پرونده بلاتکلیف پدیده روی میز وزارت کشور

پس از گذشت ۳ سال از بررسی سهام پدیده شاندیز در سازمان بورس، اکنون پرونده سهام این شرکت در وزارت کشور بلاتکلیف است، این در حالی است که این شرکت به تازگی با افتتاح یک سامانه معاملات سهام، دست به تبلیغات تلویزیونی هم زده است.

به گزارش همشهری، شرکت توسعه بین‌المللی صنعت گردشگری پدیده شاندیز بهمن ۱۳۸۳ در مشهد تحت نام شرکت سرمایه‌گذاری کاوشگران سهام به ثبت رسید و بعد از آن در سال ۱۳۸۷ نامش به پدیده شاندیز تغییر کرد. شرکت ابنیه پدیده شاندیز از زیر مجموعه‌های اصلی این شرکت نزدیک به چند سال است، با مجموعه‌ای از اتهامات و انتقادات پیرامون سهام خودروبه‌رو است.

در دی‌ماه ۱۳۹۳ برخی از دفاتر فروش سهام پدیده شاندیز در مشهد و برخی شهرهای بزرگ ایران پلمب شد.بعد از این رویداد موضوع فروش سهام این شرکت در سازمان بورس مورد بررسی قرار گرفت اما هرگز اطلاعاتی در مورد این شرکت منتشر نشد.

مطابق قانون بازار اوراق بهادار مصوب سال ۱۳۸۴هیچ شرکتی بدون مجوز سازمان بورس اجازه پذیره نویسی سهام ندارد، حتی شرکت‌هایی که در بورس پذیرش شده‌اند برای هر نوع پذیره نویسی باید از سازمان بورس مجوز‌های لازم را دریافت کنند.

اما محسن پهلوان در آخرین مجمع عمومی شرکت ابنیه و ساختمان پدیده شاندیزپیوستن به بورس را منتفی دانست. پرونده این شرکت در همان سال به سازمان بورس و اوراق بهادار رفت و معاونت حقوقی این سازمان پرونده سهام این شرکت را مورد بررسی قرار داد، اما اطلاعاتی برای سهامداران منتشر نشد. برخی خبر‌های تأیید نشده تعداد سهامداران این شرکت را حتی تا ۵۰هزار نفر تخمین زده‌اند.

افتتاح سامانه معاملات
اکنون با گذشت ۳سال از بررسی پرونده پدیده درسازمان بورس حق بررسی پذیره نویسی و فروش سهام این شرکت از سازمان بورس سلب شده و در اختیار وزارت کشور قرار گرفته است اما وزارت کشور هم اطلاعاتی که نشان دهد سهامداران این شرکت تحت‌تأثیر خرید سهام این شرکت زیان کرده‌اند یا خیر منتشر نکرده و توضیح نداده است که آیا فروش سهام پدیده قانونی یا غیرقانونی بوده است.

با وجود این بی‌اطلاعی‌ها به تازگی شرکت پدیده از یک طرف دست به انجام تبلیغات تلویزیونی زده و از سوی دیگر با افتتاح سامانه‌ای تحت عنوان سناپ و بدون هماهنگی سازمان بورس، زمینه معاملات سهامش را فراهم کرده است.براساس اظهارات مسئولان سامانه معاملات سهام پدیده، ارزش سهام این شرکت هم‌اکنون ۲۵۰۰تومان است واین سامانه دارای امکاناتی ازجمله تدوین دستورالعمل اتاق پایاپای است. اکنون پرسش این است که آیا ارزش سهام پدیده همان مقداری است که در سامانه معاملات این شرکت انجام می‌شود.

رحمانی فضلی، وزیرکشور با بیان اینکه وزارت اقتصاد و دارایی کار حسابرسی مجموعه پدیده را انجام داده در مورد راه‌اندازی سامانه معاملات سهام پدیده گفته است: «‌برای اینکه حقی از مردم ضایع نشود و بورس بازی‌ها و واسطه گری‌ها، مردم را دچار مشکل نکند، اتاق مبادلات را در مشهد با کمک وزارت اقتصاد و دارایی و سازمان بورس راه‌اندازی کردیم.» امامحسن خدا بخش، مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس، با بیان اینکه مطابق با قانون راه‌اندازی هرگونه سامانه نقل و انتقال سهام مستلزم دریافت مجوز از سازمان بورس اوراق بهادار است، گفت: «‌سازمان بورس و ارکان آن هیچ مجوزی برای سامانه تحت عنوان اتاق نقل و انتقال سهام پدیده شاندیز صادر نکرده است.»

اودر پاسخ به این پرسش که تکلیف سهامدارانی که در این سامانه در حال معامله هستند، چیست؟ گفت: این موضوع با توجه به حساسیت‌های امنیتی آن در حال پیگیری بوده و تبعات آن از نظر بازار سرمایه قابل تعیین نیست.

آیا سهامداران زیان کرده‌اند
عباسعلی طوسیان، مدیر امور سهام پدیده در مورد سامانه نقل و انتقال سهام پدیده گفت: تا‌کنون ٨۴٢ دستور خرید و تعداد ١٣٨٨٠ سهم معامله شده و ارزش سهم پدیده به ۳قسمت سهم توسعه و سهم ابنیه تقسیم شده که این سهم از ٣٣٧۵٠ ریال به ٢۵٠٠٠ ریال حدود ۲۵درصد افت کرده است.

وزیر کشور درباره قیمت سهام پدیده معتقد است:یکی از موضوعاتی که مالک آنجا به سهامداران قول داده و مطرح کرده بود، قیمتی بود که قیمت واقعی سهام نبود، بلکه برای ساختن مصنوعی و کاذب بازار بود و این موجب شده بود که با توجه به قیمت واقعی و قیمت کاذبی که احیاناً هزینه شده بود برای آن، سهامدارها دچار اشکال شوند که در کمیته دستگاه‌های دخیل، تصمیم‌گیری شد که به اندازه قیمتی که مالک گفته است، همان میزان از سهام مالک برداشت شود و به سهامدارها ارائه شود.رحمانی فضلی با بیان اینکه ما تقریبا دو و نیم برابر سهمی که سهامداران داشتند، سهام جدید به سهامداران دادیم، اظهار کرد: سهام پدیده ۵۰۰ هزار نفر را درگیر خود کرده بود.

صورت‌های مالی پدیده
براساس آنچه درصورت‌های مالی سال ۹۴،این شرکت درج شده سرمایه یا آورده محسن پهلوان مقدم مؤسس و مالک مجموعه پدیده۲٫۵میلیون تومان است.این صورت‌های مالی توسط مؤسسه حسابرسی و خدمات مدیریت دایا رهیافت مورد بررسی قرار گرفته است. این مؤسسه در مورد صورت‌های مالی سال مالی ۹۴اعلام کرده است:پدیده با سرمایه ۱۸۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومانی زیان انباشته‌ای بالغ بر ۲۰۷ میلیارد و ۸۷۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان را تا پایان دوره مالی منتهی به پایان اسفند‌ماه ۹۴ محقق ساخته است که معادل ۱۱۰ درصد سرمایه ثبتی این شرکت است.به‌عبارتی بهتر سرمایه پدیده شاندیز در ازای زیان انباشته کنونی به‌طور کامل سوخت شده محسوب می‌شود و این در حالی است که بخشی از پروژه‌های این مجموعه نیمه تکمیل و در حال ساخت است.

از نکات قابل توجه درصورت‌های مالی این شرکت سرفصل تسهیلات دریافتی است که از ۶٢۶ میلیارد تومان تسهیلات ٢۴ درصدی مبلغ ۵۴۵ میلیارد تومان از مؤسسه اعتباری ادغام شده میزان و الباقی ٨٠ میلیارد تومان از مؤسسه اعتباری ملل یا عسکریه سابق بوده است. برخی خبر‌ها نشان می‌دهد اخیرا با تشکیل سندیکای بانکی متشکل از بانک‌های صادرات، ملی، ملت، سپه، تجارت و شهر، ۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات برای تخصیص به تکمیل بخشی از پروژه‌های مجموعه شاندیز درنظر گرفته شده است.

اما وزارت کشور هنوز در مورد این اطلاعات به‌طور کامل شفاف‌سازی‌ نکرده است ضمن اینکه صورت‌های مالی جدید این شرکت نیز منتشر نشده است و معلوم نیست آیا مطابق قانون این سازمان اطلاعاتش را برای اطلاع سهامداران در اختیار سازمان بورس و اوراق بهادار قرار خواهد داد یا خیر. سازمان بورس هنوز در این‌باره اظهارنظر نکرده است، با وجود چنین شرایطی مشخص نیست آیا قیمتی که در سامانه معاملات سهام این شرکت تحت عنوان سناپ دادوستد می‌شود مطابق با ارزش ذاتی این شرکت است یا خیر.


منبع: الف