درآمد سالانه ۸ هزار میلیارد ریالی مناطق آزاد
پولنیوز – مشاور رییس جمهوری و دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی گفت: در چهار سال گذشته ۷ منطقه آزاد در مجموع بیش از ۳۵ هزار میلیارد ریال درآمد داشتند که سالانه افزون بر ۸ هزار میلیارد ریال است.
مرتضی بانک روز چهارشنبه در نشست مشترک اتخاذ راهکارهای بهینه در زمینه ایجاد مناطق آزاد تجاری – صنعتی در گرگان اظهار کرد: ۳۰ درصد اعتبارات و درآمدها صرف هزینه های جاری و ۷۰ درصد صرف هزینه های سرمایه ای وعمرانی می شود.
وی با اشاره به تلاش های دولت و کاهش قاچاق کالا، گفت: کل واردات از این مناطق سالانه یک میلیارد و ۴۵۰ میلیون دلار است که بخشی از آن صرف تهیه مواد اولیه و ماشین آلات ۹۸۲ واحد صنعتی فعال در این مناطق می شود.
بانک با بیان اینکه درآمدها از محل فروش زمین و عوارض گمرکی است، تصریح کرد: ۳۵ هزار میلیارد ریال اعتبارات در برابر ۵۴ هزار میلیارد ریال درآمد عمومی در مناطق آزاد هزینه شده است.
بانک همچنین اظهار کرد که با ایجاد پنجره واحد گمرکی در دولت یازدهم میزان قاچاق کاهش یافته است.
وی گفت: بیشترین قاچاق در اروند و ارس انجام می شود که این دو منطقه در اولویت پنجره واحد گمرکی قرار دارند و تا پایان سال در بقیه مناطق این پنجره واحد راه اندازی می شود.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد کشور یادآور شد: منطقه آزاد به معنای رقابت و تجارت آزاد و سالم است و اجازه نخواهیم داد، این معنا تغییر یابد.
وی اضافه کرد: اصل کار در مناطق آزاد شفافیت امور است و به همین دلیل تا پایان سال، مساله گمرک یکپارچه را عملی خواهیم کرد.
بانک با اشاره به پنج محور اقتصاد مقاومتی در مناطق آزاد، گفت: در سال ۹۲ میزان صادرات از این مناطق ۱۹۵ میلیون دلار بوده و امسال به یک میلیارد و ۵۰ میلیون دلار خواهد رسید که این مساله در راستای اقتصاد مقاومتی است.
وی اظهار کرد: سالانه در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ۲۴ میلیارد دلار صادرات داشتیم که هم اینک به ۹۰٫۷ میلیارد دلار رسیده است.
به گفته وی؛ سرمایه گذاری محقق شده در مناطق آزاد ۲۰۰ هزار میلیارد تومان بوده و در مجموع ۳۴۰ هزار میلیارد ریال مجور صادر شده است.
بانک افزود: در حوزه سرمایه گذاری خارجی ۸۰۰ میلیون دلار محقق شده و در مجموع پنج میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار مجوز صادر شده است.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی گفت: در مناطق آزاد ۲۶۵ هزار نفر و در مناطق ویژه اقتصادی ۱۴۵هزار نفر مشغول کار هستند.
بانک در خصوص لایحه جدید مناطق آزاد و ویژه اقتصادی نیز گفت: تا به امروز لایحه ای با این حجم در مجلس شورای اسلامی برای هفت استان کشور مطرح نبوده و به طور طبیعی دیدگاه های متفاوتی در خصوص آن وجود دارد.
وی در مورد چشم انداز مناطق آزاد، گفت: دبیرخانه مناطق آزاد در همه موضوعات کلیدی و تخصصی دارای دیدگاه نظری و عملی است.
او اضافه کرد: قانون مناطق آزاد مستدل و قوی است و برای اینکه توسعه و عمران و آبادانی برای جلب سرمایه گذاری و توسعه اشتغال مولد، سرمایه گذاری خارجی و موضوع صادرات و مبادلات بازرگانی را شاهد باشیم می توانیم از این قانون استفاده کنیم.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، با اشاره به ضعف مدیریت و برنامهریزی در برخی بخش ها نیز گفت: مناطق آزاد یکی از راههای مهم برای توسعه اقتصادی و حفظ استقلال کشور است.
بانک بیان کرد: سرمایهگذاری اولیه در مناطق آزاد شکل نگرفته بلکه با درآمدزایی از طریق همین مناطق؛ توسعه یافته است و همه مناطق آزادی که در لایحه پیشنهاد ایجاد آن ارائه شده با همین شرایط توسعه خواهد یافت.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی همچنین از اینکه بعد از ۴۰ سال پیرامون کشور کمترین توسعه اتفاق افتاده است، اظهار نگرانی کرد و گفت: اگر این توسعه انجام نگیرد از نظر امنیت ملی، وحدت ملی و نیاز ملی دچار مشکل خواهیم شد.
وی اضافه کرد: ما ۱۵ کشور همسایه داریم که بهترین امکان استفاده از فرصت رقابت بین این کشورها است که میتوان از این ظرفیت برای توسعه اقتصادی ایران استفاده کرد.
بانک گفت: امروز ۵۰۰ منطقه آزاد در اطراف کشور ما وجود دارد و اگر به جلو حرکت نکنیم و پیشگام نباشیم نمیتوانیم به توسعه برسیم.
وی اضافه کرد: ۴۰۰ میلیون نفر به جز روسیه از همسایههای ایران هستند که بهترین بازار صادراتی محسوب میشوند و با توسعه مناطق آزاد میتوانیم از این ظرفیت بهره مند باشیم.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی همچنین بر رفع بروکراسیهای اداری در مناطق آزاد تاکید کرد تا تجار و سرمایه گذاران بدون دغدغه فعالیت کنند.
بانک با بیان اینکه منطقه آزاد تجاری – صنعتی اینچه برون استان گلستان تقریبا تایید کارشناسی گرفته است، گفت: اگر کمیسیون ها بر افزایش تعداد مناطق در لایحه اصرار داشته باشند، ما مشکلی برای بررسی آن نداریم. اما تمرکز دولت بر لایحه کنونی است.
نشست مشترک اتخاذ راهکارهای بهینه در ایجاد مناطق آزاد تجاری – صنعتی با حضور مشاور رییس جمهوری و دبیر شورای عالی مناطق آزاد و استانداران ایلام، اردبیل، سیستان و بلوچستان و بوشهر به مدت یک روز در گرگان در حال برگزاری است.
لایحه ایجاد ۷ منطقه آزاد از جمله در اینچه برون واقع در شرق استان گلستان و ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی پیش از این دو بار در دوره قبلی مجلس شورای اسلامی مطرح و رد شد، اما در دوره کنونی مجلس با توجه به استقبال مردم و نمایندگان مطرح و در کمیسیون اقتصادی مصوب شده است.
اینچه برون در مرز ایران و ترکمنستان و در بخش داشلی برون گنبدکاووس و در شمال این شهرستان واقع بوده و گمرک آن یک نقطه مهم اتصال و آمد و شد مرزی بین دو کشور است.
خط ریلی ایران – ترکمنستان – قزاقستان از این مرز عبور می کند.
منبع: پول نیوز