اما و اگرهای آتش بس جدید در سوریه پس از پیروزی بزرگ جبهه مقاومت در حلب
آتش بس جدید و سراسری در سوریه پس از رایزنیهای فشرده روسیه و ترکیه میان نیروهای دولتی و گروه های مخالف برقرار و از پنجشنبه اجرایی شد. این آتش بس که در آخرین روزهای دولت اوباما منعقد شده بدون حضور آمریکا صورت گرفته است. در دو آتش بس قبلی که با میانجیگری آمریکا و روسیه اجرایی شد٬ بعد از مدتی درگیری ها به شدت افزایش یافت.
در حال حاضر اگر چه گزارش ها حاکی از توقف درگیریها در بسیاری از مناطق است اما گروه ناظر حقوق بشر سوریه که تحولات جنگ این کشور را دنبال میکند٬ اعلام کرد که تروریست ها اندکی پس از اجرایی شدن توافق آتش بس، یکی از مواضع دولت سوریه را در استان حماه هدف قرار دادند و بدین ترتیب در کمتر از دو ساعت از آغاز این توافق، آتش بس را نقض کردند.
احتمال نقض گسترده آتش بس
آتش بس جدید زمانی عملیاتی می شود که طی هفته های گذشته جبهه مقاومت و روسیه توانستند پیروزی بزرگی در حلب بدست آورند که تاثیرات روانی فوق العاده ای بر گروه های تروریست داشته و به همین دلیل حدس و گمانه هایی درباره بازسازی قوای تروریست ها و شروع عملیات های جدید وجود دارد. به همین دلیل بود که ولادیمیر پوتین هنگام اعلام توافق گفتاین آتشبس بسیار شکننده است.
به گفته سرگئی شایگو، وزیر دفاع روسیه در آتش بس اخیر هفت گروهی که توافق آتش بس در سوریه را امضا کردهاند، هسته و نیروی اصلی مخالفان مسلح سوریه را تشکیل میدهند.
١- فیلق الشام با بیش از ۴ هزار نفر نیرو که در حومه حلب، ادلب، حماه و حمص فعالیت دارد.
٢- احرار الشام با نزدیک به ١۶ هزار مسلح که در حومه حلب، دمشق، درعا، ادلب، لاذقیه، حماه و حمص فعالیت دارند.
٣- جیش الاسلام با ١٢ هزار مسلح که در حومه حلب، دمشق، درعا، دیرالزور(قبل از تسلط داعش)، لاذقیه، حماه و حمص فعالیت دارند.
۴- ثوار الشام با ٢۵٠٠ مسلح که در حومه حلب، ادلب و لاذقیه فعالیت دارند.
۵- جیش المجاهدین با نزدیک به ٨ هزار نفر که در حومه حلب، ادلب و حماه فعالیت دارند.
۶- جیش ادلب با بیش از ۶ هزار مسلح که در حومه ادلب فعالیت دارند.
٧- جبهه الشامیه با نزدیک به ٣ هزار نفر، که در حومه حلب، ادلب و دمشق فعالیت دارند.
یکی از دلایل مهمی که تاکنون موجب عدم توقف درگیری ها در سوریه شده این بوده که گروه های مخالف دولت سوریه بسیار متنوع هستند که هر کدام نیز انگیزه های خاص خود را دارند و هر یک از گروه ها نیز از سوی برخی بازیگران منطقه ای یا جهانی حمایت می شود.
در این توافق گروه فتح الشام(جبهه النصره) و داعش جایی ندارند اما نکته مهم این است که تفکیک این گروه ها در عرصه میدانی بسیار دشوار است و در حال حاضر در برخی از مناطق چندین گروه تروریستی وجود دارد.
چند ساعت پس از اجرایی شدن آتش بس حسام الشافعی، سخنگوی رسمی جبهه فتح الشام که از زیرمجموعه های القاعده است عنوان کرد« برهرکسی که درمراسم امضای توافق آتش بس حضور یافت و این توافق را امضا کرد، پوشیده نیست که دراین توافق به هیچ وجه به سرنوشت بشار اسد اشاره نشد، بلکه آنچه به عنوان راه حل سیاسی دراین توافقنامه، نامیده شده است، درراستای اعطاب فرصت دوباره به این نظام است».
از سوی دیگر درباره اهداف ترکیه برای پذیرش آتش بس به هیچ وجه خوش بینی وجود ندارد. به اعتقاد بسیاری اردوغان با قبول آتش بس در پی تحت الشعاع قرار دادن آزادسازی حلب، توقف عملیات ارتش سوریه، خرید زمان برای بازسازی گروه های تروریستی، پیشروی در شمال سوریه با کمک گرفتن از نیروی هوایی روسیه و زمین گیر کردن کردها می باشد.
در این راستا خبرهایی از همکاری نظامی مسکو- آنکارا و بمباران مواضع داعش در شهر الباب در شمال حلب توسط جنگنده های روسیه منتشر شده است. ارتش ترکیه گفته در حمله جنگندههای روسیه به مواضع داعش حداقل ۱۲ داعشی کشته شدهاند.
گفتنی است بر اساس توافق های انجام شده قرار است مذاکرات جدید ظرف یک ماه آینده در آستانه، پایتخت قزاقستان برگزار شود. در حال حاضر صحبت هایی نیز از پیوستن مصر، عراق، عربستان ، اردن، آمریکا و قطر به این مذاکرات وجود دارد. اگر چه شاید الحاق کشورهای جدید باعث بالابردن ضمانتهای اجرایی خروجی مذاکرات شود اما از آن جاکه برخی از این کشورها آشکارا نقش مهمی در تجهیز و تسلیح تروریست ها دارند به همان اندازه و بیشتر می توانند در به بن بست رسیدن مذاکرات تاثیرگذار باشند.
منبع: alef.ir