عوارض جانبی سی تی اسکن
سی تی اسکن یک ابزار تشخیصی است که معمولا برای مطالعه آناتومی داخلی بدن مورد استفاده قرار می گیرد. بدون شک با وجود مزایای گوناگونی که برای آن وجود دارد برخی از عوارض نیز برای آن درنظر گرفته شده اند.
برخی از عوارض جانبی قابل قبول سی تی اسکن را می توان شامل موارد زیر دانست :
واکنش های آلرژیک
یکی از عوارض جانبی شایع سی تی اسکن واکنش آلرژیک به ماده حاجب است. این ماده در واقع نوعی بد است که داخل رگ ها تزریق می گردد و در نتیجه سبب مشاهده واضح و روشن کلیه ها و عروق خونی در سی تی اسکن می گردد.
عوارض تنفسی و پوستی
برخی از عوارض جانبی دیگر شامل خارش ، جوش های پوستی و کهیر می شوند.این واکنش ها برای مدتی با آنتی هیستامین درمان می شوند.برخی از بیماران واکنش های آلرژیک جدی تری بروز داده اند. در این گونه واکنش ها فرد ممکن است مشکلات شدید تنفسی یا کهیر را بر روی پوست خود تجربه کند. افراد مبتلا به مشکلات دیابتی ، کلیوی و کبدی بیشتر مستعد ابتلا به واکنش هایی از این قبیل هستند. دانشمندان در حال تحقیق بر روی مایعات وریدی هستند که به مقابله با این مشکل بپردازند.
زنان و کودکان آسیب پذیرتر هستند
میزان اشعه دریافتی از سی تی اسکن بستگی به میزان سطوحی از بدن دارد که در معرض آن قرار می گیرند بنابراین ممکن است میزان ناچیزی از اشعه را دریافت کنید. امروزه اثرات منفی و شایع سی تی اسکن بیشتر هستند زیرا متخصصین میزان اشعه دریافتی را جهت برخورداری از یک تصویر واضح افزایش می دهند. زنان باردار بیشتر در معرض ابتلا به عوارض جانبی ناشی از این اشعه ها بخصوص بر روی جنین هستند. به همین دلیل خانوم ها قبل از انجام سی تی اسکن باید مطمئن شوند که باردار نیستند و یا اگر باردار هستند باید از سایر روش های تصویربرداری ایمن استفاده نمایند.
براساس گزارشات ارائه شده توسط موسسه ملی سرطان، کودکان نسبت به اشعه حساس تر هستند و اگر به مقدار زیاد در معرض تابش قرار گیرند باید وضعیت پزشکی آنها سریعا توسط پزشکان بررسی و تجزیه و تحلیل گردد.
خطر ابتلا به سرطان
یکی از عوارض ترسناک سی تی اسکن افزایش خطر ابتلا به سرطان است. وقتی فرد در معرض سی تی اسکن های مکرر قرار گیرد حتی مقادیر کم آن منجر به بروز مشکلات سلامتی و بیماری ها می گردد. این روزها با توجه به افزایش بیش از حد استفاده از سی تی اسکن ، سرطان نیز به یکی از بیماری های کشنده تبدیل شده است. سعی کنید قبل از انجام هر نوع سی تی اسکن سابقه پزشکی خود را در اختیار تکنسین رادیولوژی قرار دهید و آنها را مطلع کنید.
منبع: mahsho.com