سلامت کودک در آلودگی هوا
اگر میخواهید فرزند خودتان را از شر آلودگی هوای شهرهای بزرگ حفظ کنید باید نکات پیشگیرانه سلامتی در هوای آلوده را رعایت کنید.
به گزارش آلامتو و به نقل از نی نی سایت؛ این روزها که آلودگی هوای شهر تهران به مرز هشدار رسیده همه رسانهها از رادیو و تلویزیون گرفته تا شبکههای اجتماعی نسبت به خطرات آن به مردم هشدار میدهند. در این میان همه نگرانیها بیشتر متوجه کودکان و تهدید سلامتی آنها در این هوا است. به همین دلیل ما با دکتر علیاصغر متقی، متخصص کودکان و نوزادان، درباره خطرات آلودگی بر سلامتی بچهها و روشهای درمان آن گفتگو کردیم که در ادامه آن را میخوانید.
آلودگی هوا تهدیدی برای سلامتی بچهها
آلودگی هوا بیشترین تأثیر را روی بچهها میگذارد چون وقتی مواد میکروبی و سمی وارد بدن بچهها شود، روی بافتهای مختلف آنها بیشتر از بزرگسالان و افراد مُسن تأثیر میگذارد.
ذرات آلوده کننده را بشناسید
مواد آلوده کننده عمدتا دو به دو قسمت تقسیم میشوند:
– ذرات آلوده که از گرد و غبار، دوده و ذرات بسیار ریزی که از ماشینها، آزبِست و وسایل دیگر در هوا پراکندهمیشوند. قسمتهایی که درشتترند از مخاط بینی فیلتر میشوند، ذرات ریزتر وارد برونشها (قسمتی از دستگاه تنفسی) و ذرات بسیار ریز وارد بافت ریه میشوند. بنابراین اثر گذاری آنها هم ابتدا از تحریک چشم و بینی آغاز میشود و آبریزش بینی، عطسه، چشمان قرمز، متورم و دردناک گاهی همراه با خارش از علائم دیگر آن هستند. ذراتی که وارد برونش میشوند و آن را تحریک میکنند به صورت گرفتگی صدا، سرفه و عطسه ظاهر میشوند.ذراتی که وارد قسمت پایینتر ریه میشوند، به صورت سرفههای طولانی، تنگی نفس و حالتهای آسم ظاهر میشوند. طبیعی است که این ذرات علاوه بر ایجاد این مشکلات و علائم، به بدن جذب شده، وارد خون میشوند و به سیستم عصبی و اندامهای دیگر بدن انتقال پیدا مییابند.
ذرات غباری معمولا در بافتهای ریه مینشینند و در نهایت قسمتی از آن را از کار میاندازند.– همراه با این غبار و ذرات، گازهای سمی هم وجود دارند که در واقع شکل بسیار خفیف شده و عمومیتری از بمبهای شیمیایی هستند که به تدریج روی بدن همه مردم تأثیر میگذارند.گازهای CO، گازهای گوگردی،گازهای اَزُت، گازهای اسیدی، انواع گازهای دیگر و مواد ناشناختهای که از اگزوز ماشینها و دودکش کارخانهها خارج میشود، وارد جو شده و ما آن را تنفس میکنیم. در پی تنفس این گازها، بچهها که حساسترند، بیشتر در معرض خطر بیماریهای مختلف قرار می گیرند و بیشتر این علائم را نشان میدهد.
پیشگیری بهتر از درمان است!
بیماریهایی که در پی آلودگی هوا در کودکان و سایر افراد جامعه ایجاد میشود درمان علّتی دارند. در درمان علّتی باید اقداماتی انجام شود تا آلودگی و پخش این مواد صورت نگیرد و شهر به این روز نیفتد. بسیاری از کامیونها و ماشینهای سنگین که شبانهروز در شهر رفت و آمد میکنند، فیلتر ندارند و ذرات آلوده بدون اینکه از طریق اگزوزاین ماشینها گرفته شود، وارد جو میشوند. هیچ وقت راهکار عملی مناسبی برای جلوگیری از آلودگی هوا ارائه نشده است در صورتی که بسیاری از بیماریهایی که این روزها شاهد آن هستیم، با جلوگیری از آلودگی هوا اصلا پیش نمیآیند.
در شرایط بحرانی این روزهای تهران، بچهها نباید به هیچ وجه از خانه خارج شوند. گرچه گازها مرز نمیشناسند و وارد خانه میشوند اما تا اندازهای میتوان جلوی غبار را گرفت. همچنین جلوی گازهای سمی را نمیتوان گرفت و بسته به شرایطی که کودک در آن قرار دارد و بروز علائمی مانند سرفه و عطسه، داروهایی مانند داروهای سرماخوردگی برایشان تجویز میکنیم.
بیتوجهی به رادیکالهای آزاد
رادیکال آزاد به اتم، مولکول یا یونی گفته میشود که دارای الکترون جفت نشده یا به عبارتی دیگر پوسته الکترونی ناقص باشد که در همه جا، حتی هوایی که تنفس میکنیم، مادهای که احاطهمان کرده و حتی داخل ساختمان بدنمان وجود دارند و میتوانند با تخریب سلولهای بدن و انتشار مواد سمی، به بافتهای اطراف خود خسارات جبران ناپذیری به بدن وارد کنند.
در زمان آلودگی هوا اصلیترین موضوعی که معمولا بدون بررسی باقی میماند، رادیکالهای آزاد هستند که به بافتهای بدن صدمه میزنند و باعث تخریب سلولی، زمینهسازی برای سرطانهای بعدی و سکتههای قلبی و مغزی میشوند و این مشکل تنها به یک قسمت محدود نمیشود. اما در دهه اخیر بسیاری از کشورهای جهان با هم یکصدا شدهاند تا مشکل رادیکالهای آزاد را برطرف کنند.
ماشینهای قدیمی شامل اتوبوسها، مینیبوسها و کامیونها که در طول روز زیاد در سطح شهر دیده میشوند، عمدهترین منابع تولید آلودگیها و این رادیکالهای آزاد هستند. اما متاسفانه هیچ تدبیری برای حل این مشکل اندیشیده نمیشود.
ماسکها چقدر جلوی آلودگی را میگیرند؟
ماسکهای معمول در داروخانه تا حدی جلوی ورود ذرات معلق به بدن را میگیرند اما نمیتوانند از ورود گازها جلوگیری کنند.
هر کدام از این ذرات معلق که وارد بدن ما میشوند، نسبت به گازهای سمی ضرر کمتری دارند. چون مخاط بینی و برونشها (قسمتی از دستگاه تنفسی) آنها را جذب کرده و سعی میکنند این ذرات را کنترل کنند تا به ریه نرسد و بر بافت آن ننشیند. اما گازها، مواد شیمیایی و مواد ناشناختهای که آلایندگی هوا و جو را ایجاد میکنند، وقتی وارد بدن مردم و بهویژه کودکان شوند به سلولها صدمه میزنند و موادی را وارد آنها میکنند که سلولها به زحمت میتوانند خود را ترمیم کنند.
آسیبهای سلولی در کَمین هستند!
همین آسیبهای سلولی ممکن است زمینه یک بیماری بدخیم شود که در دراز مدت ایجاد میشود و ممکن است ما متوجه آن بیماری و عوارضش نباشیم. معمولا همه ما و درواقع همه پدر و مادرها تنها به علائم ظاهری تغییرات بدن مانند سردرد، سرگیجه، حالت تهوع، آبریزش چشم و بینی که بافتهای سطحی را درگیر میکنند توجه میکنیم. اما آلودگیهایی که بر بافتهای عمیق اثر میکنند به این سادگی خود را نشان نمیدهند و دیرتر ظاهر میشوند. بنابراین هر کدام از ما علاوه بر رعایت نکات بهداشتی در هوای آلوده، باید برای جلوگیری از آلودگی هوا بکوشیم.
خوردن شیر چقدر در کاهش تأثیر آلودگی مؤثر است؟
اخیرا در شبکههای اجتماعی توصیههای تغذیهای مختلفی برای روزهای آلوده نشر مییابد که بسیاری از آنها تأثیر چندانی بر کاهش تأثیر آلودگی بر بدن ندارند. برای مثال نوشیدن شیر در روزهای آلوده خوب است اما در مقابل آلودگی، تأثیر چندانی بر بدن ندارد و نمیتواند مواد سنگینی مانند سرب را بهخوبی تجزیه کند. البته ممکن است مصرف این نوشیدنی و رقابت کلسیم و سُرب کمی در کاهش تأثیر مواد سنگین موثر باشد اما روی گازهای سمی بههیچوجه تأثیر ندارد.
مقاله مرتبط: رژیم غذایی مناسب آلودگی هوا
میوه و سبزی تازه را فراموش نکنید
در حال حاضر بهترین راه مقابله با آلودگی این است که مردم و بهویژه کودکان و سالمندان و افراد بیمار در زمان آلودگی از خانه بیرون نروند. همچنین مصرف میوههایی که سرشار از آنتیاُکسیدان هستند بسیار برای کاهش اثر آلودگی بر بدن موثرند. چون رادیکالهای آزاد مواد اکسید کنندهای هستند که به سلولها آسیب میرسانند و تنها چیزی که میتواند تا اندازهای جلوی آنها را بگیرد، مواد آنتیاُکسیدان هستند. آنتی اُکسیدانها به فراوانی در سبزیجات و میوههای تازه وجود دارد و کمک میکنند تا کمی از عوارض و اثرات بد این گازها کم شود.
یک نوشیدنی سرشار از آنتی اکسیدان
۳چغندر متوسط، ۲ سیب، ۳ هویج و یک ساقه کرفس را ابتدا خوب شسته و قطعه قطعه کنید. سپس همه آنها را در مخلوطکُن با هم مخلوط کنید تا کاملا با هم یکدست شوند. در نهایت آبی را که از این مخلوط به دست آمده، در لیوان بریزید و بنوشید.
همه این میوهها سرشار از بتاکاروتن، کاروتنوئیدها و فلاونوئیدها هستند که همگی آنتیاکسیدانهای قوی محسوب میشوند و در برابر آلودگی هوا بسیار موثر و مفید واقع میشوند. به طور کلی سبزیجات و میوههای رنگی بیشترین میزان آنتیاکسیدانها را دارا میباشند.
۶ راه خانگی برای سفید کردن دندانها
برترین جاهای دیدنی روسیه برای تفریح
منبع: آلامتو