یبوست در نوزادان

یبوست در نوزاد، ممکن است علامت عدم مصرف غذای کافی باشد. چنان چه دفعات اجابت مزاج نوزاد کمتر از طبیعی است باید از متخصص کودکان در زمینه برنامه تغذیه و سایر موارد مربوطه کمک خواست.
پس از تولد نوزاد، به مدت چند روز، مکونیوم از روده های نوزاد دفع می شود که ماده ای به رنگ سبز تیره یا سیاه است. معمولا از روز سوم تولد، مدفوعی سبک تر از مکونیوم دفع می شود و در این زمان، دفعات اجابت مزاج، به ویژه در شیر مادر خواران افزایش می یابد.
نکته: اگر نوزاد شما تا روز ۴ یا ۵ تولد دارای دفعات طبیعی اجابت مزاج نیست یا هنوز مکونیوم دفع می کند. احتمالا غذای کافی نمی خورد.
یبوست نوزادان به صورت دفع مدفوع سفت و گلوله مانند همراه با درد یا خونریزی مشخص می شود و نه از روی دفعات اجابت مزاج.
توجه: به یاد داشته باشید که بعضی از نوزادانی که شیر مادر می خورند. پس از ۳ تا ۴ هفتگی، به طور طبیعی فقط یک بار اجابت مزاج در هر یک یا دو هفته دارند و بسیار به ندرت دچار یبوست می شوند.
در طی هفته اولی دوران نوزادی، مدفوع، شلی و زردرنگ و مانند خردل زردرنگ همراه با دانه های کوچک است. در هفته اولی، نوزاد، روزانه ۸ تا ۱۰ بار مدفوع شل می کند و در اغلب نوزادان شیر مادرخوار، پس از هفته اول تا چهارم به ۴ بار در روز کاهش مییابد. در نوزادانی که شیر خشک میخورند تا پیش از شروع خوردن غذاهای جامد، تعداد دفعات اجابت مزاج کمتر است و مدفوعشان نیز چندان تغییر نمی کند، زیرا ترکیب شیرخشک برخلاف شیر مادر دچار تغییر نمی شود.
رنگ مدفوع نوزادانی که شیرخشک میخورند، زرد یا قهوهای مایل به زرد است. مدفوع این نوزادان معمولا سفتتر از مدفوع نوزادانی است که شیر مادر میخورند.
معمولا دفع مدفوع در نوزاد، بازور زدن همراه است. در هنگام دفع مدفوع، نوزاد را از زمین بلند کنید تا وزن بدنش به طرف پایین باشد. زانوهای نوزاد را به طرف سینه اش ببرید و در همین حالت نگه دارید تا وضعیت چمباتمه زدن (مانند حالت مدفوع کردن) پیدا کند. چنانچه نوزاد، هنگام زور زدن گریه کند، نشان دهنده وجود یبوست است. چنان چه مدفوع نوزادی که هنوز غذای جامد نمی خورد سفت یا با بوی زننده باشد، یا باید آب و مایعات بیشتری (به ویژه در هوای گرم) بخورد و یا نوزاد مبتلا به بیماری است و باید به وسیله متخصصی کودکان مورد بررسی قرار بگیرد. وقتی نوزاد شروع به خوردن غذاهای تکمیلی کرد. مدفوعش دوباره تغییر می کند و ممکن است نرم تر یا سفت تر از پیش شود.
موز، برنج و سایر غلات موجب سفتتر شدن مدفوع و هویج و کدو سبز باعث یبوست در بعضی از کودکان می شوند و گلابی، هلو، آلو، زردآلو و نخود سبز مدفوع راشلی تر می کنند. (البته باید سن شروع این مواد را رعایت نمود و نمی توان از هیچ یک از آنها در سنین ابتدایی نوزادی استفاده کرد).
منبع: mahsho.com