حقوقبگیران ایرانی «سیا»
طی چند دهه اخیر کلیه اسناد و مدارکی که دال بر دخالت سازمان سیا در کودتا علیه دکتر محمد مصدق و سرنگونی دولت ملی وی بود، از جمله اسناد همچنان محرمانه و غیرقابل انتشار بهشمار میآمد؛ اما اکنون یعنی در دولت دونالد ترامپ ناگهان انتشار این اسناد بلامانع اعلام میشود.

طی چند دهه اخیر کلیه اسناد و مدارکی که دال بر دخالت سازمان سیا در کودتا علیه دکتر محمد مصدق و سرنگونی دولت ملی وی بود، از جمله اسناد همچنان محرمانه و غیرقابل انتشار بهشمار میآمد؛ اما اکنون یعنی در دولت دونالد ترامپ ناگهان انتشار این اسناد بلامانع اعلام میشود.
به گزارش تاریخ ایرانی، به چه دلیل یا دلایلی رئیسجمهور آمریکا تصمیم به صدور چنین دستوری گرفته است؟ وزارت امور خارجه آمریکا در سکوت کامل و بدون جار و جنجال اقدام به انتشار اسناد تا قبل از آن محرمانه و غیرقابل انتشاری کرد که موضوع آنها در رابطه با اقدامات براندازانه عوامل دولت آمریکا در سال ۱۹۵۳ در ایران است.
البته نقش ویژه سازمان سیا در سرنگونی دولت منتخب و دموکراتیک محمد مصدق و تحکیم پایههای حکومت محمدرضاشاه پهلوی از مدتها پیش به اندازه کافی مشخص و معلوم بود، زیرا پیش از این یعنی در سال ۱۹۸۹ نیز وزارت امور خارجه آمریکا اولین گزارشهای جمعآوریشده در مورد آن دوران را منتشر کرده بود؛ اما در آن گزارش اثر و نشانهای که نشاندهنده دخالت آمریکا در آن کودتا باشد، وجود نداشت. به هر حال اسناد تازه منتشر شده تصویری مفصلتر و جامعتر از آنچه دههها پیش در ایران گذشت را ارائه میدهد.
اسناد منتشرشده در ماه جولای از نیروهای محرکه و انگیزههای مداخله کشورهای غربی در کودتا علیه مصدق حکایت دارد. به عبارت بهتر این اسناد از ترس و وحشت عمیق ایالاتمتحده از گسترش کمونیسم و تلاشهای بیوقفه بریتانیا برای دسترسی دوباره به صنعت ملی شده نفت میگوید. این گزارش ۱۰۰۰ صفحهای که حاوی نامهها و یادداشتهای روزانه دیپلماتیک است، نشان میدهد که چگونه اعضای دولت آمریکا از یک سال پیش از آن رویداد در مورد یک کودتا صحبت میکردند.
بهعنوان مثال در یکی از تحلیلهای بدون تاریخ سیا که در قالب گزارش به واشنگتن ارسال شده است، میخوانیم: «ملی شدن صنعت نفت و احتمالا تداوم حملات علیه مقامهای بلندپایه دولت ایران و حتی شخص شاه میتواند دولت ایران را به راحتی و بهصورت کامل مضمحل کرده و به نابودی نظم اجتماعی در این کشور منجر شود و در ادامه یک رژیم طرفدار شوروی روی کار آمده و ایران را به یک کشور اقماری بدل کند.»
براساس یکی از اسناد سیا «شمار زیادی از اعضای بلندپایه سرویسهای امنیتی (ایرانی) در واقع حقوقبگیران سیا بهشمار میروند.» از سوی دیگر سازمان سیا از بیان این امید که «روحانیت قدرتمند و بانفوذ در ایران شیعه نیز ممکن است از کودتا حمایت کنند»، ابایی ندارد. با این وجود سازمان سیا با مشکلاتی بهویژه در رابطه با شخص محمدرضا شاه پهلوی نیز روبهرو بود. دیپلماتها و جاسوسان، او را «نازکنارنجی» و «دمدمیمزاج» مینامیدند. سفیر ایالاتمتحده آمریکا در تهران طی گزارشی در فوریه ۱۹۵۳ هشدار داده است: «ناتوانی او در تصمیمگیری و تمایلش به مداخله در امور سیاسی، گاه تاثیری بازدارنده و نامطلوب داشته است.»
برخی از کارشناسان و تحلیلگران غربی به این مساله اشاره دارند که در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما به دلیل مذاکرات اتمی با ایران، انتشار این اسناد با تردیدهای زیادی روبهرو بود، زیرا در آن زمان دولت اوباما تلاش میکرد تنشها را با تهران کاهش دهد تا بتواند به توافقی در جهت جلوگیری از دستیابی ایران به بمب اتمی دست یابد؛ اما جانشین اوباما یعنی دونالد ترامپ به ادامه خصومتورزی علیه ایران اعتقاد دارد و به باور برخی کارشناسان، دولت جمهوریخواه آمریکا تنها دو ماه برای انتشار این اسناد صبر کرد.
خشم گسترده ایرانیان در مورد مداخلههای غرب به چند دهه پیش و انقلاب ۱۹۷۹ بازمیگردد؛ یعنی همان زمانی که ایرانیها سفارت آمریکا را اشغال کرده و کارکنان سفارت را به مدت ۴۴۴ روز به گروگان گرفتند. رهبری معنوی ایران تا به امروز از آمریکا بهعنوان یک قدرت خارجی دشمن یاد کرده است، قدرتی که قصد سرنگونی دولت ایران و حمله به این کشور را دارد.
دوایت دی آیزنهاور، رئیسجمهور وقت آمریکا، در سال ۱۹۵۳ در دفتر خاطرات روزانه خود نوشت؛ چنانچه افکار عمومی از پشتپردههای آن کودتا باخبر شود «نه تنها در آن منطقه رسوا میشویم بلکه شانسهای خود برای اقدامات مشابه را در آینده نیز کاملا از دست خواهیم داد.»
منبع: فرادید