آغاز به کار کنگره دو هفته قبل از ریاست جمهوری ترامپ؛ تلاش برای حذف میراث اوباما، مقابله با برجام و وضع تحریم های جدید علیه ایران
به عقیده برخی با یکدست شدن قدرت در آمریکا، تمرکز کنگره و ترامپ بر روی وضع تحریم های جدید بر اساس بهانه هایی همچون مسائل موشکی، حقوق بشر و سیاست های منطقه ای ایران می باشد.
به گزارش الف، حدود دو هفته به سوگند ریاست جمهوری دونالد ترامپ و ورود رسمی او به کاخ سفید باقی مانده است و یکصد و پانزدهمین کنگره آمریکا روز سه شنبه اولین جلسه خود در سال جدید را تشکیل می دهد. با روی کار آمدن ترامپ در ۲۰ ژانویه، جمهوری خواهان کنترل هر دو مجلس کنگره و نیز کاخ سفید را برای اولین بار از سال ۲۰۰۷ به دست میگیرند.
اعضای مجلس نمایندگان آمریکا روز سه شنبه در مراسم رأی گیری برای انتخاب رئیس و سخنگوی این مجلس، بار دیگر به ریاست پل رایان رأیی موافق دادند. پل رایان چهارسال پیش یار انتخاباتی میت رامنی برای انتخابات ریاست جمهوری بود که از باراک اوباما و جو بایدن شکست خوردند.
بدین ترتیب در یک دوره چهار ساله تحت لوای یک دولت یکپارچه جمهوریخواه زمینه برای الغای شمار فراوانی از سیاستهای دولت اوباما فراهم شده است. گفته می شود با شروع به کار کنگره آمریکا، تلاش جمهوریخواهان برای ازمیان برداشتن هشت سال سیاست های باراک اوباما، آغاز خواهد شد.
پال رایان از ایالت ویسکانسین و آقای ترامپ در جریان کارزار انتخاباتی ریاست جمهوری روابط پرتلاطمی داشتند و رایان آشکارا در چندین مورد با آقای ترامپ مخالفت کرد و شدیدترین انتقادات را به او وارد ساخت. ترامپ و رایان نشانه هایی از آشتی نشان داده اند و با یکدیگر ملاقات کرده و وعده همکاری داده اند. اما با تمایلی که آقای رایان به انتقاد از ترامپ نشان داده، و تمایلی که ترامپ برای کار با مخالف خود نشان داده، این رابطه احتمالا آسان نخواهد بود.
اما جمهوریخواهان امیدوار هستند اکنون که در کنگره و دولت حضور دارند، مصوبات اوباما را که با آن مخالف اند، لغو کنند. این وضعیت در حالی است که روز گذشته شان اسپایسر، سخنگوی دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا اعلام کرد: ترامپ پیشبینی کرده است بهمحض ورود به کاخ سفید، دست به کارهای بزرگی بزند از جمله لغو تصمیمات و قوانین اتخاذ شده توسط دولت قبلی.
علاوه بر آن نیوت گینگریچ، رئیس سابق مجلس نمایندگان و معاون رئیس تیم گذار قدرت رئیسجمهور منتخب آمریکا در مصاحبهای با شبکه خبری فاکس نیوز گفت: دونالد ترامپ، پس از آغاز به کار خود حدود ۶۰ الی ۷۰ درصد از دستورات اجرایی صادر شده از سوی باراک اوباما، رئیسجمهور فعلی آمریکا را لغو خواهد کرد.
سیاست کنگره در مقابل ایران
به عقیده بسیاری کنگره جدید که در آن جمهوری خواهان اکثریت را دارا می باشند به احتمال خیلی زیاد پیگیر وضع تحریم های جدید برای محدود کردن ایران و در راستای تخریب برجام اقدام خواهد کرد. البته سیاست مقابله با ایران در دستور کار هر دو جناح آمریکا قرار دارد؛ به عنوان مثال قانونگذاران مجلس سنای آمریکا با ۹۹ رأی مثبت و بدون هیچ رأی مخالف طرح تمدید ۱۰ ساله قانون تحریمهای ایران را تصویب کرده بودند.
این در حالی است که برخی از نمایندگان کنگره تهدید کردهاند که تلاش خواهند کرد که با حذف اصلاحیههای مربوط به رئیس جمهوری و موارد جدید تحریمی ایسا، این قانون را به صورت گستردهتر تصویب کنند.
نزدیک به یک سال از توافق هستهای میگذرد و شرکتهایی خواستار کسب و کار در ایران هستند اما هنوز هم با چالشهای عملی مواجه هستند؛ چالش داخلی که ترس آنان از نقض قوانین تحریمی امریکا علیه ایران است و چالش خارجی دشواری پیداکردن بانکی که مایل به انجام روند مرتبط با پرداختها با ایران باشد. در حالی که اتحادیه اروپا و سازمان ملل تا حد زیادی تحریمهای خود علیه ایران را لغو کردهاند، محدودیتهای امریکا هم چنان پابرجاست.
این در حالی است که به عقیده برخی تمرکز کنگره بر روی وضع تحریم های جدید بر اساس بهانه هایی همچون مسائل موشکی، حقوق بشر و سیاست های منطقه ای ایران می باشد.
روزنامه صهیونیستی جروزالمپست از تحرکات قانونگذاران آمریکایی برای معرفی تحریمهای هدفمند علیه ایران خبر داده است. به نوشته این روزنامه صهیونیستی سران حزب جمهوریخواه در کنگره در حال تدوین طرحهای قانونی علیه ایران هستند که به اعتقاد آنها به آسانی خواهد توانست نظر مساعد دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا را جلب کند.
برخی از دستیاران قانونگذاران آمریکایی گفتهاند انتظار معرفی یک طرح قانونی در هفتههای آتی را دارند که شرکتهای که با تهران تجارت میکنند را با افزایش نرخ مالیات و وضع محدودیتهای دیگر جریمه میکند.
نمایندگان آمریکایی به علاوه در حال بررسی طرح دیگری هستند که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به بهانه حمایت از دولت بشار اسد، رئیسجمهور سوریه هدف تحریم قرار میدهد.
طرح قانونی دیگر، خواستار جلوگیری از معامله شرکتهای هواپیماسازی «بوئینگ» و «ایرباس» با شرکت هواپیمایی «ایرانایر» است.
در ادامه به نقل از روزنامه نیویورک تایمز فهرستی که کنگره احتمالاً نسبت به آنها واکنش نشان خواهد داد، آورده شده اند.
بیمه سلامت اوباما
میچ مک کانل،رئیس اکثریت سنا از حزب جمهوریخواه دوشنبه گذشته دراین باره اعلام کرد: نخستین اقدام سنا در سال ۲۰۱۷ پرداختن به قطعنامه ای برای لغو قانون اوباماکر (بیمه درمانی اوباما) خواهد بود. هرچند برخی از جمهوریخواهان به این شبکه خبری گفتند که لغو این قانون کار چندان ساده ای نخواهد بود.
چاک شومر، رهبر اقلیت حزب دمکرات در سنا نیز در واکنش به این موضوع گفته بود که به جمهوریخواهان چنین کمکی نخواهد کرد. چاک شومر درمخالفت با قصد سنا برای لغو قانون بیمه درمانی اوباما گفته بود: ابطال قانون بیمه درمانی اوباما بدون داشتن یک طرح جایگزین، یک فاجعه و مصیبت بزرگ خواهد بود.
کابینه و قاضی دیوان عالی
به نظر می رسد افراد معرفی شده از سوی ترامپ برای پست های حساس و مهم نیز به موضوع چالش برانگیزی در کنگره آمریکا تبدیل خواهد شد. دموکرات های سنا آرای لازم برای مسدود کردن نامزدهای پیشنهادی کابینه دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا را ندارند اما می توانند روند کار را کند کنند. گزینه آقای ترامپ به جای آنتونین اسکالیا در مقام قاضی دیوان عالی می تواند موضوع دیگری باشد چرا که دموکرات ها می توانند برای اخلال در روند کار از فن فیلیباستر استفاده کنند. جمهوریخواهان به ۶۰ رای نیاز دارند تا نامزد مورد نظر را تایید کنند، که بیش از ۵۲ رایی است که جمهوریخواهان سنا به تنهایی می توانند ارائه دهند.
این در حالی است که گزینه ترامپ برای وزارت خارجه نیز احتمالاً برای عبور از کنگره با مشکلاتی مواجه خواهد شد مگر این که بتواند رضایت سناتورهای ارشد جمهوری خواه را بدست بیاورد. در آخرین موضع گیری جان مککین سناتور جمهوریخواه آمریکا طی مصاحبهای مطبوعاتی گفت که در هفته جاری با رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه ترامپ دیدار می کند.
مک کین اظهار داشت: من میخواهم طی چند روز آینده با وی دیدار کنم و در مورد نگرانیها از او بشنوم، موضوعاتی که من در مورد آنها نگران هستم. این سناتور ایالت آریزونا گفت: تا زمانی که با وی دیدار نداشته باشم حسی در مورد موضع خود نسبت به انتخاب تیلرسون به عنوان وزیر خارجه نخواهم داشت. لیندزی گراهام و مارکو روبیو دو سناتور دیگر آمریکایی پیش از این در مورد دوستی رکس تیلرسون با روسیه و ولادیمیر پوتین ابراز نگرانی کرده بودند.
از آنجایی که تنها ۵۲ سناتور جمهوریخواه در مجلس سنا وجود دارد در صورت مخالفت این سه سناتور جمهوریخواه با انتخاب تیلرسون به عنوان وزیر خارجه، ترامپ مجبور به معرفی گزینه دیگری خواهد بود اما تاکنون هیچ کدام از سناتورهای جمهوریخواه با انتخاب تیلرسون مخالفتی نکرده و انتظار میرود که وی به عنوان وزیر خارجه آغاز به کار کند.
بازسازی زیرساخت ها
دموکرات ها در جست وجو برای زمینه مشترک با جمهوریخواهان در زمان زمامداری رئیس جمهوری جدید، به وعده های دونالد ترامپ درباره تخصیص بودجه تقویت زیرساخت ها چسبیده و گفته اند که آماده همکاری با او برای تعمیر جاده ها و پل ها در سرتاسر آمریکا هستند. اما بسیاری از جمهوریخواهان کنگره با افزایش بودجه برای هزینه های داخلی مخالفند و نشانه های چشمگیری از این که بسته های چندین میلیارد دلاری تعمیرات داخلی در برنامه حزب جمهوریخواه باشد دیده نمی شود.
حمایت از رژیم صهیونیستی
با توجه به رای ممتنع دولت اوباما به قطعنامه علیه شهرک سازی های رژیم صهیونیستی انتظار می رسد کنگره حمایت های بیشتری در این دوره از رژیم صهیونیستی داشته باشد. در این راستا به گزارش گاردین؛ کنگره آمریکا اعلام کرد لایحهای که بوسیله چند نفر از سناتورهای جمهوریخواه درباره انتقال سفارت این کشور از تلآویو به قدس اشغالی ارائه شده را بررسی خواهد کرد.
تد کروز، دین هیلر و مارکو روبیو سه سناتور جمهوریخواه، لایحهای را به کنگره ارائه کردند که در آن به انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به قدس اشغالی اشاره شده بود.
تد کروز در این لایحه مدعی شد: قدس پایتخت واحد و ابدی اسرائیل است و زمان آن فرا رسیده که کنگره به آنچه در سال ۱۹۹۵ گفته بود یعنی انتقال سفارت آمریکا به پایتخت همپیمان ما عمل کند.
دونالد ترامپ نیز وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری، سفارت کشورش را در اراضی اشغالی به شهر قدس منتقل خواهد کرد.
منبع: alef.ir