراف مقعد بیشتر دیده می شوند.
نوعی التهاب مفصلی (آرتریت) موسوم به آرتریت پسوریازیسی (psoriatic arthritis) در بعضی از افراد مبتلا به پسوریازیس ایجاد می شود که به آرتریت روماتویید شباهت دارد.
شایع ترین نوع آرتریت پسوریازیسی نوک انگشتان دست یا پا را مبتلا می کند ولی در ۱/۵ موارد ممکن است ستون مهره ها مبتلا شود. ممکن است آرتریت پسوریازیسی چند مفصل را به طور غیر متقارن مبتلا کند و یا به شکل متقارن در چند مفصل واقع در دو طرف بدن (مانند هر دو مفصل آرنج) ایجاد شود و علایم آرتریت روماتویید را تقلید نماید. اسپوندیلیت (التهاب مفاصل ستون مهره ها) از اختلالات جدی پسوریازیس است که می تواند موجب بدشکلی و تغییرات ظاهر فرد شود.
درد و محدودیت حرکات و سفتی و حساسیت مفاصل (معمولاً بیش از یک مفصل) وجود دارند. انگشتان دست و پا بیشتر مبتلا می شوند. آرتریت پسوریازیسی همچنین در زانوها و مچ پاها ایجاد می شود.
درمان عبارت است از مصرف داروهای ضد التهاب غیراستروییدی، تزریق استرویید به داخل مفاصل مبتلا، املاح طلا، متوتوکسات و داروهای ضدمالاریا (موسوم به هیدروکسی کلروکین)، استفاده از سرما یا گرمای موضعی، استراحت کافی و تمرین های ورزشی. در تخریب های بسیار شدید مفصل، به ندرت جراحی انجام می شود.
آرتریت عفونی
آرتریت عفونی (septic arthritis) عبارت است از تهاجم عوامل عفونی باکتریایی، ویروسی، میکوباکتریایی و قارچی به مفصل از راه ضایعه ی پوستی یا از طریق بافت های مجاور و رسیدن آنها به غشای سینوویال مفصل که با التهاب یک مفصل، همراه با تب مشخص می شود.
بیماری با کشیدن مایع (آسپیراسیون) مفصلی و رادیوگرافی مفصل تشخیص داده می شود. مایع مزبور به شکل کدر و غیر چسبنده در می آید و در آزمایشگاه با رنگ آمیزی مخصوص و کشت، نوع عامل ایجاد کننده ی عفونت مشخص می شود.
درمان عبارت است از تجویز آنتی بیوتیک های وریدی، مسکن و شستشوی توام با کشیدن مایع مفصل.
منبع: مه شو