آبسه لوله ای چیست؟
آبسه لوله ای – تخمدانی (TOA) یکی از علل توده های آدنکسی بوده و در ۵ تا ۳۰% مبتلایان به PID بستری شده در بیمارستان دچار TOA هستند.
عوامل مستعد کننده بیماری همانند PID بوده و در یک سوم موارد، تشخیص PID وجود نداشته است و در حدود ۷۰% موارد یک طرفه میباشد. TOA همانند PID یک عفونت مولتی باکتریال بوده و میکروبهای هوازی و بیهوازی و رودهای در آن دخیل هستند. شایعترین جرمهای دخیل در آن عبارتند از: E-Coli (37%) – Bacteroid fragilis (22%) – سایر باکتریوئیدها (۳۶%)، پپتواسترپتوکوک (۵/۱۸ %) و پپتوکوکوس (۱۱%).
علائم و نشانه ها، ارزیابی و یافتههای پاراکلینیکی
تابلوی اصلی بیماری درد لگن (یا شکم) است. تب و لرز در حدود ۵۰ تا ۷۰% موارد و تهوع و خونریزی غیر طبیعی واژینال در ۲۵% موارد وجود دارد. در معیانه، مهمترین یافته، حساسیت لگنی و توده دردناک آدنکسی است (معمولاً درد آنچنان شدید است که امکان یک معاینه کامل را نمیدهد).
بررسی این بیماران همانند موارد بستری شده PID است . لکوسیتوز در حدود دو سوم موارد وجود دارد. بهترین وسیله تشخیصی سونوگرافی است و در حدود ۹۳% حساس و تا در ۹۹% اختصاصی است. جدی ترین عارضه TOA پارگی آبسه (۱۰% موارد) و در نتیجه پریتونیت منتشر است و در چنین حالتی میزان مرگ و میر ۵ تا ۱۰% خواهد بود (در صورت تاخیر در جراحی به ۸۰% هم خواهد رسید).
نکته پارگی آبسه معمولاً در آبسههای با قطر بیش از ۸ سانتی متر رخ میدهد.
تدابیر درمانی Tuboovarian Abscess (TOA)
تمامی بیماران باید در بیمارستاین بستری و تحت درمان قرار گیرند و مشاوره اورژانس با جراح زنان و زایمان صورت گیرد:
تجویز آنتی بیوتیک طبق رژیم B توصیه شده CDC برای بیماران مبتلا به PID بستری شده بایستی بلافاصله شروع شود. آنتی بیوتیکهای تزریقی بهتر است حداقل تا ۷ روز ادامه یابند.
درمانای کنسرواتیو به اجرا گذاشته شود.
پیگیری پاسخ به درمان از طریق معاینات روزانه و آزمایشات سرپایی (ESR, CBC dift) صورت گیرد.
در حدود ۷۰ تا ۸۰% موارد TOA به درمان طبی پاسخ میدهد. در صورت (الف) عدم پاسخ به درمان ظرف ۳ تا ۵ روز یا (ب) پارگی آبسه و یا (ج) درد مزمن لگن، درمان به طریق جراحی اندیکاسیون خاهد یافت که برحسب تجربه پزشک، امکانات و شرایط بیمار ممکن است به صورت درناژ ترانس واژینال تحت هدایت سونوگرافی، آدنکستومی یک طرفه (در افراد جوان و میانسال) و یا برداشتن کامل رحم، لولهها و تخمدانها (TAH-BSO) انجام شود.
۱۶ Female Genital Tubercolusis (FGT)
سل تناسلی زنان (FGT) اگرچه در آمریکا و کشورهای پیشرفته ناشایع است ولی در کشورهای جهان سوم یکی از علل مهم و اساسی نازایی به شمار میرود. بیماری تقریباً همیشه ثانویه بوده و در بیش از ۹۵% موارد منشا اولیه آن ریه است. میکروب از راه خون (و ندرتاً از راه لنفاتیک و یا انتشار مستقیم از بافتهای مجاور و در ۱% موارد از قسمت تحتانی ژنیتال) به دستگاه ژنیتال رسیده و لولههای رحمی در بیش از ۹۵% موارد (تقریباً همیشه دوطرفه)، اندومتر در ۷۰ تا ۹۰% مورد، تخمدانها در ۱۵ تا ۳۰% موارد، سرویکس در ۱۰ تا ۲۵% موارد و واژ« و فرج در کمتر از ۱% موارد گرفتار میشوند.
نکته * در حدود ۱۰% مبتلایان به سل ریوی چار سل ژنتیال میشوند.
* شایعترین محل گرفتاری لولههای رحمی در سل، ناحیه آمپول است.
منبع: mahsho.com