تلاشهای جنبش جنگل در برقراری ارتباط با بلشویکها

منابع حاکی از آن است که مدتها پیش از ورود بلشویکها به انزلی، در ۲۸ اردیبهشت (۲۹ شعبان ۱۳۳۸)، روابط و همکاریهایی بین جنبش جنگل و بلشویکها وجود داشت. یکی از نخستین گزارشهای روشنی که از چنین روابطی گفتوگو میکند، سندی است مربوط به اسفند سال ۱۲۹۶ (مارس ۱۹۱۸) این سند که تاریخ آن مربوط به حدود ۵ ماه پس از انقلاب اکتبر ۱۹۱۷ روسیه است و نشان میدهد که پیش از آن نیز (یعنی از همان روزهای آغازین حکومت نوین روسیه) روابطی بین جنبش و بلشویکها وجود داشته است.
این گزارش گفتوگویی است بین مهدی فرخ، کارگزار دولت در گیلان با «اتحاد اسلام» (رهبری جنبش)، پیرامون مساله نفوذ و گسترش بلشویسم در گیلان. در همین گزارش، نظر کارگزار دولت، اتخاذ سیاست بیطرفی است نسبت به نمایندگان دولتهای جدید و قدیم روسیه، یعنی نمایندگان تزارها و بلشویکها.
اما اتحاد اسلام به کارگزار گوشزد کرد که «باید به ماموران دولت جدید بلشویکها در کمال فوریت رسمیت داد» و اینکه بلشویکها معاهداتی را با هیات اتحاد اسلام انجام دادهاند، مبنی بر اینکه اقدامات سختی ضدماموران سابق روس که تغییر مسلک ندادهاند، انجام دهند و نیز کمکهای جدیدی – نظیر تحویل سلاح و … – به ایرانیان (اتحاد اسلام) کنند. این سند، نشاندهنده عمق و میزان روابط همکاری جنبش جنگل و بلشویکها، تا تاریخ یاد شده است و اینکه اتحاد اسلام بهشدت خواهان نفوذ و رسمیت یافتن بلشویکها در ایران بود.
جنگلیها بهدنبال متحد.
اما از سال ۱۲۹۷ (۱۳۳۶)، روابط جنگل با بلشویکها؛ بهویژه بهدلایل رویدادهای داخلی رو به افزایش نهاد. بنا به نوشته یقیکیان، میرزا در اواخر جنگ جهانی اول، چون موقعیت خود را در برابر دولت مرکزی ناتوان میدید، از بیم حمله مرکز، به بلشویکهای قفقاز روی آورد و از آنان درخواست اسلحه و کمک کرد. از اینرو در ماه مه ۱۹۱۸ (اردیبهشت ۱۲۹۷) هیاتی را به ریاست یکی از نزدیکان و محرمانش به نام میرزا ابوطالب آموزگار، به بادکوبه فرستاد.
پس از آن، جدیترین کوشش میرزا در برقراری ارتباط با بلشویکها، همان سفر معروف و پرخطر وی به لنکران بود. چگونگی سفر پرماجرای وی را به لنکران، منابع بهطور مفصل شرح دادهاند. با وجود دشواریهای بسیار این سفر، هنگامی که وی به لنکران رسید، بهدلیل جنگهایی که بین انقلابیون و ضدانقلاب جریان داشت، موفق به ملاقات با بلشویکها نشد و در نتیجه بدون هیچ دستاوردی بازگشت.
با این همه، روابط جنبش با بلشویکها زمانی جدیتر شده بود که واحدهای ارتش سرخ وارد آستارا شده بودند یا در حال ورود به آنجا بودند. در مورد زمان ورود این واحدها و نیز اعزام نمایندگان جنگل به آنجا نیز در منابع اختلاف نظر وجود دارد و تاریخ دقیقی هم برای آن ملاقات ذکر نشده است.
اما گزارش یقیکیان در این باره دقیقتر به نظر میرسد. وی میگوید پس از آنکه سران واحدهای ارتش سرخ وارد آستارا شدند، نمایندگانی از جنگل برای مذاکره با آنان به آنجا اعزام شدند.
بهطور کلی، نشانههایی وجود دارد که در اوایل سال ۱۹۲۰ (۱۲۹۹)، بلشویکها بهشدت در گیلان فعالیت داشتهاند. حتی برخی این نظر را -که شبی در ماه مه ۱۹۲۰ بلشویکی در جنگلهای گیلان ظاهر شد و به رهبران جنگل اطلاع داد که بلشویکها قرار است در انزلی پیاده شوند- داستانی سادهلوحانه دانسته و این مساله را بسیار پیچیدهتر از اینها میدانند. در این باره، به نظر میرسد که در اوایل سال ۱۹۲۰، جنگلیها نمایندگانی را برای مذاکره با بلشویکها به آستارا فرستاده بودند.
همچنین، پیش از اعزام این نمایندگان، دو کمونیست به نامهای «حسین وزیرف» و «میخائیل میرزویان» -یکی از سوی بلشویکها و دیگری از جانب کمونیستهای ایرانی- به گیلان آمده، با کوچکخان مذاکره کرده بودند و زمینه پیاده شدن بلشویکها را در انزلی فراهم ساخته بودند.
حتی فراتر از این نیز گفته شد که پیش از ورود بلشویکها، کمیته مشترکی از جنگلیها و بلشویکها، برای هماهنگی حرکتشان، در باکو تشکیل شده بود و پارتیزانهای جنگلی بلشویکها را از باکو تا انزلی همراهی کردهاند. مجموعه این دادهها نشان میدهند که پیش از ورود بلشویکها به انزلی، روابط تنگاتنگی میان جنبش و انقلابیون بلشویک برقرار بوده و ورود آنان به انزلی نیز با آگاهی و هماهنگی جنبش بوده است.
منبع: ابوطالب سلطانیان، «زمینهها و علل روی آوری جنبش جنگل به بلشویکها»، جستارهای تاریخی، ۱۳۹۶.
منبع: فرادید