با خواندن این ۶ جلد کتاب، درباره عالم و آدم نظر بدهید!
یکی از مهم ترین مهارت های کتاب خوانی، این است که کتاب های مرجع هر رشته را بشناسیم؛ کتاب هایی که هرکدامشان، حکم پیش نیاز برای فهمیدن بقیه آثار آن حوزه را دارد و حتی اگر بقیه آثار را هم نخوانی، باز با خواندن همین چند کتاب، کارت راه می افتد. هر علم و موضوعی، یکی دو تا از این کتاب های اساسی دارد که نمی شود نخواندشان؛ بعد از خواندن کتاب های مرجع هر رشته، می شود از کلیات موضوع آن رشته سر درآورد و بعدا هر وقت در مهمانی و محفلی، بحث آن موضوع شد، با همان یک کتاب، در همه زمینه های آن موضوع اظهار نظر کرد .
احسان رضایی در «همشهری جوان» شش کتاب مرجع در زمینه های مختلف را که در بازار موجود است معرفی کرده و حتی برای آن ها که حال و حوصله خواندن همان یک کتاب مرجع را هم ندارند، یک کتاب ساده تر (میانبر) پر از عکس هم پیشنهاد کرده است که در ادامه می خوانید.
ادبیات ایران
کتاب اصلی / موسیقی شعر، محمدرضا شفیعی کدکنی

اگر بخواهیم فقط یک جلد کتاب معرفی کنیم، این کتاب از استاد شفیعی کدکنی است. این کتاب مهم ترین مرجع در شناخت موسیقی شعر فارسی است و نویسنده اش مهم ترین استاد ادبیات حال حاضر. در این کتاب، درباره انواع موسیقی؛ از وزن عروضی تا قافیه و حتی تناسب کلمات و واژگان شعربا مثال های کافی توضیح داده شده است. اگر حوصله داشتید، یک کتاب «صور خیال در شعر فارسی» از دکتر کدکنی را هم که درباره تصویرسازی در شعر است، تهیه کنید و از خواندنش لذت ببرید.
کتاب میانبر / سرگذشت شعر در ایران، علی اصغر سیدآبادی

مجموعه کتاب های «سرگذشت…» نشر افق، مجموعه ای است که تاریخ فرهنگی ایران را در قالب موضوعات مختلفی مثل شعر، فرش، بازیگری و… روایت می کند. جناب سیدآبادی هم نویسنده خوب و خوش ذوقی است که قدرت خوبی در دسته بندی مطالب دارد.
ادبیات جهان
کتاب اصلی / سیری در ادبیات غرب، جان پریستلی، ترجمه ابراهیم یونسی

برای ملل مختلف مثلا ادبیات هند، چین، آفریقا، ادبیات عرب… کتاب های جداگانه داریم اما فعلا به عنوان ادبیات جهان بیایید همین کتاب یک جلدی «سیری در ادبیات غرب» را بخوانید که از ایتالیای قرن پانزدهم و عصر ماکیاولی شروع کرده و تا به امروز آمده و تعریف های خوبی از انواع سبک های ادبی کرده و تفاوت قالب های مختلف (مثل رمان با نوول) را توضیح داده است. اگر از این کتاب خوشتان آمد و با نثر خاص مترجم مرحومش ارتباط برقرار کردید، بعدا «تاریخ ادبیات یونان» نوشته «اچ جی رز»، از همین مترجم و انتشارات را بگیرید و بگذارید در قفسه کتابخانه.
کتاب میانبر / تفسیرهای زندگی ویل آریل دورانت، ترجمه ابراهیم مشعری

تاریخ ایران
کتاب اصلی / روزگاران، عبدالحسین زرین کوب

مرحوم استاد زرین کوب، به شناخت منابع معروف است؛ طوری که پاورقی های هر کتابش ، منبع شناسی کامل آن موضوع است. اما این یکی کتاب برای مخاطب عمومی نوشته شده است و مثل بقیه آثار استاد، پر از پاورقی و ارجاع نیست بلکه با یک متن یکدست مواجهیم که با نثر ویژه و خواندنی آن مرحوم، از کتاب تاریخ، یک رمان با قهرمان های واقعی ساخته است. مقام علمی زرین کوب و استادی اش در تاریخ نویسی هم که نیازی به تعریف ندارد و درباره اعتبار علمی محتوای کتاب ذره ای هم تردید نکنید. یک دوره کامل از تاریخ ایران، از قدیمی ترین ایام تا پایان عصر پهلوی، فقط در یک جلد. فوقش حجم کتاب زیاد است که خب اگر خواندن هزار صفحه خیلی سختتان است، بروید سراغ کتاب میانبر.
کتاب میانبر / ایرانیان دوران باستان تا دوره معاصر، محمدعلی همایون کاتوزیان، ترجمه حسین شهیدی

این کتاب ۴۰۰ صفحه دارد. انتشارات آکسفورد از نویسنده خواسته کل تاریخ ایران را در کتابی با حجم کم بگنجاند و ایشان هم این کار را انجام داده است. فقط نکته اش این است که برخلاف
زرین کوب که روی همه بخش ها اشراف دارد، کاتوزیان متخصص تاریخ معاصر ایران است و فصل های ابتدایی را تند رد کرده است تا برسد به دوره قاجار به بعد که نصف کتاب را همین گرفته است.
تاریخ جهان
کتاب اصلی / تاریخ جهان، فیلیپه فرناندس آرمستو، ترجمه شهربانو صارمی

پیشنهاد اختصاصی ما ، همین تاریخ جهانی است که تازه هم منتشر شده اما آسان خوان است. ویژگی این کتاب، در این است که نویسنده نگاه زیست محیطی به تاریخ دارد و همه وقایع را با این دید تحلیل می کند؛ مثلا به فصل حمله مغول که می رسد، در جواب این سوال که چرا اقوام مغول این همه سال تهاجمی به دیگران نداشتند و یکباره در زمان چنگیز افتادند به کشورگشایی؟ توضیح می دهد که فعالیت یک آتشفشان باعث شد زمین های کشاورزی آن ها لم یزرع شود و مجبور شوند یک خرده بیایند این طرف تر و همین جوری یک خرده، یک خرده، کل دنیا را گرفتند.
کتاب میانبر/ دایره المعارف مصور تاریخ جهان، آدام هارت دیویس، ترجمه الهام شوشتری زاده

این کتاب، یک نمونه از همین کتاب هاست که با عکس و نقاشی و نقشه فراوان کل تاریخ جهان را در ۴۸۰ صفحه جا داده است. تقریبا نصف آن یکی تاریخ جهان است که خدمتتان معرفی کرده ایم . به راحتی می توانید این کتاب را مطالعه کنید .
فلسفه
کتاب اصلی / تاریخ فلسفه غرب، برتراند راسل، ترجمه نجف دریابندری

برای شناخت فلسفه بیایید این کتاب هزار صفحه ای را بخوانید که دعواهای افلاطون و ارسطو را تعریف کرده و این که در ادامه تاریخ، هر کسی طرف کدام یک از این دو نفر را گرفته است. «برتراند راسل» خودش یکی از مهم ترین فلاسفه معاصر بود. در متنش یک طنز زیرپوستی هم دارد. نجف دریابندری هم که مترجم خوبی است پس خواندنش را از دست ندهید.
کتاب میانبر / سرگذشت فلسفه، برایان مگی، ترجمه حسن کامشاد

باشد، اگر حال خواندن آن کتاب هزار صفحه ای را ندارید بیایید این کتاب را بخوانید که فقط ۲۴۰ صفحه است و پر از عکس و نقاشی. نویسنده اش، یعنی برایان مگی هم چهره تلویزیونی است که «مردان اندیشه»اش را قبلا شبکه چهار هم پخش می کرد و یعنی این که اهل رسانه است و کتاب را ژورنالیستی نوشته است.
هـنـر
کتاب اصلی / تاریخ هنر، ارنست گامبریچ، ترجمه علی رامین

کتاب داستان پیدایش هنر از نقاشی های دیواری بشر اولیه در غارها تا هنر مدرن را تعریف کرده و با این که فقط در یک بخش از کتاب (فصل هفت) به هنر شرق (هنر اسلامی و چین) پرداخته اما آن قدر کتاب خواندنی است که می توان این یک عیب را نادیده گرفت. یکی از مهم ترین چیزهایی که بعد از خواندن این کتاب یاد می گیرید، این است که می شود همین طوری الکی از چیزی خوشمان بیاید اما برای بدآمدن حتما نیاز به دلیل داریم.
کتاب میانبر / تاریخ هنر، دینا آرنولد، ترجمه رحیم قاسمیان

کتاب تاریخ هنر، یک کتاب بسیار خلاصه است. اصلا یک فصلش جواب به این سوال است که «تاریخ هنر چیست؟» یعنی به همین راحتی. کتاب، در حجم کم ۲۰۰ صفحه پالتویی اش، کلی اسم و اطلاعات درباره سبک های مختلف و آثار هنری برجسته و موزه های مهم دنیا به شما می دهد. اگر این کتاب را خواندید و خوشتان آمد، یک کتاب هنری دیگر از این مجموعه با عنوان «هنر معاصر» را هم نشر ماهی ترجمه و منتشر کرده است که بهتر است آن را هم از دست ندهید.
منبع: برترینها