واکنش ها نسبت به بازداشت محمود صادقی

به گزارش ایران خبر، در یکی از این واکنش ها احمد امیرآبادی‌ عضو هیئت رئیسه مجلس از دستور رئیس مجلس برای برگزاری جلسه فوری هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان خبر داد. عزیر اکبریان نایب رئیس این هیئت نیز این اظهارنظر امیرآبادی را تأیید کرد. در واکنشی دیگر خود صادقی نماینده تهران از منتفی شدن قرار جلبش و بازگشت پرونده به سازوکار هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان خبر داد، اما یک منبع آگاه در گفت و گو با فارس این موضوع را تکذیب کرد و دادستان تهران نیز شب گذشته توضیحاتی را در این باره ارائه کرد. گزارش خبری خراسان را درباره این موضوع می خوانید.

اتفاقات پرشتاب یکشنبه شب؛ از اعلام در تلگرام تا تجمع در محل منزل نماینده تهران
حدود ساعت ۲۳ یکشنبه محمود صادقی در کانال تلگرامی خود نوشت: «ماموران قصد بازداشتم را داشتند و هنوز مقابل منزلم هستند.» وی بلافاصله در گفت و گو با ایلنا جزئیات بیشتری مطرح کرد و گفت: «یکشنبه شب هنگامی که به منزل بازمی‌گشتم، مأموران با حکم جلب سعی در بازداشتم داشتند که با توجه به اینکه این مسئله مغایر با قانون نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس است، با مقاومت خود را به داخل منزل رساندم اما با این حال مأموران همچنان مقابل در منزل منتظر هستند.»

با انتشار گسترده آدرس منزل محمود صادقی در شبکه های اجتماعی و همچنین انتشار یک فایل صوتی از این نماینده -که سایت نسیم نیز آن را منتشر کرد-که در پاسخ به سوال کننده آدرس منزل خود را اعلام می کند، جمعیتی که رسانه ها آنها را «هواداران دکتر صادقی» می نامیدند، در محل منزل او تجمع کردند.با این حال افراد حاضر شده، پس از ترک محل توسط مأموران قوه قضائیه، محل منزل این نماینده را ترک کردند.

فارس تعداد این افراد را ۶۰ نفر عنوان کرد. پس از آن نماینده مردم تهران از پیگیری نمایندگان تشکر و همه هموطنان را به آرامش و قانونمداری دعوت کرد. به گزارش ایرنا او در یک پیام صوتی تأکید کرد: «از همه دوستداران نظام جمهوری اسلامی تقاضا دارم با عمل به قانون از بهانه دادن به فرصت طلبان و دشمنان این مرز و بوم جلوگیری کنند.» همچنین محسن صادقی برادر محمود صادقی نیز در تجمع افرادی که مقابل منزل صادقی حاضر شده بودند، گفت: «هدف آقای صادقی جز اصلاح شرایط نیست و به عنوان یک نماینده وظایفی داشتند که انجام دادند، اما قصد ایشان خدای ناکرده تشویش اذهان عمومی و اتهام زنی به شخص خاصی نبوده است. زیرا مقام عالی ریاست قوه قضاییه، دادستان و همه عزیزان برای ما محترم هستند.» در همین فضای خبری عصر یکشنبه یک کانال خبری ضدانقلاب مدعی صدور حکم بازداشت برای ۱۷ نماینده مجلس صادر شد، اما این شایعه ساعتی بعد توسط یک منبع آگاه در گفت و گو با فارس تکذیب شد.

واکنش ها به شکایت از محمود صادقی
همانطور که انتظار می رفت، واکنش ها به حکم جلب نماینده تهران بلافاصله آغاز شد. ابتدا عارف رئیس فراکسیون امید در گفت و گویی تأکید کرد: «می بایست موضوع در هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان مورد بررسی قرار گیرد.» به گزارش ایرنا پزشکیان دیگر عضو فراکسیون امید هم نحوه جلب این نماینده مجلس را «بی احترامی به مجلس و مردم» توصیف کرد و گفت: این رفتار را حتما پیگیری خواهیم کرد و از حیثیت مجلس دفاع می ‌کنیم. معاون سیاسی دفتر رییس‌جمهور هم تنها مقام دولتی بود که روز گذشته (تا لحظه تنظیم این گزارش) به موضوع واکنش نشان داد. حمید ابوطالبی در پست شخصی خود با اشاره به اصل ۸۶ قانون اساسی بر آزادی نمایندگان در اظهارنظر تأکید کرد و نوشت: «نمی‌توان مطلق بودن “آزادی کامل نماینده در اظهارنظر” را با “عدم مصونیت از تعرض” و مشورت‌خانه را با عدالت‌خانه، تخصیص زد؛ همه به قانون اساسی بازگردیم. این روزها باید بیش از همه یاد شهید مطهری را زنده نگاه داشت، و خاطره آن قابی که در اتاق خویش نصب کرده بود که: “این تذهبون”»

علت شکایت چه بود؟
با اعلام خبر احضار و اقدام برای بازداشت محمود صادقی، اذهان به سمت اظهارات اخیر این نماینده رفت. صبح یکشنبه این نماینده در گفت و گو با ایلنا گفته بود: «هنوز اخطاریه کتبی این شکایت را دریافت نکرده‌ام و صرفاً در چند تماس تلفنی که آقای وکیلی به‌عنوان یکی از اعضای هیئت رییسه مجلس با بنده داشت، چند موضوع مختلف به‌عنوان علت این شکایت مطرح شد که ازجمله آن پرونده بورسیه‌ها و اظهارنظر درباره یاشار سلطانی بود.» در همین حال ساداتی نژاد نماینده کاشان که خود یکی از شاکیان صادقی بوده، توضیحاتی درباره پرونده شکایت از صادقی در موضوع یک دانشجوی بورسیه مطرح کرد و گفت: «با استناد به اصل آزادی نماینده در اظهارنظر نمی‌توان نسبت به یک نماینده دیگر مجلس اتهام زد و نشر اکاذیب صورت داد و هتک حیثیت کرد.» همچنین مجمع دانشجویان بورسیه که یکی دیگر از شکات نماینده تهران است، در بیانیه ای تأکید کرد: «حدود ۶ ماه از ثبت شکایت دانشجویان بورسیه از محمود صادقی گذشته، از آن زمان تاکنون ۳ بار احضاریه برای وی ارسال شده است که متاسفانه از حضور در دادسرا امتناع می ورزد و حاضر نیست در دادسرا حضور یابد.»

در واکنشی دیگر امیرآبادی عضو هیئت رئیسه مجلس، توضیحاتی ارائه کرد. به گزارش فارس وی تصریح کرد: «چندی پیش احضاریه‌ای برای آقای محمود صادقی به هیئت رئیسه مجلس ارسال اما مسکوت گذاشته شد تا هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان تشکیل شود و آن را بررسی کند. پس از آن نیز ۲ احضاریه دیگر به آقای محمود صادقی ارسال شد که یکی دیگر از آن ها با استناد به اظهارات ایشان درباره یاشار سلطانی در جمع یک تشکل دانشجویی بود.» این عضو هیئت رئیسه مجلس با اشاره به استدلال نماینده تهران در مصونیت قضایی نمایندگان مجلس افزود: دادسرای رسانه معتقد است شکایت از محمود صادقی مربوط به قبل از نماینده بودن ایشان است و مشمول تشریفات پیش‌بینی شده برای احضار نماینده نمی‌شود. وی گفت: ماجرای یکشنبه شب درباره آقای صادقی صرفا به دلیل نطق اخیر ایشان نبوده است، بلکه وی شاکی خصوصی دارد.این در حالی است که به گزارش خانه ملت صادقی در واکنش های اولیه گفت :از مأموران دادستانی پرسیدم حکم شما از کجاست که گفتند از بازپرسی دادسرای فرهنگ و رسانه و وقتی درباره موضوع آن پرسیدم توضیحی نمی دادند که با اصرار توانستم حکم جلب آنها را ببینم که موضوع اتهام درباره توهین، تهمت و نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی از شعبه ۴ بازپرسی دادسرای فرهنگ و رسانه بود.وی در ادامه با بیان اینکه برخی ادعا کرده اند حکم جلب ازسوی شاکی خصوصی بوده است، عنوان کرد: تاکنون هیچ شکایتی چه خصوصی ، چه مدعی العموم، و یا از طریق هیئت رئیسه مجلس به من نرسیده است و از مفاد حکم نیز این گونه بر می آید که قطعا از طرف شاکی خصوصی نیست و احتمالا مربوط به تذکر بنده در نطق میان دستور به قوه قضاییه بوده است.

استدلال صادقی برای ممانعت دربرابر حکم جلب
اشاره امیرآبادی به موضعی است که محمود صادقی در استنکاف از پذیرش حکم جلب گرفت. محمود صادقی پس از اتفاقات یکشنبه شب، روند جلبش را خلاف قانون دانست و با اشاره به اینکه مرجع قضایی باید هرگونه شکایتی که از نمایندگان می شود به هیئت رئیسه مجلس اعلام کرده تا در هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان مطرح شود و با تشخیص این هیئت اگر مورد خارج از حیطه وظایف نمایندگی تشخیص داده شد شخص به دادسرا فرستاده شود که در حال حاضر این مراحل درباره من طی نشده است با تاکید بر آزادی نماینده مجلس در «اظهارنظر پیرامون وظایف نمایندگی» در صفحه توئیتر خود نوشت: «براساس تبصره ۲ ماده ۹ قانون نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان تخلف از مفاد این ماده از سوی مراجع قضایی حسب مورد مستوجب مجازات انتظامی از درجه ۵ تا ۷ است. همچنین براساس تبصره یک ماده ۹ قانون نظارت بر رفتار نمایندگان تشخیص مصادیق موضوع اصل ۸۶ قانون اساسی و ماده ۷۵ آیین‌نامه داخلی مجلس با هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان است.»

توضیحات یک منبع آگاه درباره جزئیات پرونده
درادامه تحولات این موضوع عصر دیروز محمود صادقی در توئیتی از منتفی شدن «حکم جلب غیرقانونی» خود خبر داد و نوشت: «قرار شد موضوع مطابق قانون، با اعلام به مجلس طبق نظر هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان دنبال شود.» این خبر بلافاصله توسط یک منبع آگاه تکذیب شد. از سویی دیگر یک منبع آگاه، ادعای عدم هماهنگی مرجع قضایی با هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان را تکذیب و تأکید کرد: این نماینده مجلس پس از شکایات پی در پی به دلایل مختلف با اطلاع اعضای هیئت رئیسه مجلس به دادسرا احضار شد. به گزارش فارس و به نقل از این منبع آگاه «حکم جلب صادره برای آقای صادقی به دلیل شکایت های خصوصی از جمله تعدادی از دانشجویان است که چندین ماه است علیه او به دلیل نشر اکاذیب شکایت کرده اند.» بنا بر این گزارش «عدم تبعیت این نماینده مجلس از رویه های جاری و متعارف، پس از چندماه حکم جلب وی صادر شد که ماموران دادستانی در کمال احترام این حکم را به وی ابلاغ کردند اما وی با استنکاف مجدد از پذیرش حکم قضایی به داخل منزل رفت.»

رایزنی ها برای رفع مشکل موجود؛ رحیمی: برای یک متهم معمولی هم شبانه اقدام نمی شود
رایزنی های نمایندگان و معاون پارلمانی رئیس جمهور از همان روز یکشنبه آغاز شد؛ جایی که علیرضا رحیمی نماینده تهران از رایزنی معاون پارلمانی رییس‌جمهور به‌ منظور ممانعت از جلب صادقی خبر داد. وی در گفت و گویی افزود: در شرایطی که برای یک متهم معمولی هم شبانه و آن هم شب پیش از تعطیل رسمی اقدام نمی‌شود، بدون رعایت حرمت افراد، حتی نسبت به رعایت قانون مربوط به بازداشت نمایندگان نیز بی‌توجهی می‌شود. این نماینده مجلس در عین حال تصریح کرد: «ظاهراً به لحاظ عدم ارتباط موضوعی، رییس قوه قضاییه در جریان نحوه اجرای حکم جلب نیست.»

امروز جلسه «امید»؛ جلسه هیئت نظارت به زودی
سخنگوی فراکسیون امید مجلس هم از برگزاری جلسه فوق العاده این فراکسیون در صبح سه شنبه (امروز) برای بررسی موضوع خبر داد. همچنین امیرآبادی عضو هیئت رئیسه مجلس در گفت و گویی تصریح کرد: «درباره احضاریه آقای صادقی و ماجرایی که یکشنبه اتفاق افتاد با آقای لاریجانی رئیس مجلس و آقای پزشکیان رئیس هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان رایزنی شد و آقای لاریجانی دستور داد جلسه فوق‌العاده هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان در اسرع وقت تشکیل شود و مقرر شد آقای پزشکیان در اولین فرصت نسبت به تشکیل این جلسه اقدام کند.» وی افزود: از مسئولان قضایی درخواست داریم تا زمان تشکیل جلسه هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان و اعلام نتیجه آن حوصله به خرج دهند و ان شاء ا… در یک فضای همدلی قانون به نحو احسن اجرا شود.


منبع: irankhabar.ir