خلیج فارس؛ مهدفرهنگ ها و تمدن های بشری ومظهر صلح و دوستی ایرانیان

                                                                                                                                 
                                                                                                                                 منوچهر جهانیان
                                                                                    رییس دانشکده علوم گردشگری دانشگاه علم وفرهنگ
                                                                                                                                                       

دهم اردییبهشت به عنوان روز ملی خلیج فارس نام گذاری شده است.

خلیج فارس یکی از پرآوازه‌ترین دریاهای گیتی در مرکز تبادل فرهنگی و اقتصادی جهان یعنی خاورمیانه قرار دارد و مهد فرهنگ ها و تجلی تمدن های کهن و باستانی به شمار می‌رود. 

خلیج فارس، نامی ‌برخاسته از تاریخ، فرهنگ و تمدن کهن ایرانی است که قراین و مدارک، ما را به جایگاه ممتاز و عظیم آن در میراث فرهنگی مشترک بشری رهنمون می نماید.
 
خلیج فارس بعد از ظهور دین مبین اسلام تا زمان حاضر بستری جغرافیایی در شکل‌دهی روابط فرهنگی، ‌اجتماعی، سیاسی و اقتصادی و تجاری ملل مختلف جهان با محوریت حقیقت ناب محمدی و دین رهایی بخش و انسان ساز اسلام بوده است و از این حیث، رشد، گسترش و شکوه‌مندی فرهنگ و تمدن اسلامی ‌در ایران منجر به تعالی ارزش‌ها، مکتوبات و هنر اسلامی  و در نهایت صدور معنویت در جهان شده است.

تعالیم ومفاهیم اسلامی با تاکید بروحدت واتحاد میان مردم واقوام مختلف بشر روح همبستگی وهمدلی وهمکاری در میان انها راگسترش داد.

در صورتی که تا پیش از حضور استعمارگران در حوزه خلیج فارس، زندگی و هم‌زیستی در این مکان با ‌جوشش فرهنگی و اجتماعی اقوام مختلف در منطقه با محوریت اسلام تداوم داشت و متاسفانه قدم نامیمون استعمارگران به ناامنی و اختلاف در منطقه دامن زد.

این مشی مستکبرانه و منافقانه تا به امروز نیز از جانب این قدرت ها اعمال می شود به صورتی که درج نام‌های جعلی خلیج‌ فارس، نشات‌گرفته از سیاست‌های خصمانه شبکه‌های فرهنگی- تبلیغاتی غرب است که با در نظر داشتن رویکرد دوران استعماری سعی در شکاف و اختلاف افکنی بین کشورهای حوزه‌ی خلیج فارس را دارند؛ چراکه این منطقه از نظر ژئوپولیتیکی‌ ممتاز است و وحدت و همگرایی کشورها و ملت های منطقه مانع از رسیدن کشورهای استعماری به اهداف شوم استکباری انها می شود و هرگونه فرصت‌طلبی را در این زمینه خنثی خواهد نمود.

برای ترسیم خط تئوریک و عملیاتی دشمنان فرهنگ و تمدن ایران در دوران معاصر قرن  بیست یکم گواه و نشانه های بسیاری است: دشمنان و مستکبران عالم در طی هشت سال جنگ تحمیلی هویت تاریخی ایران اسلامی را در معرض تعدی قرار دادند که با شکست مواجه شد و در ادامه سیاست های خصمانه که بوی دوران استعمار را می دهد، به حریم تاریخ، تمدن و فرهنگ ایران اسلامی نظر سوء دارند.

برای نمونه به تلاش مؤسسه آمریکایی نشنال جغرافی (National geographic) برای مصطلح کردن نامی دروغین برای خلیج فارس در اطلس جهانی این موسسه یا تلاش سایت  google برای تغییر وجعل نام خلیج فارس می توان اشاره کرد.

نام خلیج فارس، با نام ایران برای همیشه تاریخ گره خورده است. این ارتباط عمیق و پایدار ایران با خلیج فارس در اشکال و حوزه های مختلف قابل ترسیم، تائید و تاکید است و استمرار آن تا دوران معاصر و حال نیز به تصویرکشیده شده است.

سیر تحولات دوران معاصر بیانگر اقتدار ایرانیان در خلیج فارس بوده و در حال حاضر نیز جمهوری اسلامی ایران تضمین کننده ثبات خلیج فارس و آرامش در این منطقه می باشد.

جمهوری اسلامی ایران با داشتن یک حکومت سیاسی مقتدر بر پایه مردم سالاری دینی به عنوان قدرت بزرگ و تصمیم ساز در منطقه است و سهم مهم و اساسی در شکل گیری و تضمین ثبات منطقه دارد.

شکست طرح هایی چون خاورمیانه جدید که برای ترسیم و تدوین منطقه سیاسی خاورمیانه بدون حضور ایران صورت می گیرد، بیانگر اقتدار ایران در سیاست، فرهنگ و امنیت منطقه خلیج فارس است و الگوبرداری کشورهای منطقه از نقش و جایگاه ایران می تواند جهان اسلام را به مثابه قلب لجستیکی و سیاسی راهبردی با توجه به ظرفیت بالا و ممتاز از نظر ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیک تبدیل به یک قدرت بزرگ وتاثیرگذار جهانی کند.
 
افزایش مجموعه تهدیدات هماهنگ برخی کشورهای مستکبر و تمامیت خواه با همراهی برخی کشورهای عربی منطقه٬ ضرورت ملی ایجاب می کند تا نهادهای فرهنگی مسئول در دفاع از ارزش ها و منافع ملی کشور٬ مجموعه اقدامات منظم و برنامه ریزی شده را در جهت مقابله با این تهدیدات و خنثی نمودن آنها در نظر گیرند.
 
لذا طرح پاسداری از خلیج فارس به عنوان یکی از اقدامات ملی و یک پدافند غیرعامل در مواجهه با نفوذ بیگانگان در حوزه خلیج فارس ضروری به نظر می رسد  تا همه دستگاه ها و نهادهای دولتی و خصوصی کشور در خصوص این امر فراگیر که ریشه در باورهای ملی، دینی و درونی ایرانیان دارد مشارکت فعال داشته باشند.

همان گونه که آگاه هستیم پدافند غیرعامل مجموعه اقدامات طراحی شده ای است که در برابر اقدامات خصمانه نظامی و غیرنظامی دشمنان شامل مقابله فرهنگی، جنگ نرم ،نفوذ و…. در جهت بی اثر کردن وکاهش تأثیر عملیات خصمانه و ناجوانمردانه دشمنان به کار می‌رود.

از این رو برنامه های علمی وفرهنگی با رویکرد شناخت وآگاهی بخشی در حوزه میراث فرهنگی وگردشگری منطقه خلیج فارس می تواند بستری را برای تحقق زمینه های مناسب در خصوص معرفی فرهنگ، تاریخ وتمدن ایران اسلامی ومردمان سواحل منطقه خلیج فارس به سایر مردمان جهان فراهم ساخته وگام مهم وارزشمندی در جهت اعتلای میراث فرهنگی کشور ایران بردارد.

امروزه گردش گری به عنوان ابزاری در جهت صلح ودوستی وتعامل میان مردمان ودولت ها به شمار می آید که می تواند نقش بسیار سازنده وتاثیر گذاری در همگرایی وهمکاریهای مشترک میان کشورهای منطقه خلیج فارس ایفا کند.

از این رو لازم است دولت های منطقه خلیج فارس براساس اشتراکات فرهنگی وتمدنی وهمچنین علاقه مندی ها وپیوندهای عمیق وریشه دار فرهنگی زمینه های حضور مردمان سایر مناطق را برای بازدید وآشنایی بیشتر با میراث کهن وباستانی منطقه خلیج فارس فراهم سازند.

این امر می تواند رونق وشکوفایی اقتصادی منطقه خلیج فارس وانسجام اجتماعی وزمینه های همکاری های بیشتر منطقه ای را فراهم کند.

پاس داشت روز ملی خلیج فارس گامی است در مسیر معرفی وتوجه بیشتر مردمان این منطقه وساکنان خلیج فارس با پیشینه تاریخی وتمدنی وآثار وجاذبه های بی نظیر ومتنوع گردشگری منطقه خلیج فارس و حضور در عرصه های بین المللی برای تعامل سازنده وهم افزایی بیشتر میان کشورهای منطقه خلیج فارس برای رسیدن به توسعه وآبادانی منطقه خلیج فارس.


منبع: عصرایران