جزئیات اتصال بورس تهران به بازارهای سهام چین و هنگ کنگ

 جانشین رئیس سازمان بورس از دعوت رئیس نهاد ناظر بورس هنگ کنگ برای عرضه سهام شرکت‌های ایران در این بورس با امتیاز‌های ویژه خبر داد و گفت:چین و هنگ کنگ برای الحاق بورس کشور‌هایی که در مسیر جاده ابریشم قرار دارند تسهیلات ویژه درنظر گرفته‌اند.

به گزارش همشهری، مذاکرات برای اتصال بورس تهران به بازارهای سهام آسیا و اروپا در جریان است. کره‌جنوبی نخستین هدف بازار سرمایه ایران بود و قرار است به‌زودی اسناد خزانه اسلامی در این بورس عرضه شود، ترکیه و پس از آن آلمان به‌عنوان دومین هدف مطرح بودند و اکنون با مذاکرات انجام شده شرایط عرضه سهام شرکت‌های ایران در بورس هنگ کنگ که متعلق به چین بوده در دست بررسی است.

در عین حال ۲سال پیش در جریان سفر وزیر اقتصاد به ژاپن بحث خرید سهام شرکت‌های ایرانی توسط شرکت‌های بزرگ ژاپنی هم مطرح شد، همچنین در گذشته نیز بحث عرضه سهام در مالزی و همینطور فروش سهام ایرانسل دربورس ژوهانسبورگ مطرح بود که هنوز وارد مرحله عملیاتی نشده است اما آنطور که مسئولان بورس تهران هفته قبل اعلام کردند سهام شرکت پلی پروپیلن پتروشیمی جم به‌زودی در بورس استانبول عرضه خواهد شد.

به لحاظ سیاسی و اقتصادی همکاری و یا اتصال بورس تهران به بورس‌های آلمان و ترکیه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
حتی این توانایی وجود دارد که بازار سرمایه آلمان به شریک استراتژیک ایران تبدیل شود. مذاکرات با همه این کشور‌ها از زمان حضور جانشین کنونی رئیس سازمان بورس در امور بین‌الملل آغاز شده است و به‌نظر می‌رسد این ارتباطات به‌زودی شکل بگیرد.

تسهیل شرایط الحاق کشور‌های عضو جاده ابریشم
جانشین رئیس سازمان بورس واوراق بهادار ازانجام مقدمات کار برای عرضه سهام شرکت‌های ایرانی در بورس هنگ کنگ خبر داد و گفت: اخیرا وارد مذاکرات جدی با بورس هنگ کنگ شده‌ایم و سازمان بورس و اوراق بهادار هم به‌عنوان نهاد ناظر کمک می‌کند که ارتباط بورس‌های ایران با بورس هنگ کنگ با بهترین شرایط انجام شود.

اوبا بیان اینکه حدود ۴۵روز پیش جلسه‌ای را در جامائیکا با رئیس نهاد ناظر بازار سرمایه هنگ کنگ برگزار کردیم افزود: رئیس نهاد ناظر بازار سرمایه هنگ کنگ همزمان رئیس آیسکو هم هست؛ در نتیجه در جریان مذاکرات با او در اجلاس آیسکو متوجه شدیم که امتیاز‌های خاصی برای شرکت‌هایی که در مسیر جاده ابریشم قرار دارند برای عرضه سهام در بورس چین وجود دارد.

او افزود:رئیس آیسکو به ما تأکید کرد که برای اینکه سهام شرکت‌های حاضر در مسیر جاده ابریشم در بورس هنگ کنگ عرضه شود برخی از مقررات که مربوط به سایر کشور‌هاست حذف و شرایط الحاق بورس‌ها تسهیل شود.

او با تأکید بر اینکه چین و هنگ کنگ شرایط آسان تری را برای کشور‌های عضو جاده ابریشم برای الحاق بورس‌ها درنظر گرفته‌اند ادامه داد:پس از بازگشت از اجلاس آیسکو آقای قالیباف مدیرعامل بورس تهران و سایر مسئولان بورس تهران مذاکرات مختلفی در این زمینه از طریق ویدئو کنفرانس با بورس هنگ کنگ انجام دادند

و در نهایت بورس تهران نیز هم با توجه به مذاکرات انجام شده مستندات لازم را تهیه کرد و قرار است به‌زودی مذاکرات برای انجام مقدمات عرضه همزمان اولیه سهام در بورس هنگ کنگ ادامه یابد. بیژنی با اشاره به اینکه چین و هنگ کنگ با اجرای پروژه جاده ابریشم شرایط الحاق بازار‌های سهام کشور‌های عضو را تسهیل کرده‌اند، تأکید کرد: با توجه به صحبت‌های انجام شده در جامائیکا و با توجه به اینکه بورس هنگ کنگ جایگاه ویژه‌ای در سطح بازار‌های مالی جهان دارد امیدواری زیادی برای اتصال به بورس هنگ‌کنگ وجود دارد.

ارتباط با آلمان ادامه دارد
جانشین رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در جذب سرمایه‌گذاری خارجی در ادامه در مورد افزایش سطح روابط با نهاد ناظر آلمان توضیح داد:ارتباط و مذاکره مداوم با نهاد ناظر آلمان همچنان ادامه دارد و این مذاکرات حتی در اجلاس جامائیکا نیز انجام شد. او با بیان اینکه مذاکراتی را نیز با سفیر آلمان داشته است تأکید کرد:

از نظر سطح روابط و همینطور حجم سرمایه‌گذاری، ارتباط ما با آلمان از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که ۵۰درصد از سطح سرمایه‌گذاری خارجی انجام شده در ایران توسط آلمانی‌ها انجام شده است و سرمایه‌گذاران ‌آلمان برای افزایش حجم سرمایه‌گذاری‌شان در ایران نیاز به انجام اقدامات اطمینان بخش دارند. به گفته او افزایش سطح روابط بین نهاد ناظر بازار سرمایه ایران با آلمان در جهت حفظ امنیت سرمایه‌گذاری انجام می‌شود.

او با اشاره به اینکه سرمایه‌گذاران آلمانی نیاز دارند که برای سرمایه‌گذاری در ایران امنیت خاطر داشته باشند توضیح داد: با توجه به حجم سرمایه‌گذاری انجام شده، سرمایه‌گذاری آلمانی نیاز دارند که خیالشان برای سرمایه‌گذاری در ایران راحت باشد.

پتانسیل اروپا
بیژنی در توضیح دلایل همکاری با مقام ناظر بازار سرمایه آلمان گفت: ایران از نظر جغرافیایی نزدیکی زیادی به اروپا دارد، در واقع هر نفر می‌تواند با یک پرواز سه ساعته، مسیر ایران تا اروپا را طی کند و این یک پتانسیل بالقوه برای همکاری اقتصادی تلقی می‌شود. او درباره شرایط اتصال بازار سهام ایران به کشور‌های اروپایی گفت: در واقع شرکت‌های بسیار خوبی در ایران حضور دارند که این قابلیت در آنها وجود دارد که در بورس‌های بسیاری از کشور‌های دنیا مورد پذیرش و عرضه قرار بگیرند.

او در مورد عرضه سهام شرکت‌های ایران در بورس استانبول هم تأکید کرد: مذاکرات برای عرضه سهام شرکت‌ها در بورس استانبول از سوی مدیران بورس تهران انجام می‌شود. ضمن اینکه برای عرضه سهام شرکت‌های ایران در سایر بورس‌های جهانی تلاش‌های جدی از سوی بورس تهران انجام شده و فقط محدود به بورس استانبول نیست. به گفته او ارتباط با سایر بورس‌ها به‌طور همزمان از سوی سازمان بورس و بورس‌ها در حال انجام است و سازمان بورس به تسهیل رویه پذیرش و عرضه و افزایش سرعت فرایندها کمک می‌کند.

عضویت در آیسکو
جانشین رئیس سازمان بورس در سرمایه‌گذاری خارجی با بیان اینکه بحث تبدیل عضویت ایران از عضویت پیوسته به عادی در حال پیگیری است افزود: زمانی که نام بورس ایران در فهرست اعضای عادی آیسکو ذکر شود، سرمایه‌گذاران خارجی اطمینان می‌یابند که بورس ما از استانداردهای لازم برخوردار است. به گفته بیژنی، هم‌اکنون انگلیس، کره‌جنوبی، آفریقای جنوبی، یونان و نهاد ناظر کبک در کانادا پرونده ما را در دست بررسی دارند تا عضویت پیوسته بورس ایران به عضویت عادی تبدیل شود. جانشین رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در جذب سرمایه‌گذاری خارجی، با بیان اینکه بیشترین کارکرد این تبدیل عضویت، نزدیک شدن بورس ایران به استانداردهای جهانی است، افزود:

درصورت تبدیل وضعیت ایران در آیسکو، همکاری با بورس‌های دنیا توسعه خواهد یافت. وی با بیان اینکه تأثیر این استانداردها فراتر از بخش بین‌الملل است و در قوانین و مقررات داخلی هم دیده خواهد شد گفت: به این ترتیب اگر مثلا سهامداران عدالت وارد بازار سرمایه شوند، بحث شفافیت آنها، حاکمیت شرکتی و استانداردها به ما کمک می‌کند که بتوانیم با دقت و قدرت بیشتری عمل کنیم.


منبع: الف