تفاوت های بیماری سرماخوردگی و آنفلوآنزا
سرماخوردگی یکی از رایج ترین بیماری هایی است که همه افراد آن را تجربه می کنند و در فصول مختلف باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود اما شاید برای شما جالب باشد که در خصوص تفاوت های بیماری سرماخوردگی و آنفلوآنزا اطلاعاتی مفید کسب نمایید.
سرماخوردگی و آنفلوآنزا در فصل پاییز تشدید میشوند زیرا رطوبت هوا کاهش پیدا میکند و بچهها و بزرگترها در مواجهه بیشتری با میکروبهای بیماریزا قرار میگیرند.
برخی از این بیماریها در شروع پاییز شیوع بالایی دارند و تغییرات ناگهانی در دمای هوا، رطوبت و فشار اتمسفر، وضع را برای بروز آنها مناسب میکند.
بیماریهای ویروسی که دستگاه تنفسی فوقانی را درگیر میکنند، از شایعترین بیماریهای هستند که جوامع بشری با آن دست و پنجه نرم میکنند و در این میان، ویروسهای عامل سرماخوردگی و آنفلوآنزا خسارات زیادی را متوجه جوامع بشری میکنند که از این موارد میتوان به غیبت از کار و تحصیل و همچنین کاهش یافتن کیفیت زندگی اشاره کرد.
با توجه به شرایط اقلیمی لرستان و شیوع بالای این بیماریها در فصل پاییز با دکتر «عزتاللهرحیمی» متخصص بیماریهای داخلی به گفتوگو نشستیم.
- مردم در فصل پاییز باید به چه مسائلی بیشتر اهمیت دهند تا گرفتار سرما خوردگی و آنفلوآنزا نشوند؟
مهمترین اقدام «پیشگیری» است چون بیماریهای ویروسی درمان کامل ندارند و رعایت بهداشت فردی و مراقبت از افراد بیمار بسیار اهمیت دارد. ویروسهای سرماخوردگی پس از ورود به بدن در مخاط دستگاههای تنفسی ایجاد بیماری میکنند و همراه با ترشحات دستگاه تنفسی از فردی به فرد دیگر قابل انتقال هستند.
بنابراین دست دادن، روبوسی، عطسه و سرفه در محلهای عمومی سبب انتقال آن میشود. رطوبت و درجه حرارت در انتشار ویروس نقش دارد و از دیگر علل افزایش بروز سرماخوردگی (cold)در فصل سرما حضور در مکانهای شلوغ چون وسایل نقلیه عمومی و تجمع در فضاهای بسته و استفاده نکردن از تهویه مناسب است. مرم باید دستهای خود را بهطور مکرر بشویند. در صورتی که امکان شستن دستها وجود ندارد، باید دستهای خود را بسیار سخت برای یک دقیقه به هم بمالند چون این کار سبب جدا شدن بیشتر ویروسهای سرماخوردگی از پوست میشود.
- آنفلوآنزا و سرماخوردگی چه تفاوتهایی با هم دارند؟
معمولاً نشانههای آنفلوآنزا شدیدتر از سرماخوردگی است و بیمار اغلب نسبت به سرماخوردگی زمان بیشتری از کارهایش باز میماند. آنفلوآنزا با تب، سرفه، احساس سردی همراه با لرز، کوفتگی و درد در بدن، سردرد و خستگی همراه است. این نشانهها بهطور معمول ۳ تا ۴ روز ادامه دارد و پس از آن، ممکن است بیمار برای یک هفته دیگر یا بیشتر سرفههای خشک، آبریزش بینی و گلودرد داشته باشد.
زمانی که فرد در معرض ویروس آنفلوآنزا قرار میگیرد تا زمانی که نشانههای بیماری را بروز میدهد، یک تا ۴ روز است. به این دوره کمون (شکلگیری) میگویند. البته سرماخوردگی و آنفلوآنزا علائم مشابه هم دارند، هرچند سرماخوردگی معمولاً خفیفتر است و آنفلوآنزا علائم شدیدتری دارد. هنگام سرماخوردگی، معمولاعلاوه بر احساس خستگی عطسه و سرفه میکنید و آبریزش بینی دارید، ولی ممکن است تب نداشته یا تب پایینی داشته باشید؛ یعنی فقط یک یا ۲ درجه بالاتر از حد طبیعی.
- مصرف آنتیبیوتیک های غیرضروری چه مشکلاتی ایجاد میکند؟
بیماریهای ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا به هیچ عنوان نیاز به درمان آنتیبیوتیکی ندارند، مگر اینکه عفونت باکتریال به این بیماری اضافه شود. بیش از ۹۰درصد افرادی که دچار سرماخوردگی میشوند، نیازی به مصرف آنتیبیوتیک ندارند، اما متأسفانه بعضی از پزشکان هم بیماران را توجیه نمیکنند و به خواسته بیماران برای تجویز آنتیبیوتیک پاسخ مثبت میدهند. بسیاری از بیماران هنگام مراجعه به پزشک بلافاصله تقاضای تجویز آنتیبیوتیک میکنند و گاهی پافشاری هم میکنند که اشتباه است چون تأثیری در بهبود بیماری ندارد. مصرف آنتیبیوتیک نه تنها تأثیری در بهبود روند بیماری ندارد، بلکه سبب پیدایش برخی میکروبها میشود که نسبت به درمان مقاوم میشوند و بعد از مدتی مصرف این داروها در بدن فرد تأثیر بسزایی ندارد. چون آنتیبیوتیکها اثر عادی خود را از دست دادهاند.
- تزریق واکسن آنفلوآنزا تا چه اندازه از بروز بیماریهای فصلی جلوگیری میکند؟
واکسن آنفلوآنزا محتوی آنتیژنهای سطحی ویروس آنفلوآنزاست و یکی از اقدامهای پیشگیری از این بیماری، تزریق واکسن است. این واکسن برای افراد مسن، خانمهای باردار و افرادی که به مشکلات قلبی، کلیوی و کبدی و نارسایی سیستم ایمنی مبتلا هستند، توصیه میشود اما در بحث سرماخوردگی باید گفت چون ویروسهای سرماخوردگی متنوع هستند، این بیماری نیاز به تزریق واکسن ندارد چون تأثیر چندانی در بهبود این بیماری ندارد.
- چه افرادی باید این واکسن را تزریق کنند و چه زمانی؟
بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفلوآنزا اواخر شهریور و اوایل فصل پاییز است. در بیماران مبتلا به تب یا عفونت حاد، واکسیناسیون باید به تعویق انداخته شود. توصیه میشود که در مورد تزریق این واکسن حتماً با پزشک متخصص مشورت شود چون بهعنوان مثال افرادی که به تخممرغ حساسیت دارند، برای تزریق این واکسن حتماً باید تحت آزمایش و بررسی قرار گیرند.
منبع/شفا آنلاین
منبع: دکتر سلام