واقعیت پایان نامه دانشگاه سعودی درباره گردن زدن شیعیان

محسن حیدری . وقایع اتفاقیه

این روزها در جوامع مجازی، یک تصویر از وبسایت دانشگاه‌ ام‌القرای عربستان‌سعودی دست به دست شده و چنین ادعا می‌شود که عنوان پایان‌نامه یک دانشجوی سعودی «السیف الباتر لارقاب الشیعه و الرافضی الکافر» (شمشیر تیز برای گردن‌زدن شیعیان و رافضیان کافر) است! 

واقعیت چیست؟ 

همزمان با سلطنت شاه‌عباس صفوی در ایران، سلطان احمد اول در ترکیه عثمانی حکومت می‌کرد. وی برای مقابله با قدرت روزافزون ایران شیعه دستور تألیف برخی کتاب‌های فرمایشی علیه شیعیان را صادر کرد تا بتواند در تداوم سیاست خصمانه ترکیه علیه ایران و با استفاده از توجیهات مذهبی به قتل شیعیان و مصادره اموال آنان مبادرت ورزد. (سلطان احمد اول همان کسی است که سریال «ماه پیکر»را درباره او ساخته‌اند و پس از سریال «حریم سلطان» درحال پخش است).

 یکی از این کتاب‌های فرمایشی‌ای که در سال ۱۰۲۵ هجری قمری به دستور سلطان احمد اول پادشاه ترکیه عثمانی و به قلم شخصی به نام علی ابن الشیخ احمد الهیتی تألیف شد، کتابی با عنوان «السیف الباتر لارقاب الشیعه و الرافضی الکافر» (شمشیر تیز برای گردن‌زدن شیعیان و رافضیان کافر) است. سلطان احمد اول، سفارش‌دهنده این کتاب تفرقه‌افکن، کمتر از یک‌سال بعد از نگارش این کتاب یعنی در ۱۰۲۶ ه.ق درگذشت و نویسنده کتاب نیز چهار سال بعد از آلودن قلم به مطامع سلطان در سال ۱۰۲۹ ه.ق درگذشت.

  روگرفت‌هایی از نسخه خطی این کتاب ضد‌اسلامی در کتابخانه‌های جهان اسلام موجود است و یک نسخه از آن نیز در کتابخانه دانشگاه امام صادق (علیه‌السلام) در همین تهران خودمان در دسترس پژوهشگران قرار دارد و من نیز آن را (به عنوان نمونه مداخلات سودجویانه و غیرعلمی سلاطین در مطالعات اسلامی) مطالعه کرده‌ام. 

اینکه یک دانشجوی دانشگاه ‌ام‌القرا در عربستان‌سعودی (صرف‌نظر از انگیزه و روش) موضوع پایان‌نامه خود را به بررسی آن کتاب فرمایشی سلطان احمد عثمانی تألیف ۱۰۲۵ ه.ق اختصاص داده و کوشیده بعد از ۴۰۰ سال نگاهی به این متن بیندازد، به این معنی نیست که بگوییم لزوما فلان دانشگاه سعودی خواستار گردن‌زدن شیعیان شده زیرا همگی می‌دانیم که پس از مکاتبات وحدت‌آفرین دو عالم مسلمان یعنی آیت‌الله‌العظمی بروجردی و شیخ احمد شلطوط، جامعه‌الازهر مصر با صدور اطلاعیه‌ای مذهب تشیع را در کنار مذاهب شافعی، حنبلی، مالکی و حنفی جزء مذاهب رسمی جهان اسلام معرفی کرد و این باور وحدت‌آفرین سالیان سال است که در مراسم آیینی حج و… مورد تأیید عموم دولت‌ها و مردم جهان اسلام قرار گرفته است.

 بیایید مراقب تفرقه‌افکنی‌ها باشیم و هر محتوایی را در فضای مجازی بازنشر نکنیم. هوشیار باشیم که از طریق بازنشر یک خبر، شمشیر سلطان احمد را تیزتر نکنیم. ظهور و گسترش «جوامع مجازی» بر دانایی ما تأثیر نهاده؛ این هم یک فرصت است و هم تهدید؛ گاه موجب گسترش سطح و سرعت دسترسی به اطلاعات می‌شود و گاه با تکثر منابع اطلاعاتی و در کمبود سواد رسانه‌ای به نشر اخبار کاذب می‌انجامد.

 شایسته‌تر این است که در بهره‌گیری از رسانه‌های جدید، هوشیارانه، مسئولانه و سنجیده عمل کنیم. چه‌بسا پشت پرده تولید این محتواها، توطئه استکبار جهانی برای ایجاد تفرقه بین شیعه و سنی و تیز‌کردن شمشیر سلطان احمد باشد.


منبع: عصرایران