ماجراجویی ترام‍پ با بمب ۱۰ تنی

مردم افغانستان شاهد بمب‌ها و جنگ‌های بسیاری در سال‌ها درد و رنج زندگی خود بوده‌اند اما روز پنجشنبه دولت آمریکا از قدرتمندترین بمب غیراتمی خود در این کشور استفاده کرد تا یک رکورد جدید را برای خود ثبت کند. جی‌بی‌یو-۴۳/بی قدرتمندترین بمب غیراتمی است که تاکنون در جهان مورد استفاده قرار گرفته است. این اقدام که با دستور مستقیم دونالد ترام‍پ صورت گرفته ماجراجویی جدیدی از سوی او پس از حمله موشکی با موشک‌‌های تاماهاک به سوریه به‌حساب می‌آید و آن را می‌توان نوعی تقابل جدید نظامی با روسیه به‌حساب آورد. استفاده از این بمب باعث بحث‌های گسترده‌ای در صحنه سیاسی افغانستان شده است.

داعش را هدف قرار دادیم
وزارت دفاع آمریکا اعلام کرده که نیروی هوایی این کشور روز پنجشنبه برای نخستین بار از بزرگ‌ترین بمب غیرهسته‌ای خود در افغانستان علیه داعش استفاده کرده است. براساس گزارش منتشر شده این بمب توسط یک فروند هواپیمای ترابری ‌ام‌سی‌۱۳۰ روی هدف مورد نظر در ولسؤالی اچین در ولایت ننگرهار انداخته شد. آدام استامپ، سخنگوی پنتاگون تأکید کرده این نخستین‌بار است که ارتش آمریکا از این بمب استفاده می‌کند.

به گزارش همشهری، شان اسپایسر، سخنگوی کاخ سفید هم در نشست خبری خود اعلام کرد که غارها و تونل‌هایی که مورد هدف قرار گرفته از سوی نیروهای داعش در منطقه برای حمله به نظامیان آمریکا استفاده می‌شد. وزارت دفاع افغانستان اعلام کرده که در این حمله ۳۶عضو داعش کشته شده‌اند. براساس اعلام دولت افغانستان در این حمله یک مرکز مهم داعش، ۳محل اختفای آنها و مقادیر زیادی سلاح و مهمات از بین رفته است. گفته می‌شود که طول تونل‌های این مرکز ۳۰۰متر بوده است.

افغانستان آزمایشگاه بمب‌های آمریکا نیست

استفاده از این بمب برای نخستین بار در افغانستان جنجال و بحث‌های گسترده‌ای را در صحنه‌سیاسی این کشور و افکار عمومی ایجاد کرده است. مقام‌های دولت افغانستان موضع منفی نسبت به این حمله نداشته و اعلام کرده‌اند این مسئله با هماهنگی آنها بوده است. عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی افغانستان در توییتر خود نوشته است که این حمله در هماهنگی با دولت افغانستان و زمانی صورت گرفته که غیرنظامیان در منطقه نبودند.

در مقابل اما حامد کرزای، رئیس‌جمهور سابق افغانستان، به‌شدت این اقدام آمریکا را محکوم کرده است. رئیس‌جمهور سابق افغانستان در توییتر خود با اعلام اینکه افغانستان محلی برای آزمایش تسلیحات آمریکا نیست، نوشت: این جنگ علیه تروریسم نیست بلکه استفاده غیرانسانی و بی‌رحمانه از کشور ما برای آزمایش تسلیحات جدید خطرناک است.

یکی از کسانی که در چند کیلومتری محل حمله قرار داشته به خبرگزاری فرانسه گفته است خانه‌ها در شعاع چند کیلومتری انفجار این بمب تخریب شده‌اند اما به‌خاطر درگیری در منطقه خالی از سکنه بوده‌اند. او می‌گوید برخی از افرادی که در چند کیلومتری محل انفجار بوده‌اند بر اثر این حمله بیهوش شده و برخی شنوایی خود را ازدست داده‌اند. مردم در این منطقه در حال ترک خانه‌های خود با ترس از تکرار استفاده از این بمب هستند.

شرکت نکردن آمریکا در نشست صلح افغانستان
حمله جنجالی آمریکا در حالی صورت گرفته که روسیه میزبان نشستی با محوریت صلح در افغانستان است. مقام‌های واشنگتن با وجود دعوت از آنها اعلام کرده‌اند که در این نشست شرکت نمی‌کنند. این اجلاس روز گذشته با حضور افغانستان، ایران، هند و چند کشور آسیای میانه کار خود را آغاز کرد. کاخ سفید می‌گوید که روسیه با دخالت دادن طالبان در گفت‌وگوهای صلح به این گروه مشروعیتی می‌بخشد که شایستگی آن را ندارد.

وزارت خارجه روسیه درباره نگرانی‌های مقام‌های آمریکا گفته که هدف از تماس دولت روسیه با طالبان مشروعیت بخشیدن به این گروه نیست بلکه به‌دلیل وجه اشتراک در مواضعشان نسبت به داعش است. مقام‌های دولت روسیه همچنین گفته‌اند: روسیه در پی تشویق این گروه برای پیوستن به روند صلح افغانستان تحت رهبری دولت افغانستان است.

قدرتمندترین بمب غیراتمی آمریکا
این نخستین باری است که از این بمب قدرتمند، با عنوان جی‌بی‌یو-۴۳ مشهور به MOAB با وزن حدود ۱۰ تن در یک عملیات نظامی استفاده می‌شود. این سلاح معروف به مادر همه بمب‌ها، بمب قدرتمندی است که توسط ارتش آمریکا ساخته و در سال ۲۰۰۳ آزمایش شد. پس از آن روسیه «پدر همه بمب‌ها» را آزمایش کرد که گفته می‌شود ۴ بار نیرومندتر از MOAB است. به همین‌خاطر بسیاری استفاده از این بمب را نوعی عرض‌اندام جدید آمریکا در مقابل روسیه می‌دانند.

هزینه ساخت هر بمب جی‌بی‌یو-۴۳/بی، حدود ۱۶میلیون دلار آمریکا برآورد می‌شود. این بمب بیش از ۹٫۲متر طول و بیش از یک متر قطر دارد. این بمب‌ با هواپیما حمل می‌شود و توانایی ایجاد خلأ دارد. ‎« مادر همه بمب‌ها» که پیش از اعلام روسیه به‌عنوان قوی‌ترین سلاح گرمافشاری جهان شناخته می‌شد، یک بمب هدایت شونده‎ ‎ماهواره‌ای دوربرد است. این بمب‌ها با هل‌دادن از عقب یک هواپیمای ترابری در منطقه هدف رها می‌شوند و با چتر به زمین می‌رسند. بمب ساخت آمریکا قدرت انفجاری معادل ۱۱تن تی‌ان‌تی دارد و شعاع انفجار آن ۱.۶کیلومتر است.


منبع: الف