زیان سهامداران ۴.۳ درصد؛ سود معاملهگران سکه ۱۷.۵ درصد
ارزش کل بورس تهران از ابتدای سال تاکنون ۲۴ هزار میلیارد تومان معادل ۲.۶ میلیارد دلار افت کرده است؛ در این مدت سهامداران بهطور میانگین ۴.۳ درصد زیان کردهاند.به گزارش همشهری، بورس در سال ۹۵ حال و روز خوشی نداشت و این بد حالی بورس موجب شد که بخشی از نقدینگی سرمایهگذاران به سمت بازار طلا و ارز برود و بخشی دیگر راهی بازار مبادلات اوراق بدهی شود.
از بازار جذب نقدینگی بانکها هم اطلاع دقیقی در دست نیست اما شواهد نشان میدهد جنگ بانکها برای جذب پول، رقابتی منفی را بین آنها بهوجود آورده است. طی امسال و در کشاکش این جنگ تمامعیار برای جذب پساندازهای سرمایهگذاران، برندگان اصلی بازارهای سکه طلا، ارز و اوراق بدهی بودند.
در ۳دهه گذشته پساندازهای مردم عموما در بازار کالاهای سرمایهای، مسکن و حسابهای بانکی سپرده میشدند اما از ابتدای دهه۸۰ که بورس رونق گرفت این امید وجود داشت که نقدینگی به جای بازارهای تورمزا به سمت بازار سهام برود.
در این مدت توجه مردم از سرمایهگذاری در بازار کالاهایی مانند موبایل، خودرو و کالاهایی از این دست از بین رفته است اما اکنون اوراق بدهی، سکه طلا و دلار جایگزین محکمتری برای این بازارها شده است و بازنده اصلی بهویژه در سال۹۵ بورس و بانکها بودند. امسال در عین حال بازار مسکن هم سهم زیادی از سرمایهگذاریهای جدید نداشت و حجم گردش مالی با وجود آنکه انتظار میرفت امسال با رشد مناسبی مواجه شود اما چندان تغییر نکرد.
سکه و دلار در صدر
اطلاعات آماری نشان میدهد از ابتدای امسال تاکنون سرمایهگذارانی که با پساندازهایشان سکه خریدهاند بهطور میانگین ۱۷٫۵درصد سود کردهاند. در همین مدت قیمت دلار ۱۱٫۵درصد و قیمت هر یورو ۹٫۵درصد رشد کرده است اما در مقابل بازده سرمایهگذاری در بورس نه فقط مثبت نبوده است، بلکه سرمایهگذاران با زیان هم مواجه شدهاند.
سرمایهگذاران بورس با وجود اینکه ریسک بیشتری را متحمل شدهاند از ابتدای سال تاکنون بهطور میانگین۴٫۳درصد زیان کردهاند. این در حالی است که مقدار نزول برخی از صنایع حتی بیشتر از این مقدار بوده است؛ بهطور مثال در این مدت مقدار زیان سهامداران شرکتهای خودروسازی به مرز ۳۵درصد رسید یا در صنعت ابزار پزشکی و وسایل ارتباطی بهترتیب با ۳۶و ۳۷درصد نزول مواجه بودیم.
با این رویه سهامداران عموما ترجیح دادهاند در آن دسته از اوراق بدهی که سود بالای ۲۱درصد را به سرمایهگذاران میپردازند، سرمایهگذاری کنند. بهطور منطقی درحالیکه سرمایهگذاران در بازار سپردههای بانکی ۱۵درصد سود بهدست میآورند، عاقلانه است که منابع مالیشان را با درنظر گرفتن نرخ تورم به بازار اوراق بدهی ببرند.
دولت از طریق انتشار اوراق بدهی در تلاش است که بدهیهای معوقش را بپردازد؛ به همین دلیل تلاش میکند تا نرخ اوراق بدهی را با توجه به نرخ تورم جذاب نگاه دارد؛ در این میان جنگ منفی بین بانکها برای جذب سپردههای بانکی هم به در بسته خورده است؛ زیرا در هر حالت نرخ سود ۲۱ درصد جذابتر است.
به همین دلیل از ابتدای امسال تاکنون که جمعا ۹۱هزار میلیارد تومان اوراق بهادار در بورس و فرابورس دادوستد شده است ۲۸هزار میلیارد تومانش به اوراق بدهی اختصاص یافته است. مبادله این مقدار اوراق بدهی در بازار سرمایه در تاریخ ۵۰ساله بورس بینظیر است و جمعا ۳۰درصد از کل معاملات بازار سرمایه را شامل میشود. این رویه جنگ بازار سهام و بانکها را برای رقابت با اوراق بدهی به یک جنگ مغلوبه تبدیل کرده است.
منبع: alef.ir