واکنش استاد دانشگاه کالیفرنیا به اظهارات ترامپ
دکتر «کریمه بنون» استاد حقوق دانشگاه کالیفرنیا، دیویس در یادداشتی در وبسایت خبری «هافینگتون پست» نوشت:
اگر پرزیدنت ترامپ جرات دارد، همان سخنانی را که روز یکشنبه در نشست عربی اسلامی آمریکایی بر زبان راند در گردهمایی بعدی خود در ایالات متحده خطاب به پیروانش بیان کند. در اوهایو بگوید: «ما باید مدارا و احترام به یکدیگر را دوباره تمرین کنیم». به اهالی ایالت آلاباما بگوید که اکثر قربانیان تروریسم مسلمانتبارها بودهاند و این «تلفات مرگبار یک تراژدی با ابعاد وسیع» بوده است. اینجا در آمریکا امکان «پیوند دوستی، امنیت، فرهنگ، و تجارت» بین مسلمانان و آمریکاییها را جشن بگیرد. همانطور که در پایان سخنرانیاش از خدا خواست که همزمان رحمت خود را بر کشورهای مسلمان و کشور آمریکا فرود آورد، در نشست بعدی فعالان محافظهکار در آمریکا هم چنین دعایی کند.
اگر چنین کاری کند، کمک بزرگی به مبارزهی جهانی بر ضد افراطگرایی کرده است، از جمله بر ضد افراطگرایی راستگرا در غرب، و معلوم میشود حرفهایش را در ریاض با صداقت بیان کرده است. ضمن اینکه جلوی برخی از خشونتهای نفرتبار بر ضد مسلمانان ساکن آمریکا را خواهد گرفت. آنچه بر آتش این خشونتها میافزود حرفهای کاملا متفاوت او در دوران تبلیغات ریاستجمهوریاش بود. او باید فراخوان دخترش «ایوانکا ترامپ» را در نشست ریاض جدی بگیرد که همگان را به «آیندهای پر از مدارا» دعوت کرد؛ فراخوانی که اگر پیش از این مطرح میشد پوچ و فریبنده به نظر میرسد.
تکاندهندهترین جنبه از سخنرانی ترامپ – شاید به غیر از اینکه ایران را به تنهایی گوشهی رینگ گذاشت و هدف حمله قرار داد – این بود که ادبیات تکاندهنده در سخنانش به چشم نمیخورد. همانطور که فاکس نیوز اشاره کرد، رییسجمهور آمریکا «لحن خود را نرم کرد». این دستگاه متننما چه تفاوتهایی که ایجاد نمیکند. اما آدم گیج و مبهوت میماند که نکند به گمان رییسجمهور همگان – در آمریکا و در کل جهان – ناگهان به فراموشی دچار شدهاند و قرار هم نیست خوب شوند. در بحث و نظرهایی که قبل از این اولین سفر خارجی او در رسانهها در گرفت، همه به دنبال این بودند که با توجه به اظهارات گذشتهاش او در نشست روز یکشنبه چه خواهد کرد؛ او پیشتر خواهان ممنوعیت ورود مسافران از تعدادی از کشورهای مسلمان شده بود و گفته بود «اسلام [انگار که اسلام نام یک شخص باشد] از ما متنفر است».
با این حال، آنچه مرا رها نمیکند، توییتی است که ترامپ در ماه فوریه منتشر کرده بود، و حتی با استانداردهای ترامپی هم تکاندهنده بود: او در این توییت مدعی شده بود «حمایت از مسلمانان مساوی است با حمایت از ختنهی زنان». آیا نظرش را عوض کرده است؟ در ریاض، او تلاشهای سعودی برای ارتقای جایگاه زنان را ستایش کرد؛ بی اینکه حواسش باشد که زنان هنوز نمیتوانستهاند برای حضور در هیچ یک از سخنرانیهای او سوار بر ماشین رانندگی کنند. او به کدام یک از این دو اظهار نظر کاملا متضاد دربارهی اسلام و مسلمانان که با فاصلهای چهار ماهه بیان شده است باور دارد؟ اگر او به تمام آنچه در عربستان سعودی گفت پایبند است، باید بخاطر بسیاری از حرفهایی که پیشتر دربارهی این موضوعات اظهار داشته است عذرخواهی و اظهار برائت کند.
من که یک آمریکایی مسلمانتبار و عربتبار هستم و ۲۵ سال بر ضد افراطگرایی فعالیت کردهام، واقعا خوشحالم که رییسجمهور خواستار بیرون راندن تروریستها از عبادتگاههای مسلمانان شد و از کشورهای مسلمان خواست که «برای نابودی تروریسم هرکاری لازم است انجام دهند». مثل خیلیهای دیگر که سابقهای مشابه با من دارند، وقتی گفت مسلمانان باید این «ایدئولوژی شریرانه را به درک» واصل کنند، با او هم عقیده بودم. منتقدان رییسجمهور نباید دچار اشتباه شوند و اهمیت این پیام را به خاطر گویندهاش نادیده بگیرند.
با این حال، نمیفهمم چطور چنین حرفهایی از زبان آدمی که هیچگاه از دیدگاههای شدیدا ضد اسلامیاش کوتاه نیامده است میتواند در سطح عمومی به کار پیشبرد این اهداف بیاید. بسیاری از دولتهای این منطقه چه بسا حساب و کتاب کنند و از جرم رییسجمهور آمریکا بگذرند که در ازایش او هم جنایتهای حقوق بشریشان را نادیده بگیرد، اما مردم عادی و خصوصا آن ۶۵ درصد زیر ۳۰ سالی که مورد تاکید ترامپ بودند بعید است چنین کنند.
به علاوه، همانطور که «زوریانی زانولد» بنیانگذار مالزیایی-آمریکایی انجمن «مسلمانان برای ارزشهای برابریخواهانه» اظهار داشت، «ترامپ همان اشتباهی را دچار شده است که اوباما دچار شد. آنها بیوقفه پول را به همان نهادها و اصطلاحا شرکایی تزریق میکنند که خودشان ریشهی تروریسم هستند». او در تعجب است که آیا مرکز جدیدالتاسیس «مبارزه با تامین مالی تروریستها» که آمریکا و عربستان سعودی بانیاش شدهاند هیچ کاری برای توقف بودجهرسانی به رهبران رادیکال خواهد کرد یا نه. چرا به جای حمایت از حامیان تاریخی تروریسم، یکبار هم که شده از مخالفان واقعی تروریسم حمایت به عمل نمیآید؟
ملک سلمان گفت که سخنرانی پرزیدنت ترامپ را باید تمام جهان به خاطر بسپارد. این حرف فقط در صورتی درست است که آقای ترامپ پیام خودش را جدی بگیرد، و در صورتی که ما بطور جمعی با نفرتی که سخنان او در خاک آمریکا پراکنده است مبارزه کنیم، و در عین حال با دقت به واقعیتهای پیچیدهای که بیرون از خاک آمریکا نظر او را جلب کرد بپردازیم.
منبع: HuffPost / Karima Bennoune
ترجمه: شفقنا
منبع: الف