نقش میوه ها در تغذیه

این گروه در هرم راهنمای غذایی کنار سبزی ها قرار میگیرد و به دلیل داشتن فیبر، ویتامین C و ویتامین A و پتاسیم، چربی و سدیم محدود اهمیت ویژهای برای سالمندان دارند.
این گروه شامل انواع مرکبات یعنی پرتقالی، نارنگی، لیموترشی، لیمو شیرین و گلابی، نارنج، انواع توت ها، گیلاسی، انگور، هندوانه، خربزه، طالبی و خرمالو می شود. میزان توصیه شده روزانه در گروه میوه ها ۲ تا ۴ سهم است. یک سهم در گروه میوه ها معادلی : یک عدد سیب، پرتقالی، هلو، موز، لیمو شیرین متوسط؛ یک دوم لیوان حبه انگور، انار؛ یک دوم لیوان کمپوت؛ یک چهارم لیوان خشکبار (انواع برگه، کشمشی، توت، و انجیر خشک و …)؛ یک چهارم طالبی؛۱ برشی هندوانه؛ ۳ عدد زردآلو: یک دوم لیوان آب میوه.
میوه های غنی از ویتامین C شامل انواع مرکبات و انواع توت ها در ترمیم زخم ها و افزایش جذب آهن غذا نقش مهمی دارند و توصیه می شود بعد از خوردن غذاهای گوشتی و حبوبات از این گروه مصرف شود. میوههای غنی از ویتامین A مانند طالبی، خرمالو، شلیل و هلو در جلوگیری از خرابی و خشکی پوست و افزایش مقاومت بدن در برابر عفونت و سلامت چشم سالمندان نقش مهمی دارد.
سعی کنید از میوه بیشتر از آب میوه استفاده کنید، زیرا میوه فیبر زیادی دارد که برای سالمندان مفید است.
میوه هایی را که پوست آنها خوردنی است با پوست بخورید، البته لازم است پوست این میوه ها کاملا شسته شود. وقتی پوست میوه را جدا کردید از قرار دادن آن در مجاورت هوا خودداری کنید، زیرا ویتامین های آن مخصوصاً ویتامین C از بین می رود.
در صورت استفاده از آب میوه، از نوع صددرصد طبیعی آن استفاده کنید، زیرا نوشیدنی های دیگر شکر فراوانی دارند و برای سالمندان مفید نیستند.
در صورت وجود مشکلات دندان و دهان، از میوه ها به صورت پوره شده استفاده نمایید.
نقش گروه شیر و لبنیات در تغذیه
در سومین ردیف راهنمای غذایی، گروه شیر و لبنیات قرار دارد که غذاهای این گروه مهمترین منبع تأمین کلسیم، ویتامین و B، پروتئین، ویتامین و B، روی و منیزیم هستند، بنابراین در رشد، استحکام استخوانها، دندانی ها و سلامت پوست نقش مهمی دارند. کلسیم موجود در شیر و لبنیات به راحتی در بدن جذب می شود و نقش مهمی در پیشگیری از پوکی استخوان ایفا می کند.
مواد غذایی این گروه شامل شیر، ماست، پنیر، کشک و بستنی هستند. این گروه به ۳ گروه کم چرب، با چربی متوسط و پرچرب تقسیم می شوند که بهتر است سالمندان از نوع کم چرب آن ها استفاده نمایند.
هرم مواد غذایی ۲ تا ۳ سهم از این گروه را به صورت روزانه توصیه می کند.
یک سهم از این گروه معادلی : یک لیوان شیر؛ یک لیوان ماست؛ ۴۵ گرم پنیر (به اندازه یک قوطی کبریت): یک دوم لیوان بستنی؛۱ لیوان کشک، پاستوریزه است.
تا حد امکان از شیر و لبنیات پاستوریزه شده کم چربی (۲/۵ درصد یا کمتر) استفاده کنید. هر چه مقدار چربی شیر و ماست بیشتر باشد، مقدار چربی های اشباع و کلسترول آنها بیشتر است. بنابراین سعی کنید انواع کم چربی تر را انتخاب نمایید. افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند، میتوانند از انواع شیر بدون لاکتوز یا کمالاکتوز استفاده کنند. حتماً قبل از مصرف هر نوع کشک مقداری آب به آن اضافه کنید و حداقل ۵ تا ۱۰ دقیقه در حالی هم زدن بجوشانید. پنیر محلی نسبت به انواع دیگر، کلسیم کمتر و چربی بیشتری دارد: در مصرف آن احتیاط کنید. از پنیر پرچرب و بستنی به میزان کمتری استفاده کنید.
منبع: mahsho.com