روزشماری تندروها برای آمدن ترامپ

کشمکش جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها درباره توافق‌ هسته‌ای با ایران در هفته‌های پایانی دولت‌ اوباما بالا گرفته است؛ از یک سو مسئولان دولتی درباره پایبندی به برجام و امضانکردن هر قانونی که مانع آن باشد سخن می‌گویند و از سوی دیگر، تندروهای جمهوری‌خواه که به‌تازگی انتخابات ریاست‌جمهوری را برده‌اند و بی‌صبرانه منتظر دوران ترامپ هستند، به تمدید تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا راضی نشده‌اند و همه تلاش خود را به کار گرفته‌اند تا از راه‌های دیگر، ایران را محدود کنند.

به گزارش شرق، آنها طرح ممانعت از فروش هواپیماهای مسافربری را در مجلس نمایندگان تصویب کرده‌اند؛ اما حزب حاکم نیز دست روی دست نگذاشته و اجازه نمی‌دهد به چشم‌برهم‌زدنی مهم‌ترین دستاورد سیاست خارجی‌شان (برجام) نابود شود؛ ازهمین‌رو وزارت خزانه‌داری آمریکا روز گذشته مجوز فروش ۱۰۶ فروند هواپیمای مسافربری ایرباس به شرکت ایران‌ایر را صادر کرد، اقدامی که اعتراض مخالفان اوباما را در پی داشته است؛ آنها مدعی‌ هستند ایران می‌تواند از این هواپیماها برای اهداف نظامی مانند حمل نیروهای نظامی به سوریه استفاده کند. ایران همواره این ادعاها را تکذیب می‌کند؛ اما آنها بی‌اعتنا، حرف خود را می‌زنند.

تکرار این ادعاها که یک نمونه از آن اظهارات دنی دانون، سفیر رژیم صهیونیستی در سازمان ملل است (او ایران را به استفاده از پروازهای مسافری برای حمل سلاح و حمایت از حزب‌الله لبنان متهم کرده بود)، موجب شده وزارت خزانه‌داری آمریکا تأکید کند مجوزهای یادشده با شرایط سخت‌گیرانه‌ای صادر شده که امکان استفاده غیرمعمول از این هواپیماها را به ایران نمی‌دهد.گفتنی است، تاکنون قرارداد خرید ۸۰ فروند هواپیمای مسافری بویینگ با این شرکت امضا شده است و براساس اطلاع منابع نزدیک به وزارت خارجه، اوفک و وزارت خزانه‌داری آمریکا کانال‌های مالی ارسال پول این هواپیماها را نیز تأیید و تعیین کرده‌اند. با اعطای مجوز این  ۱۰۶ فروند و اگر در نظر داشته باشیم که برای فروش ۱۷ فروند دیگر نیز پیش‌تر توافق شده بود، تاکنون با فروش ۱۲۳ فروند هواپیمای ایرباس موافقت شده است.

نامه جمهوری‌خواهان به اوباما
اعتراض‌ها به صدور مجوز فروش هواپیما، همه ماجرا نیست و رهبران جمهوری‌خواه در مجلس نمایندگان دست‌به‌قلم شده و برای اوباما نامه نوشته‌اند تا سیاست‌های مرتبط با ایران را به ترامپ واگذار کند. به گزارش پایگاه خبری «هیل» وابسته به کنگره آمریکا،‌ پل رایان، رئیس مجلس نمایندگان، کوین مک کارتی، رهبر اکثریت جمهوری‌خواهان و اد رویس، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، در این نامه از رئیس‌جمهور کنونی ایالات متحده خواستند بیش از این اقدامی برای افزایش سرمایه‌گذاری بین‌المللی در ایران انجام ندهد.

به گفته آنها، اوباما باید فرصت ارزیابی سیاست مرتبط با ایران را به دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب بدهد و از وضع و اجرای اقدامات بیشتری که می‌تواند تعیین سیاست‌های دولت بعدی را پیچیده کند، بپرهیزد.این نامه و چندین مصوبه ضد ایرانی اخیر در کنگره روشن می‌کند مخالفان برجام در آمریکا حتی تاب تحمل این چند هفته را نیز ندارند و نگران‌ هستند که اوباما و همکارانش در این مدت گرهی از کار اجرای برجام بگشایند و منفعتی نصیب ایران شود. دموکرات‌های حاکم نیز این را خوب می‌دانند و قصد ندارند پای قانونی را امضا کنند که توانایی جامعه بین‌الملل برای ادامه اجرای موفقیت‌آمیز توافق هسته‌ای را تضعیف کند؛ این را جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید، در نشست خبری روز دوشنبه خود گفت.او در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا دولت آمریکا تدابیر جدیدی برای تقویت توافق هسته‌ای با ایران به‌منظور خنثی‌کردن هرگونه اقدام دولت ترامپ برای ابطال توافق در نظر دارد یا خیر، گفت: «من درحال‌حاضر نمی‌توانم درباره اقدام خاصی صحبت کنم؛ اما آنچه می‌توانم تأیید کنم این است که اقداماتی که ما برای اجرایی‌سازی این توافق انجام داده‌ایم، فرایندی نسبتا طولانی داشته است.

از‌این‌رو، پیش‌بینی می‌کنم هیچ اقدامی انجام نشود که پس از انتخابات و صرفا ناشی از پیروزی ترامپ باشد».سخنگوی کاخ سفید همچنین درباره نامه پل رایان و همفکرانش نیز گفت: «ما می‌دانیم که بحث‌های زیادی در کنگره درباره این موضوع وجود دارد؛ اگر کنگره لایحه‌ای را در این زمینه تصویب کند، ما آن را بررسی خواهیم کرد. من می‌دانم سخنانی که در کنگره مطرح می‌شود، از لوایحی حمایت می‌کند که خواهان اعطای ابزارهای لازم به رئیس‌جمهور برای وضع تحریم علیه ایران هستند. حقیقت این است که دولت اوباما از قدرت لازم برای وضع مجازات‌های مالی برخوردار است و ما از این موضوع جلوگیری نکرده‌ایم».

سخنگوی کاخ سفید با تکرار ادعاهای واشنگتن درباره سیاست‌های ایران در منطقه و حمایت کشورمان از گروه‌هایی که آمریکا آنها را تروریست می‌خواند، گفت: «این دولت بارها از طریق وزارت خزانه‌داری تحریم‌هایی را علیه ایران به‌دلیل برنامه موشکی بالستیک این کشور وضع کرده است. ما همچنین تحریم‌هایی را به‌دلیل حمایت ایران از تروریسم در منطقه وضع کرده‌ایم. علاوه ‌بر این، تحریم‌هایی را ضد ایران به‌دلیل مسائل نقض حقوق بشری اعمال کرده‌ایم. اینها ابزارهایی هستند که دولت در اختیار داشته است و ما تمایل خود را برای استفاده از آنها نشان داده‌ایم. اگر کنگره می‌خواهد گزینه‌های بیشتری را روی میز قرار دهد، آنگاه ما آنچه را آنها پیشنهاد خواهند داد، بررسی می‌کنیم. ما به‌طور قطع، پای قانونی را امضا نخواهیم کرد که توانایی جامعه بین‌الملل را برای  ادامه اجرای موفقیت‌آمیز توافق هسته‌ای تضعیف می‌کند».

مجوزهایی در  راستای اجرای برجام
همین جمله آخر جاش ارنست تأیید می‌کند مسئولان آمریکا می‌دانند توافق هسته‌ای با ایران یک توافق دوجانبه بین ایران و آمریکا نیست و به این سادگی‌ها از بین نخواهد رفت. آنها اهمیت نگاه و نظر پنج عضو دیگر را می‌دانند و ازهمین‌رو در مواضع رسمی خود به آن اشاره می‌کنند؛ برای مثال جان کربی، سخنگوی وزارت آمریکا، در نشست خبری روز سه‌شنبه خود بار دیگر تأکید کرد: «فارغ از اینکه دولت آینده چه کاری با توافق هسته‌ای انجام خواهد داد، مهم است که به خاطر داشته باشیم برجام توافقی دوجانبه میان ایران و آمریکا نیست، بلکه توافقی چندجانبه بین‌المللی است و ماهیت و ویژگی بین‌المللی‌بودن آن باید در نظر گرفته شود».

او در ادامه، اعطای مجوز فروش هواپیماهای مسافربری ایرباس به ایران را نشانه‌ای از پایبندی ایالات متحده به تعهدات برجامی خود دانست و گفت: «همان‌طور که می‌دانید این توافق رفع تحریم‌ها و اجازه فروش هواپیماهای غیرنظامی به ایران را ملزم می‌کند و اعطای مجوز فروش ایرباس در این راستا قرار دارد؛ پیش از این نیز مجوزی مشابه صادر شده بود».کربی در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است دولت بعدی آمریکا، با توجه به تهدید رئیس‌جمهور منتخب برای پاره‌کردن برجام، این تصمیمات را نادیده بگیرد، گفت:«من نمی‌توانم و نمی‌خواهم درباره‌ اینکه دولت بعدی چه کاری با توافق هسته‌ای انجام خواهد داد، ارزیابی کنم. من فقط می‌توانم درباره‌ کارهایی که انجام داده یا انجام خواهیم داد، صحبت کنم. ما به تعهدات‌مان پایبند خواهیم ماند و مجوز فروش ایرباس بخشی از تلاش‌های ما در این راستاست. ما همچنان بسیار قوی و محکم بر این باوریم که توافق هسته‌ای با ایران، توافقی خوب، نه‌تنها برای ما، بلکه برای متحدان ما در منطقه و جهان و به نفع امنیت ملی ماست».

منبع: alef.ir