خونریزی غیر طبیعی رحمی در دوران باروری
در این گروه از افراد علل AUB تقریباً همانند دوران جوانی می باشد ، با این تفاوت که نئوپلازیهای سرویکس و اندومتر و اختلالات تیروئید نیز نقش مهمی ایفا می کنند که مهمترین و شایعترین آنها عبارتند از :
حاملگی : بطور کلی در سنین باروری ، حاملگی و عوارض آن ( در رأس آنها تهدید به سقط ) شایعترین AUB است .
اختلالات تیروئید : هم کم کاری و هم پرکاری تیروئید ممکن است موجب AUB شود . هیپوتیروئیدی بیشتر موجب منوراژی و هیپرتیروئیدی بیشتر موجب الیگومنوره ( یا آمنوره ) می شود .
هیپرپلازی اندومتر : همچنانکه قبلاً ذکر شد ، وجود مداوم استروژن بدون حضور پروژسترون ( سیکل های بدون تخمک گذاری ) باعت رشد و هیپرپلازی اندومتر می شود که برحسب سطوح استروژن به صورت خونریزی های نامنظم و طولانی ( حضور مداوم سطوح پایین استروژن ) یا دوره های آمنوره و متعاقباً خونریزی سنگین ( سطوح بالای استروژن ) تظاهر می کند . در هیپرپلازی ساده اندومتر ضخامت اندومتر ( در سونوگرافی ) تقریباً همیشه مساوی یا بیش از mm 6 می باشد و سلول های غیرعادی ( atypia ) در آن یافت نمی شود . در صورت وجود سلولهای atypia ( هسته های غیرعادی و از بین رفتن پولاریته سلولی در اپی تلیوم غدد ) به آن EIN ) endometrial intraepithelial neoplasia ) گفته شده و یک ضایعه پیش سرطانی تلقی می شود .
لیومیوم رحم ( فیبروئیدها ) : در حدود ۲۰٪ تا ۳۰٪ ( در برخی گزارشات تا ۵۰٪ ) زنان بالای ۳۵ سال دچار لیومیوم ( فیبروم ) رحمی هستند و اگرچه معمولاً بدون علامت هستند اما می توانند موجب دیسمنوره ، درد لگن ، منوراژی و یا سقط های مکرر شوند .
پولیپ اندومتر و سرویکس : پولیپ اندومتر غالباً منفرد بوده و شایعترین تظاهر آن AUB ( خونریزی بین قاعدگی یا نامنظم و منوراژی ) است . پولیپ سرویکس غالباً به صورت خونریزی بین قاعدگی یا پس از نزدیکی ( غالباً در حد لکه بینی ) تظاهر می کند .
منبع: mahsho.com