نهیِ ناهیان

محمد توکلی
از ماه‌ها پیش رهبر انقلاب همواره در بیانات خود نسبت به «دوقطبی» شدن جامعه به‌واسطه انتخابات۹۶ هشدارهایی داده‌اند.این هشدارها که می‌توان علت آن را در تجربه کسب شده از سوی مدیریت کلان کشور در وقایع ناگوار و تلخ رخ داده پس از انتخابات۸۸ جستجو کرد از آن جهت حائز اهمیت است که این بار این نوع هشدارها نه از سوی چند رسانه و نهاد خاص با رویکردهای امنیتی بلکه از طرف بلندپایه‌ترین مقام کشور به شکل علنی مطرح شده است.

حال با مبنا قرار دادن چنین هشدارهایی که به شکل  مستقیم و علنی در چند نوبت مطرح شده‌اند نگاهی به برخی تحرکات سیاسی رخ داده در این روزها که زمان چندانی تا آغاز مبارزات انتخاباتی باقی نمانده است می‌اندازیم. تشکل تازه تأسیس «جمنا» که باوجود عدم حضور اضلاعی از اصولگرایی در خود ظاهراً همچنان اصرار دارد که خود را اکثریت اصولگرایان جلوه دهد با شعار «انقلاب۹۶» و با پررنگ کردن دوقطبی «انقلابی – ضدانقلاب» وارد معرکه انتخابات شده است.

 این شکل از تبلیغات که یک‌سوی رقابت سیاسی درون نظام را ضدانقلاب معرفی کنیم و خود را نماد تام و تمام انقلابی بودن بخوانیم ناشی از باور به دوگانه «حق و باطل» در رقابت‌های سیاسی است که در چارچوب‌های درون نظام رخ می‌دهد. به‌گونه‌ای که برخی خود و هر نوع رفتار و گفتار خود را مصداق حق مطلق می‌انگارند و هر کس که با نوع نگاهشان زاویه‌ای هر چند اندک داشته باشد باطل مطلق می‌دانند. چنین تصوری از سیاست ورزی را می‌توان ریشه اصلی به وجود آمدن بحران۸۸ و دوقطبی شدن شدید جامعه در آن وقایع دانست. حال گروهی که ادعای «انقلابی» بودن و حمایت از رهبری و نظام اسلامی را دارند بدون توجه به هشدارهای صریح رهبر انقلاب در پی ایجاد دوقطبی در جامعه هستند.

در سوی دیگر جریان اصولگرایی جریان مشایی-احمدی نژاد است که با نامزدی حمید بقایی در انتخابات۹۲ سودای بازگشت دوباره به قدرت را در سر می‌پروراند. احمدی‌نژاد که این بار تمام قد پشت بقایی است نشان داده است که رأی آوردن جریان متبوع خود را همواره در گرو دوقطبی‌سازی جامعه می‌داند. به این دلیل که در فضای دوقطبی شده دیگر مبنای انتخاب مردم برنامه و عملکردها نخواهد بود و در فضایی که احساسات بر منطق چیره شود عوام‌فریبی راه‌حل مناسبی برای رأی آوری است. و کیست که نداند که عوام‌فریبی یگانه سلاح در دست احمدی‌نژاد و همراهانش برای ایجاد مقبولیت در جامعه است.

آنچه مایه دلواپسی و نگرانی عمیق‌تری را درباره دوقطبی شدن فضای جامعه در انتخابات پیش رو فراهم می‌آورد بیش از رفتار سیاسیون طیف اصولگرایان نوع رفتار و گفتار برخی‌ تریبون‌داران است.  برخی مطالب مطرح شده از سوی ائمه جمعه در این‌تریبون عمومی که به‌هیچ‌وجه نباید وارد رقابت‌های جناحی شود یا آنچه در اجلاسیه اخیر مجلس خبرگان رخ داد یا برخی اظهارنظرها از سوی برخی چهره‌های نهادهای نظامی که مطابق نص صریح قانون نمی‌بایست وارد این قبیل رقابت‌ها شوند نشان از آن می‌دهد که حتی افرادی که باید تمام تلاش خود را معطوف به اجرایی کردن توصیه رهبری نظام مبنی عدم ایجاد دوقطبی در جامعه کنند نیز در حال دوقطبی‌سازی هستند. در این میان نکته ظریفی نیز وجود دارد، آنچه مایه دلواپسی است و سیاسیون از آن نهی شده‌اند دوقطبی شدن فضای جامعه است نه دوقطبی شدن رقابت‌های انتخاباتی. بین این دو مفهوم مرز باریکی وجود دارد. درنتیجه این‌که عده‌ای در تلاش باشند با حذف برخی رقبا به بهانه و در پوشش اجرای توصیه رهبری فضا را برای پیروزی کاندیدایی خاص مهیا سازند نوعی سوءاستفاده از بیانات مقامات ارشد نظام است که قطعاً از چشمان مردم دور نخواهد ماند.     


منبع: بهارنیوز