خونریزی واژینال در دوران نوجوانی چیست؟

۱ ) عدم تخمک گذاری : در ۲ سال اول بعد از منارک ( و گاهی تا ۵ سال ) سیکل های قاعدگی اکثراً بدون تخمک گذاری بوده و لذا به صورت خونریزی های دیسفونکسیونل ( نامنظم ، طولانی و سنگین ) تظاهر می کند ، اما طول دوره های قاعدگی معمولاً در محدوده ۲۱ تا ۴۲ روز باقی می ماند . هر چه سن شروع منارک پایین تر باشد احتمال منظم شدن قاعدگی ( تخمک گذاری ) زودتر خواهد بود ( بعد از یک سال با منارک در سن کمتر از ۱۲ سالگی ، بعد از ۳ سال با منارک در سن ۱۲ تا ۹/۱۲ سالگی و بعد از ۵ /۴ سال با منارک در سن ۱۳ سالگی به بالا ، حدود ۵۰٪ سیکل ها همراه با تخمک گذاری خواهند شد ) .
همچنانکه ذکر شد علت DUB در این سنین ، عدم تکامل کافی محور هیپوتالاموس  –  هیپوفیز  –  تخمدان ( عدم پاسخ مثبت هیپوتالاموس به استروژن و در نتیجه عدم بروز موج LH و تخمک گذاری ) بوده و فیزیولوژیک تلقی می شود . در این موارد بایستی ابتدا علل پاتولوژیک رد شود . در این بیماران اصولاً اگر علائم و نشانه های افزایش اندروژن یا تیروئید وجود داشته باشد ، بایستی بررسی های کامل صورت گیرد .
۲ ) حاملگی و عوارض آن : اصولا در تمامی بیماران که قدرت باروری دارند ، بایستی حاملگی رد شود ( به مطالب بعدی مراجعه کنید ) .
۳ ) مصرف داروهای هورمونی : استفاده از داروهای ضدبارداری یکی از علل شایع AUB در این بیماران است . علل و انسیدانس خونریزی در این موارد عبارتند از : ( ۱ ) Levonorgestrel implants ( Norplant ) در حدود ۶۰٪ تا ۸۰٪ مصرف کنندگان نورپلانت در سال اول دچار خونریزی نامنظم می شوند که به تدریج از شدت آن کاسته شده و به ۱۰٪ تا ۱۵٪ می رسد؛ ( ۲ )  Depo – Provera ) depo – medroxy progesterone ) : حدود ۳۰٪ مصرف کنندگان دپو  –  پروورا در سال اول خونریزی نامنظم رحمی را تجربه می کنند . اما بعد از آن کاهش یافته و حدود ۷۵٪ بیماران دچار آمنوره خواهند شد؛
( ۳ )ogestotional agents  : اگر چه از ترکیبات پروژستین به منظور درمان خونریزی غیرطبیعی استفاده میشود ، اما مصرف طولانی مدت آنها خود می تواند موجب AUB شود ( احتمالاً در اثر آتروفی اندومتر )؛ ( ۴ )Orol  ( OCPs ) Contraceptive Freporations  :  حدود ۱۰٪ تا ۳۰٪ مصرف کنندگان OCP در اولین سیکل مصرف OCP دچار خونریزی در اواسط سیکل می شوند که بعد از ۲ ماه مصرف این میزان به ۱٪ تا ۱۰٪ می رسد ( اکثراً خفیف و اکثراً هم به دلیل مصرف نامنظم دارو می باشد ) .
۴ ) اختلالات انعقادی : در دوران نوجوانی و بلوغ عامل حدود ۱۰ تا ۲۰٪ موارد تشخیص داده شدهٔ اولیه DUB ، اختلالات انعقادی است که در رأس آنها پورپورای ترومبوسیتوپنیک ایدیوپاتیک ( ITP ) ، بیماری فون ویلبراند ( عامل ۶۵٪ موارد ارثی ) و کمبود فاکتور XI ( عامل ۳۰٪ موارد ارثی ) قرار دارند که این میزان اگر هموگلوبین بیمار به کمتر از gr/dl ۱۰ برسد ۲۰٪ و اگر نیاز به ترانسفوزیون پیدا کند به ۴۰٪ می رسد . از طرفی اختلال انعقادی عامل حدود نیمی از موارد اولین خونریزی قاعدگی ( منارک ) شدید است . وجه مشخصه این نوع خونریزی های قاعدگی ، خونریزی شدید با سیکل های قاعدگی منظم است .
۵ ) عفونت ها : در افراد با فعالیت جنسی ( خصوصاً جوانان ) بیماری های التهابی لگن ( PID ) و سرویسیت ( خصوصاً کلامیدیایی ) می توانند با منوراژی یا خونریزی متعاقب نزدیکی تظاهرکنند .
۶ ) سایر علل : اختلالات تیروئید ، حالات هیپراندروژنیسم ، انسداد نسبی مجرای دستگاه ژنیتال و ندرتاً تومورها از علل دیگر AUB در این دوران می باشد .
ارزیابی : در این بیماران حداقل بایستی تست حاملگی ( گرا ویندکس و در صورت لزوم β – hCG ) و CBC diff به عمل آید و در موارد مشکوک برحسب یافته های اولیه تست های انعقادی ، شمارش پلاکت ، تست های تیروئید ، سونوگرافی ، MRI و یا CT – Scan نیز انجام می شود .
منبع: mahsho.com