تلاشهای فیاپ برای توسعه هنر عکاسی در جهان
نشست خبری رییس فدراسیون بین المللی هنر عکاسی (فیاپ) و جشنواره بینالمللی عکاسی «خیام» با حضور ریکاردو بوسی – رییس فدارسیون هنر عکاسی – رومن نرو -عضو هیات مدیره و مدیر جشنوارههای فیاپ- و علی سامعی –نماینده فیاپ در ایران و دبیر جشنواره بین المللی عکس خیام- امروز ۶ خردادماه برگزار شد.
سامعی در ابتدای این نشست توضیح داد:«ریکاردو بوسی» اهل ایتالیا که بیش از ۳۴ سال عکاسی میکند، رییس فیاپ است و در بیش از ۲۶ کشور دنیا داور جشنوارههای مختلف عکاسی بوده است. او برای افتتاح نمایشگاههای فیاپ به ایران آمده است. «رومن نرو» نیز اهل لوکزامبرگ است که عضو هیات مدیره این سازمان و مسئول جشنوارههای فیاپ است.
در ادامه بوسی در سخنانی گفت: این اولین بار است که اعضای فیاپ در ایران حضور پیدا میکنند، در این ۶۰ سال فعالیتی که از آغاز به کار فیاپ میگذارد ما نیاز داشتیم ارتباطمان را با ایران بیشتر کنیم، من و «رومن نرو» به ایران آمدهایم تا مرکز نمایشهای «فیاپ» را در اینجا افتتاح کنیم، از طرفی هدف دیگر من برای حضور در ایران برای شرکت در یکی از مهمترِین جشنوارههای فیاپ یعنی جشنواره خیام است که دیروز افتتاح شد.

او ادامه داد: از سال ۲۰۱۴ تا کنون بیش از ده مرکز نمایشگاهی فیاپ در دنیا افتتاح شده است، پیش از آن دفتر مرکزی و مرکز نمایشگاههای آن در پاریس مستقر بود که بعدها تصمیم گرفته شده که تقسیم شود تا فعالیت فیاپ در سراسر دنیا گسترش یابد.
ریکاردو بوسی ادامه داد: ما در ابتدا در ایتالیا ،عمان، انگلیس، ایرلند، چین و ترکیه مراکز نمایشگاهی ایجاد کردیم. سپس دومین مرکز در شمال ایتالیا و دومین مرکز در ترکیه و پس از آن همین ماه در دبی مرکز دیگری را افتتاح کردیم. دیروز مرکز نمایشگاههای جدید فیاپ در تهران افتتاح شد و امروز در آرژانتین مرکز دیگری گشایش پیدا کرد، هفته آینده نیز یک مرکز در صربستان افتتاح خواهد شد.
رییس فیاپ بیان کرد: امیدواریم با گشایش این مراکز فعالیتهای فیاپ گسترش یافته و نمایشگاههایی با استانداردهای بالاتر تبادل فرهنگی بین عکاسان، کارگاههای عکاسی و دورههای آموزشی برگزار شود.
او در ادامه گفت: ما در ۵ قاره دنیا و در ۹۴ کشور نمایندگی داریم. فیاپ تنها سازمان عکاسی است که توسط یونسکو به رسمیت شناخته شده و این موضوع برای ما مهم است، هر سال بیش از ۵۰۰ جشنواره زیر نظر این سازمان برگزار میشود.
ریکاردو بوسی با بیان اینکه امیدواریم فعالیتهای فیاپ در تهران گسترش بیشتری پیدا کند، اظهار کرد: ما نیاز داریم شناخت بیشتری نسبت به عکاسان و عکس ایرانی داشته باشیم. ما به واسطه جشنوارههای بین المللی میدانیم، عکاسان بزرگی در ایران زندگی میکنند و مدارس عکاسی در ایران فعالیت میکنند و ما فکر میکنیم که زمان آن رسیده که عکاسی ایران را به جهانیان نشان بدهیم.
رییس فیاپ با بیان اینکه از نمایندگی این سازمان در ایران راضی است، گفت: هدف ما تبادل فرهنگی آثار ایرانی و خارجی است به طوری که آثار ایرانی در خارج از کشور و خارجی درایران نمایش داده شود، مبنای اولیه فیاپ دوستی است و هر گونه فعالیت سیاسی و مذهبی ممنوع است.
در ادامه این نشست سامعی دربارهی فیاپ توضیح داد: این فدارسیون عکاسی با هدف توسعه عکاسی فعالیت میکند، جشنواره، ورک شاپ برگزار میکند مراکز نمایشگاههایی تشکیل میدهد و میگوید داوری چه استانداردهایی باید داشته باشد. برگزارکنندگان جشنوارههای فیاپ در دنیا در انتخاب سوژههای خود مختار هستند اما سوژهها باید بینالمللی باشد.
سپس رومن نرو بیان کرد: فیاپ فعالیت عکاسی بسیاری دارد که یکی از آنها صدور مجوز (پاتروناژ) به جشنوارههای بینالمللی است، وقتی لگوی «فیاپ» در کاتولوگ جشنوارهای وجود داشته باشد یعنی شرایط لازم رعایت شده است. هدف ما این است که تمام جشنوارههایی که برگزار میشوند، دارای شرایط یکسان استاندارد و جوانمردانه برای عکاسان باشند.
او ادامه داد: برای برگزاری جشنوارههای بین المللی سیزده صفحه دستور عمل شامل الزامات و توصیهها در فیاپ وجود دارد که همه باید رعایت شود تا شرکتکنندگان نیز مطمئن باشند که آثارشان عادلانه داوری شده است. ما سالانه بیش از ۵۰۰ جشنواره با مجوز فیاپ برگزار میکنیم که این حجم تعداد قابل توجهی اثر را شامل میشود، در نهایت تمامی اطلاعات نمایشگاه باید به شکل کاتولوگ منتشر شود.
عضو هیات مدیره فیاپ دربارهی جشنواره خیام گفت: از اولین دوره خیام تا به حال که چهار دوره از آن سپری شده است، این جشنواره طبق تعهدات فیاپ عمل کرده است و ما از آنها شکایتی نداشتهایم، سیستم امتیاز دهی ما برای جشنوارهها از یک تا ۵ ستاره است که فقط ۵ تا ۶ درصد میتوانند امتیاز را کسب کنند که خیام یکی از این جشنوارههاست.
او درباره ممنوعیت فعالیتهای سیاسی و مذهبی و اهداف صلحجویانه فیاپ بیان کرد: نمونه این کار جشنواره بین المللی است که برگزار میشود در حالی دولتها با یکدیگر اختلاف دارند اما عکاسهایشان در رویدادهای یکدیگر شرکت میکنند و تبادل فرهنگی و روابط دوستانه دارند.
ریکاردو بوسی نیز در این باره گفت: ما با همراهی یونسکو درباره کودکان ،سیل جنوب شرق آسیا ،دوستی و همبستگی و سرطان زنان پروژههای مشترکی انجام دادهایم.
رییس فیاپ در پاسخ به پرسش خبرنگاری که پرسید آیا بودجه شما به اندازه فدارسیون جهانی فوتبال است خندید و گفت: نه ما به آن اندازه، پول نداریم.
سامعی نیز در همین رابطه گفت: فیفا متکی به تبلیغات و پشتوانه سیاسی است، در حالی که فیاپ چنین حالتی ندارد.
رومن نرو در پاسخ به همین پرسش بیان کرد: در فیفا همه چیز پول است ولی اینجا همه چیز افتخاری است. ما نیروهای داوطلبی هستیم که برای گسترش و تبادل عکاسی کار میکنیم و پولی از سازمان دریافت نمیکنیم.
او در بخش دیگر این نشست تاکید کرد: ما به جشنوارهها اجازه میدهیم، سیستم خود را داشته باشند اما برای حفظ کیفیت در چارچوب فیاپ قرار گیرند. قبل از صدور مجوز نماینده این سازمان باید برگزارکنندگان را تایید کند، من زمانی که در سال ۲۰۱۲ کارم رو شروع کردم رویا داشتم جشنوارهها با یک سیستم استاندارد در کل دنیا برگزار شود (دبیرخانهها دیجیتالی) اما بعد از دو سال مذاکره به این نتیجه رسیدیم ، در برخی از موارد به برگزارکنندگان که استقلالهای بدهیم اما در چارچوب فیاپ قرار بگیرد.
ریکاردو بوسی نیز در پایان تاکید کرد که فیاپ پیش از صدور مجوز جشنواره، باید از تجربه برگزارکنندگان در برگزاری جشنوارههای بینالمللی مطمئن باشد.
منبع: عصرایران