قطر، بررسی درخواست کشورهای عربی را آغاز کرد
روز جمعه ۲ تیر کشورهای عربی قطع رابطه کننده با قطر به ریاست عربستان شروط ۱۳ گانه ای را برای عادی سازی روابط با دوحه اعلام کردند. در این لیست ۱۳گانه، مهمترین شروطی که شورای همکاری خلیج فارس برای قطر معین کرده شامل قطع روابط دیپلماتیک با ایران و حزبالله، تعطیلی کامل شبکه الجزیره و برچیدن پایگاه نظامی ترکیه از خاک این کشور است.
بر این اساس، دولت قطر فقط ۱۰ روز وقت دارد شروط کشورهای عربی برای برقراری مجدد روابط را اجرا کند و در غیر این صورت، عواقب وخیمتری در انتظار دوحه خواهد بود. کشورهای عربی از قطر خواستند تمام روابطش را با گروه «اخوانالمسلمین»، جنبش «حزبالله» لبنان، سازمان تروریستی «القاعده» و گروه تروریستی «داعش» قطع کند. در ادامه این لیست طولانی آمده است که قطر نباید به شهروندان چهار کشور مصر، عربستان سعودی، بحرین و امارات عربی متحده تابعیت داده و باید اتباعی را که هماکنون در خاک کشورش هستند، اخراج کنند.
شورای همکاری خلیج فارس این اقدام را تلاشی در راستای ممانعت از دخالت قطر در امور داخلی کشورهای مذکور دانست.
این کشورها همچنین از قطر خواستند تمام اشخاص تحت تعقیب دولتهای مذکور – به اتهام دست داشتن در فعالیتهای تروریستی – را به آنها تحویل داده و به حمایت مالی از نهادهایی که از سوی آمریکا تروریستی و افراطی شناخته شدهاند، پایان دهد. در بخش شروط مربوط به ایران آمده است که قطر باید مراکز دیپلماتیک در ایران (اعم از سفارتخانه و کنسولگری) را تعطیل و فقط با ایران روابط تجاری آنهم در چارچوب محدودیتهای آمریکا داشته باشد.
شورای همکاری خلیج فارس قطر را ملزم کرد جزئیات اطلاعات اشخاص اپوزسیون در ۴ کشور مذکور – که از آنها حمایت مالی داشته – را منتشر کند. تعطیلی کامل شبکه الجزیره به همراه تمام بخشهای مرتبط، از جمله بخش انگلیسی آن – به اتهام تنش آفرینی در منطقه و حمایت از اخوان المسلیمن – یکی دیگر از شروط مطرح شده در این لیست است.
بر این اساس اگر دوحه تبعیت از شروط را بپذیرد، اجرای این سند طی سال اول بصورت هر ماه یک بار و سپس بصورت فصلی در سالهای پس از آن مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. در صورت پذیرش، شورای همکاری خلیج فارس همچنین قطر را تا ۱۰ سال تحت نظارت اجرای این سند قرار میدهد.
شروط مطروحه از سوی کشورهای عربستان، بحرین، امارات و مصر به شرح زیر است:
– هماهنگی قطربا کشورهای بحرین،عربستان، مصر و امارات در زمینه نظامی- سیاسی – اقتصادی- اجتماعی و امنیتی به منظور تضمین امنیت قومی کشورهای عربی خلیج فارس.
– پایبندی قطر به توافق نامه اولیه و تکمیلی ریاض (۲۰۱۳ ) و(۲۰۱۴)
– قطع رابطه با گروه های شبه نظامی، طایفه ای و ایدئولوژیکی مانند اخوان المسلمین، داعش، القاعده و فتح الشام (جبهه النصره سابق) و حزب الله لبنان.
– قطع روابط دیپلماتیک با ایران.
– اخراج افراد مرتبط با سپاه پاسداران در قطر.
– روابط تجاری با ایران در چارچوب تحریمهای آمریکا و بین المللی.
– برچیدن پایگاه نظامی ترکیه در خاک قطر.
– قطع حمایت از حزب الله.
– قطع حمایت از اخوان المسلمین.
– قطع حمایت از القاعده.
– قطع حمایت از داعش.
– تعطیلی کامل شبکه الجزیره.
– ندادن تابعیت به شهروندان عربستان، مصر، بحرین و امارات.
– انتشار لیست مخالفان حمایت شده در۴ کشور مذکور.
– تحویل دادن اشخاص تحت تعقیب کشورهای مذکور به اتهام اقدامات تروریستی.
– پرداخت مبلغی معین (رقم آن اعلام نشده است)!
برپایه این گزارش، مهمترین شروطی که در این لیست برای دوحه تعیین شده قطع روابط دیپلماتیک با ایران و حزبالله، تعطیلی کامل شبکه خبری و تلویزیونی الجزیره و برچیدن پایگاه نظامی ترکیه از خاک قطر است.
دربیانیه چهار کشور عربی آمده است: اگر قطر این شروط را بپذیرد، اجرای این سند طی سال اول به صورت هر ماه یک بار و سپس به صورت فصلی در سال های پس از آن مورد ارزیابی قرار می گیرد و شورای همکاری خلیج فارس قطر را تا ۱۰ سال تحت نظارت قرار می دهد. همچنین تاکید شده است: به دولت قطر ۱۰ روز فرصت داده می شود تا این شروط را اجرا کند و درغیر این صورت، عواقب وخیم تری در انتظار دوحه خواهد بود.
عربستان سعودی، مصر، امارات و بحرین حدود ۲ هفته پیش روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع و این کشور را به حمایت از گروههای تروریستی متهم کردند. بستن حریم هوایی، دریایی و زمینی با قطر و همچنین اخراج شهروندان قطری نیز از دیگر اقدامات این کشورها علیه قطر بود. بعد ازاعلام این خبر برخی کشورها نیز به تبعیت ازعربستان روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع کردند.
ترکیه: عربستان، درخواستش از قطر را پس بگیرد
وزیر خارجه ترکیه گفت صراحتا از همتای سعودی خود خواسته است تا ریاض درخواست خود برای تعطیلی پایگاه نظامی این کشورش در قطر را پس گرفته و اشتباه خود را اصلاح کند.
«مولود چاوش اوغلو» گفت: این یک توافق بین دو کشور مستقل است و توافقی بین دو کشور است و هیچ ربطی به دیگران ندارد و دیگران فقط باید به آن احترام بگذارند. وی گفت: من این مسائل را صراحتا به برادرم الجبیر وزیر خارجه عربستان در تماس تلفنی دیشب گفته ام. اوغلو در ادامه گفت: الجبیر در پاسخ من توضیحاتی داد اما این درخواست درست نیست. امیدوارم اینگونه اشتباهات اصلاح شوند.
منبع: بهارنیوز