علایم و نشانه های سرطان پروستات
معمولاً سرطان پروستات در مراحل اولیه علامت و نشانهای ندارد و به همین دلیل، غربالگری و معاینه و آزمایشی های تشخیصی آن اهمیت زیادی دارند. معاینه فیزیکی، اندازه گیری آنتی ژن اختصاصی پروستات و معاینه انگشتی رکتوم چنان چه مجموعا هر سال یک بار به وسیله پزشک انجام شوند بهترین امکان تشخیص سرطان پروستات را در نخستین مراحل ایجاد آن فراهم می آورند.
شایع ترین نشانه های سرطان پروستات عبارتند از:
ضعیف یا منقطع شدن جریان ادرار
تکرر ادرار
اشکال در ادرار کردن یا باقی ماندن ادرار در مثانه
ناتوانی در ادرار کردن
احساس درد یا سوزش در زمان ادرار کردن
وجود خون در ادرار یا مایع منی
درد تایمی کمر، لگن یا مفصل ران
اشکال در نعوظ آلت
بزرگی خوش خیم پروستات، نوعی بیماری غیر سرطانی پروستات است که بسیاری از علایم آن با سرطان پروستات شباهت دارد.
عوامل خطر
عوامل خطر سرطان پروستات (عواملی که ممکن است احتمال بروز سرطان پروستات | را افزایش دهند ولی الزاماً موجب این بیماری نمی شوند) عبارتند از:
سن (بیش از ۸۰٪ تمام موارد سرطان پروستات در مردان بالای ۶۵ سال دیده می شود).
نژاد (همان طور که گفته شد احتمال بروز سرطان پروستات در مردان آمریکایی آفریقایی تبار ۲ برابر بیشتر از مردان سفید پوست آمریکایی است. احتمال بروز سرطان پروستات در مردان بومی ژاپن و چین در پایین ترین میزان است. نکته جالب توجه آنکه وقتی مردان چینی و ژاپنی به آمریکا مهاجرت می کنند احتمال مرگ و میر آنها در اثر سرطان پروستات در مقایسه با مردان بومی کشورشان افزایش مییابد. به دنبال استفاده از رژیم های غذایی و نحوه زندگی غربی در ژاپن، میزان بروز سرطان پروستات افزایش یافته است).
رژیم غذایی (رژیم غذایی کشورهای صنعتی غرب ممکن است یکی از مهمترین عوامل مستعد کننده سرطان پروستات باشد. در مردانی که از غذاهای پر چرب استفاده می کنند احتمالی بروز سرطان پروستات بیشتر است. وجود فیبر در رژیم غذایی بر مقدار تستوسترون و استرادیولی گردش خون تأثیر می گذارد و در نتیجه پیشرفت سرطان پروستات را کاهش میدهد. (سویا) حاوی ایزوفلاون ها است که موجب ممانعت از رشد سرطان پروستات می شوند. ویتامین E نوعی آنتی اکسیدان است و همراه با سلنیوم موجب مهار رشد تومور در حیوانات آزمایشگاهی میشود. کاروتنوییدها حاوی لیکوپن هستند و رشد سلولی های سرطان پروستات را در کشتهای بافتی انسان مهار می کنند. منشاء اصلی لیکوپن، آب گوجه فرنگی است. بسیاری از فراوردههای گیاهی برای درمان سرطان پروستات مورد مطالعه قرار نگرفته اند و استفاده از فراوردههای ترکیبی گیاهی به دلیل احتمالی ایجاد لختههای سیاهرگی، حساسیت پستان ها و کاهش میلی جنسی باید با احتیاط مصرف شوند.
چاقی نه تنها موجب بروز دیابت و افزایش کلسترول می شود بلکه با بعضی از سرطان ها از جمله تومورهای وابسته به هورمون (مثل سرطان پروستات، پستان و تخمدان) ارتباط دارد.
گزارش شده است که احتمالی بروز سرطان پروستات در کشاورزان، افرادی که با کادمیوم فلزی در ساخت باتری، جوشکاری یا آبکاری فلزات سروکار دارند افزایش مییابد. البته اثبات این موضوع به بررسی بیشتری نیاز دارد.
انجام وازکتومی، وجود بزرگی خوش خیم پروستات، یا بیماری های مقاربتی، بنابر بعضی پژوهشی های به عمل آمده با ایجاد سرطان پروستات مرتبط بوده اند ولی در برخی مطالعات دیگر این موضوع به اثبات نرسیده است.
مبتلا بودن پدر یا برادر هر فرد به سرطان پروستات، احتمال ابتلای اور را به این بیماری ۲ برابر می کند. این خطر حتی در مردانی که چندین نفر از بستگان آن ها( به ویژه در سنین جوانی) مبتلا به سرطان پروستات باشند باز هم افزایش می یابد.
نکته: تقریبا ۹۰% از تمام سرطان های پروستات و ۴۵% از سرطان های پروستات در مردان زیر ۵۵ سال را می توان به ژن استعداد به این سرطان نسبت داد که به شکل غالب به ارث می رسد.
منبع: mahsho.com