بهانه‌گیری اروپا پس از تهدید ترامپ علیه ایران

احتیاط و وسواس شرکت‌ها و بانک‌های اروپایی در ایجاد روابط با ایران، اخیرا با بهانه تهدیدهای رئیس‌جمهور جدید آمریکا افزایش یافته است. بر این اساس برخی از تفاهم‌ها و توافق‌های تجاری و صنعتی در دوران پسابرجام برای سرمایه‌گذاری در ایران به بهانه ترس یا احتیاط افراطی شرکت‌های خارجی از مواضع دولت جدید آمریکا با کندی پیش می‌رود.

به گزارش همشهری، پس از اظهارنظر اخیر یک مقام ارشد توتال فرانسه برای سرمایه‌گذاری در فاز ۱۲پارس‌جنوبی و واکنش صریح وزیر نفت ایران، به‌نظر می‌رسد که بهبود روابط اقتصادی ایران این بار در نتیجه باقی‌ماندن تحریم‌های غیرهسته‌ای و تلاش دولت دونالد ترامپ برای وضع تحریم‌های بیشتر علیه کشورمان به یک چالش در روابط بلندمدت اقتصادی و تجاری بین ایران و اروپا تبدیل شده است.

از خرید هواپیما تا قراردادهای نفتی
اجرای قراردادهای خرید هواپیما از ایرباس فرانسه و به‌ویژه بوئینگ آمریکا یک‌ماه پس از ورود ترامپ به کاخ سفید در بیم و امید قرار دارد؛ چه اینکه همان ابتدای ریاست‌جمهوری ترامپ، شرکت آمریکایی بوئینگ اعلام کرد: این شرکت تحت مجوز کنونی فعالیت می‌کند و اگر دستور جدیدی از سوی وزارت خزانه‌داری دریافت کند، طبق آن عمل خواهد کرد. ۳هفته پس از ریاست‌جمهوری ترامپ هم نوبت به شرکت توتال فرانسه رسید.

پاتریک پویان، مدیر اجرایی توتال با توضیح اینکه باراک اوباما رئیس‌جمهور قبلی آمریکا معافیت‌هایی را برای تعلیق تحریم‌های مرتبط با ایران به امضا رسانده بود، گفت: «۲دستور اجرایی وجود دارد که باید قبل از تابستان تمدید شود، این دستورها قرار بود حدود ۱۸‌ماه اعتبار داشته باشند. بنابراین رئیس‌جمهور ترامپ باید در مورد تمدید یا عدم‌تمدید این معافیت‌های تحریمی تصمیم بگیرد.»

ترس و تردید بانک‌های اروپا
گره اصلی که می‌تواند با اقدام‌های ایذایی دولت جدید آمریکا کورتر شود و روند رو به بهبود روابط اقتصادی ایران با اروپا را دچار مشکل کند، به مانع‌تراشی بر سر روابط بانکی برمی‌گردد تا آنجا که اخیرا روزنامه آلمانی «دی ولت» نوشت: هیچ‌یک از بانک‌های تجاری بزرگ در آلمان جرأت وارد شدن به عرصه تجارت با ایران را ندارند؛ آنها نمی‌خواهند چشم‌انداز روابط احتمالی خود را در آمریکا به خطر اندازند.

انتقاد و انتظار بخش خصوصی
عادی‌نشدن روابط بانکی ایران با بانک‌های بزرگ اروپایی به چالش جدی برای فعالان اقتصادی ایران با دیگر کشورها برای توسعه روابط تجاری تبدیل شده است. غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران در دیدار با رایزن تجاری چین می‌گوید: «‌به‌رغم روابط خوب ۲کشور هنوز مشکلات بانکی و بیمه‌ای برطرف نشده است.»

وی همچنین درباره مانع اصلی روابط بین ایران و فرانسه هم اظهار کرد: «هم‌اکنون، لزوم حل مشکلات نقل‌وانتقال بانکی به‌عنوان مهم‌ترین عامل توسعه روابط تجاری فی‌مابین مورد تأکید است و ارتقای همکاری‌های بانکی و رفع مشکلات موجود مالی و بانکی بین ۲کشور، شرط اساسی و ضروری توسعه روابط اقتصادی و تجاری آنهاست که لازم است در دستور کار دولت‌هایشان قرار گیرد.

کارستن استروی‌برگ، نماینده دانسکه‌بانک سوئد پس از دیدار و مذاکرات اخیر خود در ایران با بیان اینکه در این مدت تنها گام‌هایی کوتاه در ایجاد روابط بانکی میان ۲کشور برداشته شده که نشان‌دهنده سرعت بسیار کند توسعه روابط بانکی ایران و سوئد است، افزود: دلیل اصلی این کندی، سیطره مسائل سیاسی بر موضوعات اقتصادی است و من علت برخی کارشکنی‌های آمریکایی‌ها را نمی‌فهمم.

خودروسازان خارجی، مصمم به همکاری با ایران
با وجود ابراز نگرانی و تردید برخی شرکت‌های اروپایی برای سرمایه‌گذاری در ایران، برخی مدیران شرکت‌های خودروسازی به‌ویژه فرانسوی‌ها ازجمله رنو و پژو تأکید دارند مصمم به اجرای تعهدات خود و سرمایه‌گذاری مشترک با خودروسازان ایرانی هستند. یک مدیر ارشد شرکت پژوسیتروئن اعلام کرده است:

این گروه خودروسازی فرانسوی در مواجهه با موضع خصمانه دولت دونالد ترامپ، به سرمایه‌گذاری در تولید ایرانی ادامه می‌دهد و تولیدش را افزایش خواهد داد. ژان کریستف کمار، مدیر منطقه خاورمیانه گروه پژوسیتروئن پیش از این گفته بود این شرکت در زمینه تولید خودروهای پژو در ایران و صادرات آن به بازارهای دیگر متعهد خواهد بود.

وی اعلام کرده بود: فراموش نکنید که ما و ایران‌خودرو در قالب یک شرکت مشترک (ایکاپ) فعالیت می‌کنیم و طبیعی است ما هم به‌عنوان سهامدار این شرکت به‌دنبال سودآوری از آن باشیم از این‌رو می‌خواهیم با کاهش هزینه‌ها، امکان صادرات خودروهای تولیدشده در ایران به بازارهای منطقه را فراهم کنیم.همچنین رئیس اتاق بازرگانی ایران و آلمان از قرارداد خودروسازان آلمانی با ایران برای ایجاد پایگاه صادراتی خود در منطقه خبر می‌دهد.


منبع: alef.ir