آموزش انجام حالت نیلوفر (Pandmsana) و نرمش پاها (Uttanpadasana) در یوگا

حالت نیلوفر (Pandmsana)
در این طرز نشستن در هنگام خم کردن زانو ، پشت پای چپ را روی کشاله پای راست قرار دهید (ش۳) و پای راست را از بالا روی کشاله پای چپ قرار دهید. (ش۴) اگر در این طرز نشستن موفق نشدید. نرمشهای قبلی را بیشتر انجام دهید تا پس از مدتی مفاصل و ماهیچه های پاها قابل انعطاف و نرم شوند.
در یوگا این دو آسانا بسیار اهمیت دارند زیرا در تمرینات تنفسی و فکری وضع بدن باید بهمین صورت باشد صاف بودن ستون فقرات و قرار گرفتن دستها روی زانوها و زانوها روی زمین حالت نهائی این دو آسانا می باشد.
انجام دستورات یوگا جسم را در برابر عوامل منفی خارجی مقاوم می سازد و موجب ازدیاد بازده انرژیهای حیاتی می شود. دستگاه تنفس یکی از اندامهای حیاتی بدن انسان است و برای حفظ سلامت آن در یوگا تمرینهای مفیدی وجود دارد و همانطور که پا تانجالی (پدرعلم یوگا) گفته : کسی که براثر تمرینات مکرر موفق به کنترل تنفس خود شود، به جسم خویش مسلط گشته و کنترل فکر و روان برای او میسر می گردد. زیرا دستگاه تنفس بوسیله بصل النخاع که در زیر مغز قرار دارد، کنترل می شود و بصل النخاغ نیز تحت فرمان غده هیپوتالاموس که در بخش فوقانی مغز واقع است فعالیت می کند. از اینرو تنفس و جریانهای فکری رابطه محکمی با یکدیگر دارند.
نرمش پاها (Uttanpadasana)
به پشت روی زمین بخوابید و بدن خود را کاملاً آزاد بگذارید. (ش۱)
هوای شش های خود را خالی کنید و بلافاصله پای راست را با زانوی صاف در خلال نفس عمیق بالا آورید (ش۲) و هنگامیکه کاملاً بالا آمد شش ها باید به حداکثر ظرفیت خود رسیده باشند. چند لحظه در ضمن حبس تنفس در این حالت باقی بمانید و سپس در خلال پائین آوردن پای راست، هوای شش ها را خارج کنید و هنگامیکه پاشنه پا روی زمین آمد شش ها باید کاملاً خالی از هوا باشند پس از آن بلافاصله تنفس بعدی را با پای چپ انجام دهید. این تمرین را سه بار باهرپا تکرار کنید.
این موضوع را همیشه به خاطر داشته باشید که زمان دم و حبس تنفس و باز دم در انجام حرکات بدنی نباید بیش از ظرفیت شش ها باشند و اگر حس می کنید به شش فشار می آید سرعت حرکت را اندکی بیفزائید، و پس از آن تمرین فوق را با هر دو پا انجام دهید.
آموزش انجام حالت نیلوفر (Pandmsana) و نرمش پاها (Uttanpadasana) در یوگا
منبع: مه شو